Assam Current Affairs July 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam July 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam July 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs July 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs July 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

• Download APSC Mains Question Papers 2022 - CLICK HERE

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly four very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of July 2023. They are :

1. Who has been appointed as the Special Director in the Central Bureau of Investigation (CBI)?

Ans : Ajay Bhatnagar

2. Which department in India is responsible for the Geographical Indication Registry?

Ans : Department of Industry Promotion and Internal Trade

3. Where is the headquarters of the Inter-Parliamentary Union (IPU) located?

Ans : Geneva, Switzerland

4. How will states be incentivized under the PM-PRANAM scheme?

Ans : By saving subsidies from reducing chemical fertilizer usage

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৩

Current Affairs of Assam July 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam July 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. Who has been appointed as the Solicitor-General of India ?

Ans : Tushar Mehta

2. Who has been appointed as the chairman of Federal Bank of India ?

Ans : A.P Hota

3. Who won 2023 Asian Squash Mixed Doubles Championships ?

Ans : Dipika Pallikal and Harinder Sandhu

4. Who become the principal jersey sponsor of Indian cricket team ?

Ans : Dream11

5. Who won Lausanne Diamond League 2023 ?

Ans : Neeraj Chopra

6. Who won Asian Kabaddi Championship 2023 ?

Ans : India

7. Who has been appointed as the deputy head of United Nations Development Programme (UNDP) ?

Ans : Haoliang Xu of China

8. Who has been honoured with the Global Indian Icon of the Year award at the annual UK-India Awards in Windsor, south-eastern England ?

Ans : Mary Kom

9. Who has been honored with the prestigious Sahitya Akademi Bal Sahitya Puraskar 2023 in the Malayalam language ?

Ans : Priya A S

10. Which bill has been approved by Cabinet to Strengthen Research Eco-system in India ?

Ans : National Research Foundation Bill, 2023

11. Who has been appointed chairman of Senior Men’s Selection Committee ?

Ans : Cricketer Ajit Agarkar

12. Who has been named the AIFF Men’s Footballer of the Year for 2022-23 ?

Ans : Lallianzuala Chhangte

13. Which country is the host of ‘2023 SAFF Championship’?

Ans : India

Note : The 2023 edition of the SAFF Championship organized in Bengaluru from June 21 to July 3.

14. Which two teams will face each other in the final of the 2023 SAFF Championship?

Ans : India vs Quwait

15. Who won SAFF CHAMPIONSHIP final 2023?

Ans : Indian Football Team

16. What is the name of the Mascot of Asian Athletics Championships 2023 ?

Ans : Hanuman

17. Where was Asian Athletics Championships 2023 held?

Ans : Bangkok, Thailand

18. Bastille Day is the National Day of which country?

Ans : France

19. Which country's highest award 'Grand Cross of the Legion of Honour' was awarded to PM Modi?

Ans : France

20. Who has been appointed as the new Managing Director and CEO of SBI Card?

Ans : Abhijeet Chakraborty

21. Who has become the first Indian to be named the 'Best Asian Under-20 Male Athlete of the Year'?

Ans : Selva Prabhu Thirumaran

22.  With which country India has started bilateral trade in rupees?

Ans : Bangladesh

23. Which Indian badminton player has won the title of Canada Open?

Ans : Lakshya Sen

24. Which Indian athlete has won the gold medal in the shotput event of the Asian Athletics Championship 2023 ?

Ans : Tejinderpal Singh Toor

25. Which Indian won the first gold in the 100m hurdles at the Asian Athletics Championships?

Ans : Jyoti Yaraji

26. The Ministry of Defense has approved the purchase of how many Rafale fighter jets for the Indian Navy?  

Ans : 26

27. Who is the Director General of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA) in India?

Ans : Vikram Dev Dutt

28. Who is the Chairman & Managing Director of National Thermal Power Corporation (NTPC)?

Ans : Gurdeep Singh

29. Which city will host the 2025 World Athletics Championships?

Ans : Tokyo

30. What is the project name launched to control Human-Elephant conflict in Asssm ?

Ans : Project Gajah Kotha

31. Which organisation approved USD 255.5 million loan for Multidisciplinary Education and Research in India?

Ans : World Bank

32. What is the rank of India in ‘WCC’s Global Competitiveness Index’?

Ans : 40

33. Which country announced USD 74 million assistance package to Ukraine?

Ans : Australia

34. 'Pregnant Workers Fairness Act’ has been enacted in which country?

Ans : USA

35. Which Union Ministry is set to launch ‘Ayushman Bhav programme’?

Ans : Ministry of Health and Family Welfare

36. Which organisation has asked schools to consider Indian languages as teaching medium?

Ans : CBSE

37. Who has taken oath as the new Deputy Chief Minister of Maharashtra?

Ans : NCP leader Ajit Pawar has taken oath as the new Deputy Chief Minister of Maharashtra. This is the third time in the last 5-years that Ajit Pawar has taken oath as the Deputy Chief Minister of Maharashtra.

38. Which country has become the first country in the world to ban thin plastic bags?

Ans : New Zealand is the first country in the world to ban thin plastic bags.

39. Who has been re-appointed as the Solicitor General of India?

Ans : Tushar Mehta is appointed again as the Solicitor General of India.

40. Who will be appointed as the new Chief Justice of Telangana?

Ans : Justice Alok Aradhe will be appointed the new Chief Justice of Telangana. Justice Aradhe is currently the judge in Karnataka High Court.

41. When was the Chandrayaan-3 mission launched?

Ans : Chandrayaan-3 mission has been launched on July 14, 2023 (2:35 pm) from the Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh.

42. Who is appointed as the new chairman of the International Financial Services Centers Authority?

Ans : Govt. of India Telecom Secretary K. Rajaraman has been appointed as the new chairman of the International Financial Services Centers Authority (IFSCA).

43. At which airport in India, India's first elevated cross taxiway service has been started?

Ans : India's first elevated cross taxiway (ECT) service has been initiated at Delhi's Indira Gandhi International Airport. It will help to increase operational efficiency and reduce carbon emissions.

44. Who launched the "Bharat6G Alliance" in New Delhi?

Ans : Communications and IT Minister Ashwini Vaishnav has launched the 'Bharat 6G Alliance' in New Delhi.

45. Who is appointed as the chief selector of the Indian men's cricket team?

Ans : Former Indian All Rounder Ajit Agarkar has been appointed as the chief selector of the Indian men's cricket team.

46. When is"World Population Day" observed?

Ans : World Population Day is observed on July 11 every year.

47. Who won the gold medal in the 40 kg category of the Commonwealth Weightlifting Championship?

Ans : Jyotsna Sabar has won gold medal in the 40 kg category of the Commonwealth Weightlifting Championship.

48. When is World Malala Day observed?

Ans : World Malala Day is observed on July 12 every year.

49. Who is selected as the ICC Women's Player of the Month for June 2023?

Ans : Australian All rounder cricketer Ashley Gardner is selected as the ICC Women's Player of the Month for the month of June 2023.

50. Who is selected as the ICC Men's Player of the Month for June 2023?

Ans : Srilankan All rounder cricketer Wanindu Hasaranga is selected as the ICC Men's Player of the Month for the month of June 2023.

51. Who is the 17th Indian cricketer who scored a century on debut?

Ans : Yashasvi Jaiswal has become the 17th Indian to score a century on Test debut. Also, he becomes the 3rd Indian opener to score a century in the first Test innings of his career.

52. What is India's rank in the world's most powerful armies?

Ans : According to the Global Firepower report, India is the fourth most powerful army country in the world. The United States of America is on top of this list; after the USA, Russia and China are in 2nd and 3rd place respectively.

53. Who has released the 'National Multidimensional Poverty Index'?

Ans : 'National Multidimensional Poverty Index' was released by Suman Bery, Vice-Chairman, Niti Aayog. As per the poverty index, India has registered a significant decline of 9.89 percentage points in the number of India's multidimensionally poor from 24.85% in 2015-16 to 14.96% in 2019-21.

54. When and which state of India the annual 'Bonalu Festival' was celebrated?

Ans : Bonalu is celebrated usually during Ashada Masam which falls in July/August every year. Bonalu festival is celebrated in the Telangana state.

55. With whom India signed an MoU to settle trade in INR?

Ans : India signed an agreement with UAE to settle trade in Indian Rupees (INR). The agreement on using national currencies will put in place a Local Currency Settlement System (LCSS) to promote the use of the rupee and dirham. The MoU covers all current account transactions and permitted capital account transactions.

56. Which state has got the 1st position in NITI Aayog's Export Preparedness Index 2022?

Ans : Tamil Nadu has achieved the top rank in NITI Aayog's Export Preparedness Index 2022 followed by Maharashtra and Gujarat in 2nd and 3rd ranks respectively.

57. In which country 'International Defense Exhibition 2023' will be organized?

Ans : International Defense Exhibition 2023 is planned to be organized in South Korea.

58. Which country has the world's most powerful passport?

Ans : As per the Henley Passport Index 2023, Singapore has the world's most powerful passport which allows holders to travel to 192 countries visa-free or with a visa on arrival.

59. Who is the tenth cricketer to play 500 matches in international cricket?

Ans : Viral Kohli is the 10th cricketer to play 500 matches in international cricket.

60. How much are India's forex reserves as per the Reserve Bank of India?

Ans : As per the Reserve Bank of India, India's forex reserves are 600 billion dollars.

61. Who is nominated as the new Deputy Chairman of the Rajya Sabha?

Ans : S Phangnon Konyak is elected as the new Deputy Chairman of the Rajya Sabha. Phangnon is a resident of Oting village in the Mon district of Nagaland.

62. Who becomes the 1st women chief of the United States Navy?

Ans : Lisa Franchetti becomes the first woman to serve as the Chief of Naval Operations and a member of the Joint Chiefs of Staff.

63. Where will Gujarat’s first Greenfield Airport be inaugurated?

Ans : Gujarat’s first Greenfield Airport will be inaugurated at Hirasar near Rajkot on July 27, 2023.

64. Who becomes the 2nd Indian bowler to take the most wickets in international cricket?

Ans : Ravichandran Ashwin is the second Indian bowler to take the most wickets in international cricket.

65. When is Kargil Vijay Diwas celebrated in India?

Ans : Kargil Vijay Diwas is celebrated in India every year on July 26 to commemorate the victory of the country in the Kargil War.

66. Who becomes the 1st bowler to take 7 wickets in T20 International cricket?

Ans : Syazrul Ezat Idrus is a Malaysian fast bowler who becomes the first player to take seven wickets in men's T20 International.

67. In which city did, Army Postal Service inaugurated the first Permanent Aadhaar Enrollment Center?

Ans : Army Postal Service inaugurated the first Permanent Aadhaar Enrollment Center in New Delhi.

68. In which state "Semicon India 2023" be inaugurated?

Ans : "Semicon India 2023' is inaugurated in Gandhinagar, Gujarat state.

• Assam Current Affairs July 2023 in Assamese - Click Here

• Assam State GK for Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 - Click Here

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Chandrayaan 3 GK for Assam Competitive Exam

Well if you like the Assam Current Affairs July 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close