Assam Current Affairs February 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam February 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam February 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs February 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs February 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly four very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of February 2023. They are :

1. According to Budget 2023, how much capital has been allocated to the Indian railway?

Ans : 2.40 lakh crore

2. Which state’s tableau won the “People’s Choice Award” at the 74th Republic Day parade?

Ans : Gujarat

3. Who become the New Home Secretary Of Assam ?

Ans : Shiladitya Chetia

4. Who become the New Governor Of Assam ?

Ans : Gulab Chand Kataria

• Download Last 6 Months Current Affairs PDF 2022 from July to December

Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from July 2022 to December 2022 by World Polity

Click Here

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৩

Current Affairs of Assam February 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam February 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. Who has been rewarded with the Lifetime Achievement Awards by the Inida-UK Achievers Honors?

Ans : Dr. Manmohan Singh

2. The Budget 2023 focuses on _______ priorities, which the FM called the “Saptrishis guiding us through Amrit Kaal”. 

Ans : Seven

3. Who has been appointed as the new Vice Chief of the Indian Air Force?

Ans : Air Marshal A P Singh

4. Name the author of the book “The Poverty Of Political Economy: How Economics Abandoned the Poor”? 

Ans : Meghnad Desai 

5. India’s G-20 Sherpa inaugurates India’s first Model G-20 Summit. Who is the India’s G-20 Sherpa?

Ans : Amitabh Kant

6. UPSC has recommended the name of ________ as the new Drugs Controller General of India (DCGI)

Ans : Dr Rajeev Singh Raghuvanshi

7. Who launched Visit India Year 2023 initiative?

Ans : Minister of Tourism G.Kishan Reddy

8. Who has been conferred with FIH’s President’s Award 2023?

Ans : V Karthikeyan Pandian

9. Union Finance Minister, Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2023 for the ________ time in a row

Ans : 5th time

10. Which country will host the 15th BRICS Summit in August 2023 ?

Ans : South Africa

11. Who become the new Chief Justice of Gauhati High Court ?

Ans : Justice Sandeep Mehta

12. Which company has started India’s first project of mixing Hydrogen into Natural Gas System?

Ans : Gas Authority of India Limited (GAIL)

13. Which country ranked first in milk production across the world?

Ans : India

14. Which Indian state topped the medal tally in the 5th Khelo India Youth Games?

Ans : Maharashtra

15. Who has been appointed as the new Lieutenant Governor of the Union Territory of Ladakh?

Ans : Dr B.D. Mishra

16. Which country has recently announced demonetization?

Ans : Nigeria

17. Election Commission has proposed introduction of ‘remote voting’ for who?  

Ans : Domestic Migrants  

18. How much GST collections collected in December 2022?   

Ans : Rs 1.49 lakh cr  

19. Who is the author of the book titled ‘Ambedkar: A Life’?  

Ans : Shashi Tharoor  

20. Who is the author of the book 'Human Anatomy'? 

Ans : Dr. AK Dwivedi   

21. Who has been named India's 79th Grandmaster?  

Ans : Pranesh M  

22. Which journalist was awarded Raja Ram Mohan Roy 2023?

Ans : ABK Prasad

23. Which state government launched Family ID – One Family One Identity Portal?

Ans : Uttar Pradesh

24. Where were Lithium reserves found for the first time in India?

Ans : Jammu & Kashmir

25. Who is the Chairman of the National Commissioner for Scheduled Tribes Chairman?

Ans : Harsha Chauhan

26. In which state is the first Glass Igloo Restaurant in India opened?

Ans : Jammu & Kashmir

27. Which Union Ministry oversees the autonomous organisation known as the National Research Foundation?

Ans : Ministry of Science and Technology

28. Which other country’s space agency collaborated with ISRO to construct NISAR, an Earth monitoring satellite?

Ans : USA

29. What nation is the International Biofuels Alliance’s leader?

Ans : India

30. What organisation published the Pandemic Treaty’s “Zero-Draft”?

Ans : World Health Organisation

• Assam Current Affairs February 2023 in Assamese - Click Here

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• APSC Prelims & Mains Exam Syllabus 2022-23

• Download Assam Police Previous Year Question Papers

Well if you like the Assam Current Affairs February 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close