Assam Current Affairs November 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam November 2022 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা নৱেম্বৰ ২০২২

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam November 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা নৱেম্বৰ ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs November 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs November 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy - GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of November 2022. They are :

1. Which state of North East to get India’s first Aqua Park & first fish museum ?

Ans : Tarin (Ziro) in the Lower Subansiri district in Arunachal Pradesh

2. Who takes over as the new Defence Secretary of India ?

Ans : Giridhar Aramane 

• Must visit : Recent New Appointments & Honors in India May to September 2022

• Must visit : How to Prepare for Assam Grade III Computer Practical Test

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা নৱেম্বৰ ২০২২

Current Affairs of Assam November 2022

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam November 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. The National Unity Day or Rashtriya Ekta Diwas is celebrated every year on October 31st to commemorate the birth anniversary of ____________

Ans : Sardar Vallabhbhai Patel

2. ______ Birth anniversary of Indian nuclear physicist Homi Jehangir Bhabha who is also known as the father of the Indian nuclear program.

Ans : 113th

3. Where was India’s Second National Model Vedic School inaugurated recently?

Ans : Puri

4. Mawmluh Cave in ___________has become the first Indian Geoheritage Site to be recognised by UNESCO.

Ans : East Khasi Hills district in Meghalaya

5. Saudi Arabia won the bid to host _____Asian Winter Games.

Ans : 2029

6. India defeated Australia to win its_______Sultan of Johor Cup.

Ans : 3rd

7. What is the theme of World Cities Day 2022?

Ans : Act Local to Go Global

8. Who has been reelected as the Chairman of Indian Bank's association ?

Ans : A K Goel

9. Who inaugurated North India’s first hyper-scale data centre Yotta Yotta D1 ?

Ans : Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath (It has been built at the cost of Rs. 5,000 crores)

10. Morbi Bridge on the Machchu river is located in which state?

Ans : Gujarat

11. Who has unveiled Panchayati Raj’s Rural Development Agenda Booklet?

Ans : Giriraj Singh

12. Who will unveil the logo, theme, and website of India`s G20 Presidency on 8th November?

Ans : PM Modi

13. Who won the Moto GP World Championship 2022 in November?

Ans : Francesco Bagnaia

14. Who has been appointed as the chairperson of the 22nd Law Commission of India?

Ans: Justice Rituraj Awasthi

15. Who was elected as deputy chairman of the GSM Association in November?

Ans : Gopal Vittal

16. Who has been appointed as the 50th CJI?

Ans : Justice DY Chandrachud

17. Which is the first private sector rocket to be launched into space in from a Telangana-based aerospace company?

Ans : Vikram-S

18. Who was named the ICC Men’s Player of the Month award for October 2022?

Ans : Virat Kohli

19. Who launched the logo of Purple Fest to be held in Goa?

Ans : Goa CM Pramod Sawant

20. Who is the first Indian American Lieutenant Governor in Maryland, United States?

Ans : Aruna Miller

21. Which championship will India hold in 2023?

Ans : Women’s World Boxing Championship 2023

22. Which team has won the 2022 edition of the Syed Mushtaq Ali trophy?

Ans : Mumbai

23. Who will host Khelo India National University Games in 2023-24?

Ans : Uttar Pradesh

24. Who became the 1st batsman to score 4000 runs in T20I?

Ans : Virat Kohli

25. On which route did PM Modi flag off the first ‘Vande Bharat’ train in South India?

Ans : Mysuru-Chennai route

26. Which ministry has launched a Nationwide Campaign for the Promotion of Digital Life Certificate?

Ans : Ministry of Personnel Public Grievances and Pensions

27. Where did PM Modi unveil the 108 ft. statue of Nadaprabhu Kempegowda?

Ans : Bengaluru

28. Who has been appointed as the President of the All India Rubber Industries Association?

Ans : Ramesh Kejriwal

29. Which country has become India’s top buyer of Petro-products?

Ans : Netherlands

30. Which sportsman has been signed as ‘Friendship Ambassador’ of Switzerland tourism?

Ans : Neeraj Chopra

31. Which wildlife sanctuary has been declared as Tamil Nadu’s 17th Wildlife Sanctuary?

Ans : Cauvery South Wildlife Sanctuary

32. Who has been appointed as the CEO of Prasar Bharati?

Ans : Gaurav Dwivedi

33. Where will Kabaddi World Cup 2025 be hosted?

Ans : England

34. Who has been re-elected as the Chairman of the ICC?

Ans : Greg Barclay

35. Who will be the chief guest on 2023 Republic Day ?

Ans : Egypt President Fattah al-Sisi

36. Who will be appointed as next chairman of ONGC?

Ans : Arun Kumar Singh

37. Who has been awarded the Gandhi Mandela Award for 2022?

Ans : 14th Dalai Lama

38. Who has been appointed as the chairman of the All India Council for Technical Education?

Ans : T. G. Sitharam

39. Which country has been included as the 11th member of ASEAN?

Ans : East Timor

40. Who has won the UN’s highest environmental award from India?

Ans : Purnima Devi Barman

41. Who appointed as New Army Chief of Pakistan? 

Ans : Lt. General Asim Munir

42. Which has become the first Indian state to get Jio 5G Services in all its districts?

Ans : Gujarat

43. Who is set to become the first woman President of the Indian Olympic Association?

Ans : PT Usha

44. Who has been appointed as the Election Commissioner in the Election Commission by the President of India?

Ans : Arun Goel

45. Who has been named the Indian Film Personality of the Year at IFFI 2022?

Ans : Chiranjeevi

46. Who has been honoured with Peace Prize by Gandhi Mandela Foundation?

Ans : Purnima Devi Barman

47. Who became the first European woman to command the International Space Station (ISS) ?

Ans : Italian astronaut Samantha Cristoforetti

48. Who was elected as deputy chair of the Global System for Mobile communications Association (GSMA)?  

Ans : Gopal Vittal  

49. What is the theme of India’s G20 presidency 2023?  

Ans : Vasudhaiva Kutumbakam: One Earth, One Family, One Future 

50. Which film will open the 53rd International Film Festival of India (IFFI)?  Ans : Alma and Oskar   

51. Which state becomes 1st State to Introduce Uniform Gold Price Based on Bank Rate?  

Ans : Kerala 

52. India will host the women’s world boxing championships in 2023 in which city?  

Ans : New Delhi   

53. Who has won the men’s singles Paris Master’s 2022 title?  

Ans : Holger Rune 

54. What is the theme of National Education Day 2022?  

Ans : Changing Course, Transforming Education

55. Who has been re-elected as Chairman of the International Cricket Council (ICC)?  

Ans : Greg Barclay  

56. Who has named the T20WC Men’s Player of the Tournament?  

Ans : Sam Curran

57. Which country is the second largest producer of steel in the world?  

Ans : India  

58. Who is appointed as the director of public policy for Meta India?  

Ans : Shivnath Thukral 

59. Who has been appointed as a full time member of NITI Aayog?  

Ans : Arvind Virmani  

60. Which state government has launched a new portal, ‘Amar Sarkar?  

Ans : Tripura

61. Which state has become the first state in the country to bring out an Elephant Death Audit Framework?  

Ans : Tamil Nadu   

62. Cambridge Dictionary has declared which word as the Word of the Year 2022?  

Ans : Homer 

63. Who has represented India at the inauguration of the FIFA World Cup 2022 in Qatar?  

Ans : Jagdeep Dhankhar   

64. What is the rank of India in the Network Readiness Index 2022?  

Ans : 61st   

65. Who has been appointed as Election Commissioner of India recently?  

Ans : Arun Goel 

66. Who has been appointed as the Chief Executive Officer of the Khadi & Village Industries Commission (KVIC)?  

Ans : Vinit Kumar  

67. Who has been selected for the Kuvempu Rashtriya Puraskar 2022?  

Ans : V Annamalai  

68. When did the Government of India decide to establish November 26 as Constitution Day?  

Ans : 2015 

69. Who has been conferred with Dr. Abdul Kalam Seva Puraskar?  

Ans : Ravi Kumar Sagar   

70. Who has been appointed as the chairman of All India Council for Technical Education (AICTE)?  

Ans : T G Sitharam  

• Download Arihant GK Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Assam Current Affairs November 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs December 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Assam GK for APSC

• APDCL Recruitment Syllabus 2022-23

• Solved Question Paper of DHS Assam

Well if you like the Assam Current Affairs November 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close