Indian History GK Questions and Answers for competitive exams | Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims

GK Questions and Answers on History of India | Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions (MCQs) Set 3

Hello, aspirants are you preparing for UPSC or any other Competitive Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Indian History MCQ for UPSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Indian History GK Questions and Answers for UPSC and any other Competitive Exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Indian History GK Questions and Answers for competitive exams. Infact the Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims will be a key topic in the Indian History GK section for the upcoming UPSC Prelims & any other Govt Exams 2022. So the GK Questions and Answers on History of India for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Indian History GK Questions and Answers for competitive exams | Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims

Indian History GK for UPSC

Indian History GK Quiz for UPSC

In this article we have provided you the most important Indian History GK Quiz important for UPSC Prelims exam. So, read all these important best GK on Indian History for Competitive Exams. These Indian History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Indian History is very important for any competitive exams of 2022.

Mughal Empire Questions and Answers for competitive exams

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Indian History GK Mughal Empire Questions and Answers for competitive exams. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the India GK topics such as GK on Indian History questions and answers for the upcoming exams.

GK Questions and Answers on History of India - Ancient Indian History Quiz Questions and Answers

There are mainly two very important GK Questions and Answers on History of India and Ancient Indian History Quiz Questions and Answers for Competitive Exam. They are  :

1. Chandragupta Maurya known as Sandrakottos (or Sandrokottos) to the Greeks, was the founder of the Maurya Dynasty (4th-2nd century BCE) and is credited with the setting up of the first (nearly) pan-Indian empire. Aided by his mentor and later minister Chanakya or Kautilya (c. 4th century BCE), he set up a vast centralized empire, details of whose functioning, society, military, and economy are well preserved in Kautilya's Arthashastra. 

2. Mahmud of Ghazni (Nov. 2, 971–April 30, 1030), the first ruler in history to assume the title of "sultan," founded the Ghaznavid Empire. His title signified that the Muslim Caliph remained the religious leader of the empire despite being the political leader of a vast swath of land, encompassing much of what is now Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Afghanistan, Pakistan, and northern India.

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

Indian History GK Questions and Answers for competitive exams | Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims

Here are the most important best 30 Indian History GK Questions and Answers for competitive exams. Read all these important Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims in order to answer the questions :

1. Who was the first Indian historian?

Ans : Kalhana

2. Who invented the India?

Ans : Vasco-Da-Gama

3. Who Discovered India map?

Ans : James Rennell

4. Who was the last king of India?

Ans : King Wajid Ali Shah

5. Who was the first king in India?

Ans : Chandragupta Maurya

6. Who is second king of India?

Ans : Chandragupta II Vikramaditya

7. Who is the greatest ruler of India?

Ans : Ashoka

8. Who was first Mughal?

Ans : Babur

9. Who Ruled India first?

Ans : Mauryan Empire

10. Who Ruled India most years?

Ans : Cholas

11. Who attacked India 17 times?

Ans : Sultan Mahmud of Ghazni

12. Who destroyed Somnath temple?

Ans : Mahmud Ghazni

13. Who defeated Ghazni in India?

Ans : King Vidhyadhara Chandela

14. Why did Muhammad Ghazni came to India?

Ans : acquiring wealth and to spread Islam in the region

15. What language did Mughals speak?

Ans : Persian

16. How many years Mughal ruled in India?

Ans : 1526–1761 

17. Who made Peacock Throne?

Ans : Emperor Shah Jahan

18. Who ended Mughal rule in India?

Ans : the British East India Company

19. Who built Moti Masjid?

Ans : Emperor Shah Jahan

20. Who built Agra Fort?

Ans : Akbar

21. Who Built Lahore fort?

Ans : Akbar

22. Who is the last Mughal emperor?

Ans : Bahadur Shah Zafar II

23. Who is the warrior king of India?

Ans : Shivaji Maharaj

24. Which is the biggest fort in Asia?

Ans : Chittorgarh Fort

25. Who destroyed Chittorgarh?

Ans : Maharana Pratap

26. Which is the capital of Shivaji?

Ans : Raigad Fort

27. How many kings are there in Mughal Empire?

Ans : 19

28. Which Mughal emperor killed his father?

Ans : Aurangzeb

29. Who was the weakest Mughal emperor?

Ans : Humayun

30. Why did the Mughal Empire fall?

Ans : Religious intolerance 

Must visit : Indian History GK Set 1

Must visit : Indian History GK Set 2

Must visit : Indian History GK Set 3

Must visit : Assam History MCQ Set 1

Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 5

Must visit : India Current Affairs GK Recent Appointments in India

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

Indus Valley Civilization MCQ for UPSC

• GK Questions and Answers on Freedom Struggle

ANGLO-BURMESE WAR AND NORTH EAST INDIA

 Solved Question Paper of DHS Assam 2021

Hello if you like the article on Indian History GK Questions and Answers for competitive exams | Mughal Empire Questions and Answers for UPSC Prelims, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close