Assam Current Affairs May 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam May 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে' ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam May 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে' ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs May 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam May 2023 Questions and Answers অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে' ২০২৩

Assam GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly four very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of May 2023. They are :

1. Praveen Sood was appointed as the Director of the Central Bureau of Investigation (CBI).

2. Indian shooters Hriday Hazarika and Nancy Mandhotra bag silver medals in 10-meter air rifle event at ISSF World Cup 2023.

3. 85% of farmers are small farmers in India, as of 2023.

4. Akashvani will be the permanent name of All India Radio.

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

Price :: ₹ 159.00

-CLICK HERE TO BUY-

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে' ২০২৩

Current Affairs of Assam May 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam May 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. The Indian Army implemented common uniform for all officers of which rank and above?

Ans : Brigadier

2. RBI’s gold reserve increased to how much by March 2023?

Ans : 794.64 Metric Tons

3. Which Indian industrial group sold the ownership of Myanmar Port?

Ans : Adani

4. The Ministry of Defense has approved the deployment of women officers of which regiment of the Territorial Army on the LOC?

Ans : Engineer Regiment

5. President Draupadi Murmu presented how many gallantry awards (Shaurya Chakra and Kirti Chakra) in the year 2023?

Ans : 37

6. Which state government has announced to make 'Kamakhya Corridor'?

Ans : Assam

7. Where is the largest multipurpose indoor stadium of Northeast being built recently? 

Ans : Shillong

8. Who has recently become the first woman IAF officer to receive a gallantry award? 

Ans : Deepika Misra

9. Who has taken over as the 17th 'Commander in Chief'? 

Ans : Air Marshal Saju Balakrishnan

10. Recently who has got BAFTA Fellowship in London?

Ans :  Meera Syal

11. Who has recently been appointed as the Chief Justice of 'Calcutta High Court'?

Ans : Justice T. S. Sivagnanam

12. Who has recently won the Leipzig Book Prize 2023?

Ans :  Maria Stepanova

13. Which state government has created a new directorate of minority affairs? 

Ans : Nagaland

14. Which Indian origin person has been appointed as the President of the World Bank? 

Ans : Ajay Banga

15. Which state has been ranked as 'Innovative' state in the National Manufacturing Innovation Survey?

Ans : Karnataka

16. Who will become the new CEO of Twitter?

Ans : Linda Yaccarino

17. NASA partners with which Technology Company for a new Geospatial Foundation Model?

Ans : IBM

18. 'BrahMos’ Supersonic Missile was launched from which Indian Navy Ship on May 14?

Ans : INS Mormugao

19. Which team won the 13th Hockey India Sub Junior Women National Championship 2023?

Ans : Haryana

20. At which airport in India, the country's first reading lounge has been opened?

Ans : Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi

21. Who has been appointed as the interim MD and CEO of the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)?

Ans : Rajeev Dhar

22. Which martial art will be featured in the 37th National Games-2023 for the first time?

Ans : Gatka

23. Who is set to take oath as the chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)-in May 2023?

Ans : Manoj Soni

24. Which country has unveiled a Semiconductor Strategy to minimize its dependence on Asian production? 

Ans : UK

25. Which institution released the ‘World Health Statistics 2023’?

Ans : WHO

26. Which country is the host of the G-7 Summit in 2023?

Ans : Japan

27. Which Union Ministry implements the ‘FAME-II Scheme’?

Ans : Ministry of Heavy Industry

28. Linda Yaccarino has been named as the CEO of which Multi-national Exchange?

Ans : Twitter

29. Which state hosted the joint flood relief exercise ‘Jal Rahat’?

Ans : Assam

30. Kapileshwar temple, which is set to be included in the ASI’s protected monuments list, is located in which state?

Ans : Odisha

31. Amy Pope, the first woman Director General of the International Organization for Migration, is from which country?

Ans : US

32. Who has been awarded the advance purchase orders for 1 lakh BSNL 4G sites?

Ans : Tata Consultancy Services ( TCS)

33. What is the purpose of the ‘India-Israel Center of Water Technology’ (CoWT)?

Ans : (a) To develop sustainable water management practices in India

(b) To promote knowledge sharing and collaboration between India and Israel in water technology

(c) To implement Israeli water technologies in India’s context

(d) To pilot sustainable technologies for water security in India

34. Who is the first Saudi female astronaut to go to space?

Ans : Rayyanah Barnawi

35. Which committee is responsible for formulating Monetary Policy Committee (MPC) in India?

Ans : Urjit Patel Committee, formed in 2013

36. Which state in India has declared itself as the first fully e-governed state?

Ans : Kerala

37. Who is the Chairman of the Capacity Building Commission overseeing the training institutions for civil services?

Ans : Shri Adil Zenulbhai

38. “Time Shelter” won the International Booker Prize. Who is the author of the novel “Time Shelter”?

Ans : Georgi Gospodinov

39. Historic Scepter ‘Sengol’ Finds Home in New Parliament Building. What does the sengol symbolize in the context of India’s independence?

Ans : Liberation from British rule

40. What is the seating capacity of the Lok Sabha in the new Parliament House?

Ans : 888 Seats

41. Which national symbol inspired the design of the Rajya Sabha in the new Parliament House?

Ans : Lotus

42. Which of the following states in India have implemented AFSPA?

Ans : Assam, Manipur, Nagaland, and certain parts of Arunachal Pradesh

43. When was the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) enacted?

Ans : 1958

44. Who has been appointed as the brand ambassador for Tripura Tourism(as of May 2023)?

Ans : Sourav Ganguly

45. Which is the regions is most affected by desertification?

Ans : Asia

46. What is the amount of surplus transfer approved by the RBI to the government for the financial year 2022-23?

Ans : ₹ 87,416 crore

47. What is the main factor contributing to the higher surplus transfer by the RBI?

Ans : Sale of foreign exchange reserves

48. What is the value of India’s defence production in the financial year 2022-23?

Ans : Rs 1,06,800 crore

49. Which city in India has become the first to measure its progress towards achieving the Sustainable Development Goals (SDGs)?

Ans : Bhopal

50. How many judges are typically present in a Constitution Bench of the Supreme Court?

Ans : Five or more

51. Which ocean did Tropical Cyclone Fabien form in?

Ans : Indian Ocean

52. Who has been appointed as the new Chairman of the Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB)?

Ans : AK Jain

53. How many members constitute the Monetary Policy Committee (MPC) of the RBI?

Ans : 6

54. Which martial art will be featured in the 37th National Games-2023 for the first time?

Ans : Gatka

55. Who has been appointed as the next CBI chief?

Ans : Praveen Sood

56. Which super-computer was ranked at 75th position at Top 500 Global Supercomputing List?

Ans : AIRAWAT

57. Georgi Gospodinov, who has won the International Booker Prize, is from which country?

Ans : Bulgaria

58. Who was sworn in as the Central Vigilance Commissioner (CVC)?

Ans : Praveen Kumar Srivastava

59. Who has been honoured with the 57th Jnanpith Award?

Ans : Damodar Maujo

60. Who has won the Monaco Grand Prix 2023?

Ans : Max Verstappen

61. Who has been selected to serve on the Advisory Committee to the President of the Conference of the Parties (COP28) of the UNFCCC?

Ans : Mukesh Ambani

62. Who has flagged off Assam’s first Vande Bharat Express train through video conferencing?

Ans : Narendra Modi

63. Srikrishnan Hari Hara Sarma has been appointed as Managing Director and Chief Executive Officer (MD & CEO) of which bank?

Ans : Karnataka Bank

64. Who has been appointed as the new chairman of ‘Internet and Mobile Association of India’ (IAMAI) for two years?

Ans : Dream 11 CEO Harsh Jain

65. Who has been appointed as the President of the Confederation of Indian Industry (CII)?

Ans : R Dinesh

66. Which country has successfully test-launched a ballistic missile ‘Kheibar’ with a range of around 2,000 km?

Ans : Iran

67. Which state is set to declare itself India’s first “total e-governed state”?

Ans : Kerala

68. Who has won the men’s singles of the Italian Open Title 2023?

Ans : Daniil Medvedev

69. Who has won the women's singles titles of the Italian Open 2023?

Ans : Elena Rybakina

70. Which city has become the first city in India to accept the localization of the Sustainable Development Goals (SDGs)?

Ans : Bhopal

• Assam Current Affairs May 2023 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs June 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

Well if you like the Assam Current Affairs May 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close