Assam Current Affairs October 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam October 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023-24? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023-24. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam October 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Assam TET/Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs October 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs October 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam Monthly GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs October, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Chandrayaan 3 GK

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of October 2023 for Assam Direct Recruitment exam 2023-24. They are :

1. Who become the 1st ever Indian women Golfer to win medal at Asian Games ?

Ans : Aditi Ashok clinches a Silver medal in women's individual event

2. Who won first medal SILVER in Decathlon for India since 1974 at the Asian Games ?

Ans : Tejaswin Shankar

3. Which scientists were jointly awarded the 2023 Nobel Prize in Physiology or Medicine ?

Ans : Catalin Carico and Drew Weissman

4. Which scientists were jointly awarded the Nobel Prize for Physics in the year 2023 ?

Ans : Pierre Agostini, Ferenc Cruz and Anne L'Huillier

5. Nobel Prize 2023 Winners for APSC :: 

1. Nobel Prize 2023 Winner In Medicine or Physiology

• Katalin Karikó and Drew Weissman have been honored with the 2023 Nobel Prize in Physiology or Medicine for their pivotal discoveries related to nucleoside base modifications.

2. Nobel Prize 2023 Winner In Physics

• Pierre Agostini, Ferenc Krausz, and Anne L’Huillier have been honored with the Nobel Prize 2023 in Physics on 3 October 2023. Their experimental techniques that generated attosecond pulses of light for the research of electron dynamics in matter have made them grasp the Nobel Prize.

3. Nobel Prize 2023 Winner In Chemistry

• Moungi G. Bawendi, Alexei I. Ekimov and Louis E. Brus have received the Nobel Prize 2023 for their discovery and synthesis of quantum dots. The discovery and processing of the quantum dots have grabbed the Nobel prize in Chemistry.

4. Nobel Prize 2023 Winner In Literature

• The Nobel Prize 2023 for the Literature discipline has been awarded to Jon Fosse aka Jon Olav Fosse. His initiatives to create exceptional prose and plays to deliver voice to the unsayable has made his receive the honor.

5. Nobel Prize 2023 Winner In Peace

• Narges Mohammadi received the Nobel Prize 2023 for her immense fight to defeat oppression of women in Iran. She has been termed as the symbol of peace as her fight to acquire freedom and human rights for all is tremendous.

6. Nobel Prize 2023 Winner In Economics

• Claudia Goldin wins Nobel Prize in Economics for work on women’s labour market outcomes. Claudia provided the first comprehensive account of women’s earnings and labor market participation throughout the centuries. Her research reveals the causes of change and the main sources of the remaining gender gap. Goldin is the 55th recipient of the prize and the third woman to receive the award since its inception in 1969.

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২৩

Current Affairs of Assam October 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam October 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. Who is the recipient of the 2023 SASTRA Ramanujan Prize?

Ans : Ruixiang Zhang

2. Who is the Managing Director and CEO of Canara Bank?

Ans : K. Satyanarayana Raju

3. Who is the President of the European Central Bank (ECB)?

Ans : Christine Lagarde

4. Which organizations will collaborate to implement the initiative funded by the G20 Pandemic Fund?

Ans : Asian Development Bank, World Bank, and FAO

5. Who is the President of the Asian Development Bank (ADB)?

Ans : Masatsugu Asakawa

6. Which countries are part of the BRICS economic alliance?

Ans : Brazil, Russia, India, China, South Africa

7. Where did the Ninth India Region Conference of the Commonwealth Parliamentary Association (CPA) take place?

Ans : Udaipur

8. What is the official mascots for the 2023 Cricket World Cup in India ?

Ans : Blaze’ and ‘Tonk

9. Who becomes the chairman of Central Board of Direct Taxes ?

Ans : Nitin Gupta

10. Who has assumed the role of the 28th Director General Border Roads (DGBR) on September 30, 2023 ?

Ans : Lt Gen Raghu Srinivasan

11. What is India's rank in Global Innovation Index 2023?

Ans : 40th

12. Which film has been named as India's official entry for Oscars 2024?

Ans : 2018: Everyone is a Hero

13. Who will be honored with the Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award?

Ans : Waheeda Rehman

14. Which team has made the record of hitting 3000 sixes in the history of ODI cricket?

Ans : India

15. India's first green hydrogen fuel cell bus was launched in which state/UT?

Ans : Delhi

16. In which sport did India win the first gold medal in the Asian Games 2022?

Ans : Shooting

17. India's first solar roof cycling track was inaugurated in which city ?

Ans : Hyderabad

18. How many scientists have been jointly awarded the Nobel Prize for Physics in the year 2023?

Ans : 3

19. Outside India, in which country will the largest statue of BR Ambedkar be unveiled?

Ans : USA

20. Which player made the record of fastest half-century in T20I cricket?

Ans : Deependra Singh Airee (Nepal)

21. Who has been awarded the Nobel Peace Prize for the year 2023?

Ans : Nargis Mohammadi

22. Who has been appointed as the new Executive Director by the Reserve Bank of India?

Ans : Munish Kapoor

23. Who has been awarded the Nobel Prize for Literature for the year 2023?

Ans : Annie Arno

24. Who has become the first Indian female athlete to win a gold medal in javelin throw in the history of Asian Games?

Ans : Annu Rani

25. How many scientists have been jointly awarded the Nobel Prize for Physics in the year 2023?

Ans : 3

26. Kongthong, which bagged ‘Best Tourism Village (Bronze)Award 2023’, is located in which state?

Ans : Meghalaya

27. Which is the second north-east state after Arunachal Pradesh to introduce e-cabinet system?

Ans : Tripura

28. Who is the Chairman of State Bank of India whose tenure has been extended till August 2024?

Ans : Dinesh Khara

29. What is the name of the mascot of ODI World Cup 2023?

Ans : Blaze and Tonk

30. Who won the gold medal in men's javelin throw event in Asian Games 2023?

Ans : Neeraj Chopra

31. Which cricket legend has been appointed by ICC as the global ambassador of ODI World Cup 2023?

Ans : Sachin Tendulkar

32. Which sport won India the most gold medals at the 2023 Asian Games?

Ans : Shooting

33. Who is the Chief Guest of the 49th AIPSC?

Ans : Amit Shah

34. Who has been appointed as mentor by Afghanistan cricket team for ICC Men's Cricket World Cup 2023 ?

Ans : Ajay Jadeja

35. Which Indian won the silver medal in the women's 800 meter race in the Asian Games?

Ans : Harmilan Bains

36. Who will inaugurate India's first regional rail RapidX?

Ans : Narendra Modi

37. Which state has approved the formation of 'Special Tiger Protection Force' for tiger reserves?

Ans : Arunachal Pradesh

38. Which is the Second Longest Flyover in The State of Assam ?

Ans : Shraddhanjali 

• The 2.28-kilometer-long Shraddhanjali flyover, linking Commerce Point with Sundrapur on RG Baruah Road is considered to be the second longest flyover in the state. The construction of the Shraddhanjali Flyover was accomplished within a budget of Rs 316 crore.

39. Union Cabinet approved what percentage increase in dearness allowance for central government employees ?

Ans : 4 percent

40. Who is the first Telugu actor to win the Best Actor Award at the National Film Awards 2023?

Ans : Allu Arjun

41. In which city the fourth Asian Para Games will be organized?

Ans : China

42. In which city Foreign Minister Dr. S Jaishankar unveiled the statue of Mahatma Gandhi?

Ans : Vietnam

43. Agartala-Akhaura Rail Project is related to India and which country?

Ans : Bangladesh

44. Who has been awarded the prestigious Ballon d'Or Award for the year 2023?

Ans : Lionel Messi

45. Who created a new national record in women's 20 km race walk at the 37th National Games in Goa?

Ans : Priyanka Goswami

46. How many total medals did India win in the 4th Asian Para Games ?

Ans : 111 medals

47. Who has been appointed by State Bank of India as its new brand ambassador?

Ans : Mahendra Singh Dhoni

48. Who has been appointed by the Election Commission of India as its national icon?

Ans : Rajkumar Rao

49. Who has been made the new head coach of the Indian women's cricket team?

Ans : Amol Muzumdar

50. Which country has named the cyclonic storm 'Hamoon' that arose in the Bay of Bengal?

Ans : Iran

51. What is the targeted per-capita income range in ‘Vision India@2047’?

Ans : $18,000-$20,000

52. Which country was the third to independently send a person into space?

Ans : China

• Assam Current Affairs October 2023 in Assamese - CLICK HERE

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Assam Monthly Current Affairs October 2023 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs October 2023 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Assam Police Recruitment Syllabus

• Missions And Schemes by the Govt of Assam

• Assam Direct Recruitment Solved Question Paper

Well if you like the Assam Current Affairs October 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close