Assam Current Affairs June 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam June 2022 Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam June 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুন ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs June 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs June 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Apply Latest & Upcoming Govt Jobs in Assam 2022

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Solved Question Paper of DHS Assam 2021

• Must visit : GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly three very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs Quiz of June 2022. They are :

1. Who has been named as the new chairman of International Aluminium Institute?

Ans : Satish Pai 

2. Which butterfly has been named the State Butterfly of Sikkim?

Ans : Blue Duke

3. Who has been appointed as Director of Intelligence Bureau for a period of two years? 

Ans : Tapan Kumar Deka

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুন ২০২২

Current Affairs of Assam June 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam June 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Who has become the new Prime Minister of Sri Lanka?

Ans : Ranil Vikram Sindhe

2. Who has become the new private secretary of Prime Minister Narendra Modi?

Ans : Vivek Kumar

3. Who has become the new Lieutenant Governor of Delhi?

Ans : Vinay Kumar Saxena

4. Who has won the title of 12th Hockey India Junior Women's National Championship 2022?

Ans : Hariyana

5. Who has become the Director General of the World Health Organization (WHO) again?

Ans : Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

6. Who has created history by becoming the first woman officer to join the Army Aviation Corps as a Combat Aviator?

Ans : Abhilasha Barak

7. Which state has adopted Electric Vehicle Policy for the next five years?

Ans : Tripura

8. Who launched the 8th edition of Swachh Survekshan (SS) 2023 under the Swachh Bharat Mission Urban 2.0?

Ans : Manoj Joshi

• Must visit : Best Guide Books for Assam Direct Recruitement Grade III & Grade IV Exam 2022

Must visit : Assam New Cabinet Ministers List 2022

• Must visit : Present Heads in India 2022 Updated List

9. Who has been nominated by NARCL as the Managing Director and Chief Executive Officer?

Ans : Natrajan Sundar

10. What is the revised premium rate for Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)?

Ans : 20rs per Year 

11. Who has been appointed as the Director General, National Informatics Centre (NIC) ? 

Ans : Senior scientist Rajesh Gera

12. Who has been named as the next chief operating officer (COO) of Meta, formerly known as Facebook? 

Ans : Javier Olivan

13. Who took charge as a whole time member (WTM) at market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) ? 

Ans : Ashwani Bhatia

14. Who has surpassed Gautam Adani to regain the spot of Asia's and India's richest man? 

Ans : Mukesh Ambani

15. Which state government has announced to confer the Rajiv Gandhi Rural Olympic Award?

Ans : Rajasthan

16. Who has become the Director General of 'National Informatics Centre'? 

Ans : Rajesh Gera

17. When is 'Telangana Formation Day' celebrated?

Ans : 02 June

18. Who has been appointed by the Center as the Director General of Sashastra Seema Bal? 

Ans : S L Thaosen

19. Which country has rejected the consignment of Indian wheat? 

Ans : Turkey

20. Who has received the Times Business Award 2022? 

Ans : Rashmi Sahoo

21. Who has released the Biodiversity Policy for environmental protection? 

Ans : NTPC

22. Who won the 12th Hockey India Junior Men National Championship? 

Ans : Uttar Pradesh

23. Which state has become the largest producer of sugar in India? 

Ans : Maharashtra

24. What has been announced as the theme of 8th International Yoga Day?

Ans : Yoga for Humanity

25. Who has been appointed as its CEO by NARCL? 

Ans : Natarajan Sundar

26. Which state government has decided to spend Rs 1000 crore for the development of sports sector infrastructure? 

Ans : Assam

27. Who has been honored with the 'Dr V Shantaram Lifetime Achievement Award' recently?

Ans : Sanjit Narwekar

28. India has sent a consignment of 40000 metric tonnes of diesel to which country? 

Ans : Sri Lanka

29. Who has received the Immunization Champion Award by UNICEF? 

Ans : RJ Umar Nisar

30. Who has launched a savings insurance scheme called Bima Ratna?

Ans : LIC

31. Who will remain the UNICEF Goodwill Ambassador for the 20th year? 

Ans : Sachin Tendulkar

32. Which state has decided to conduct caste based census named 'Caste Based Enumeration'? 

Ans : Bihar

33. Who has become the new Chief Operating Officer of META? 

Ans : Javier Olivan

34. Who has launched the country's first agricultural land price index? 

Ans : IIM Ahmedabad

35. Who has become the new Director General of 'Bureau of Civil Aviation Security'? 

Ans : Zulfiquar Hasan

36. Who has taken over as a full time member of SEBI?

Ans : Ashwani Bhatia

37. Which company will build the country's largest Jewar airport?

Ans : Tata Projects

38. In which country the world's largest plant has been discovered by researchers? 

Ans : Australia

39. Who won the Best Project Award at the United Nations World Summit? 

Ans : Meghalaya

40. India and which country have adopted a vision statement to Promote defence cooperation?

Ans : Israel

41. Where will the heritage centre of the Indian Air Force be built? 

Ans : Chandigarh

42. In which state the fourth edition of 'Khelo India Youth Games' has started?

Ans : Haryana

43. What is the name of India's first COVID-19 vaccine for animals?

Ans : Anocovax

44. Who is the author of ‘Fearless Governance’ book?

Ans : Kiran Bedi

45. When will the result of the Indian Presidential Polls 2022 be announced?

Ans : July 21st

46. What is the name of NASA's Venus Mission?

Ans : DAVINCI

47. Who has been conferred the Sahitya Akademi Translation Prize 2021 from Assam? 

Ans : i. Pori Hiloidari for her book titled ‘Danti Paror Manuh’.

ii. Indira Boro for her work ‘Hirimba’.

iii. Sanjib Upadhyaya for the book titled ‘Babu-Chhora’

48. Who has been appointed as the Director General of the National Investigation Agency (NIA) ? 

Ans : Senior IPS officer Dinkar Gupta

49. Which airport becomes India’s first to run entirely on hydro and solar energy? 

Ans : Delhi

50. Which state becomes 36th State/UT to implement One Nation One Ration Card ? 

Ans : Assam

51. Who has been appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations?

Ans : Ruchira Kamboj

52. Which Airport has been named the World’s Best Airport ?

Ans : Qatar’s Hamad International Airport

53. Who has been appointed as the CEO of NITI Aayog ?

Ans : Parameswaran Iyer

54. Who has been re-appointed as Chief of Research and Analysis Wing (RAW)?

Ans : Samant Kumar Goel

55. Who has been appointed as the acting President of Indian Olympic Association (IOA)?

Ans : Anil Khanna

56. Who become the first Indian cyclist to win silver at Asian Championship?

Ans : Cyclist Ronaldo

57. Who became the new Chief Justice of Guwahati High Court? 

Ans : Rashmin Manharbhai Chhaya

58. Who won title of Ranji Trophy 2022 ? 

Ans : Madhya Pradesh

59. Who became the ne MD of Reliance Jio?  

Ans : Pankaj Mohan Pawar

60. Who became the new chairman of Reliance Jio? 

Ans : Akash Ambani

61. Who has been appointed as the Chairman of the Central Board of Direct Tax (CBDT)?

Ans : Nitin Gupta

62. Who has been been selected for the ‘Kempegowda International Award ? 

Ans : S M Krishna, Narayana Murthy, Prakash Padukone

Assam Current Affairs June 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper 2022

• SCERT Assam D.El.Ed Solved Question Paper 2022

APSC Prelims Solved Question Paper

• Fathers of Important Subjects

Well if you like the Assam Current Affairs June 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close