Assam Current Affairs February 2024 for APSC - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2024 for APSC - Current Affairs of Assam February 2024 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৪

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2024? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2024 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2024 for APSC and other govt exams 2024. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam February 2024 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী 2024) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Assam TET/Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2024 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs February 2024 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs February 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam Monthly GK Quiz 2024

Assam Current Affairs 2024 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2024. So, read all these important Assam Current Affairs February, GK & News 2024 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2024 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2024

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2024. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2024 E-Book Pdf : :

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2024 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of February 2024 for Assam competitive exams 2024. They are :

1. What is the mascot for the 2024 Khelo India Winter Games?

Ans : A snow leopard named ‘Sheen-e She’ or Shan

2. What is the estimated snow leopards in India based on systematic surveys covering over 70% of their potential habitat from 2019-2023 ?

Ans : 718

3. Who has recently been appointed as the Chief Justice of 'Gauhati High Court'?

Ans : Justice Vijay Bishnoi on Monday, February 5, 2024

4. How many interim budgets will have been presented by the time of the Union Budget in 2024?

Ans : 15

5. Which ministry’s tableau secured the first prize at the Republic Day Parade 2024?

Ans : Ministry of Culture

Current Affairs of Assam February 2024

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২৪

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam February 2024 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2024 in order to answer the questions :

1) Who has been appointed as Surveyor General of India?

Ans : Senior bureaucrat Hitesh Kumar S Makwana

2) Who has been appointed as the additional secretary of the Union Ministry of Power and New and Renewable Energy ?

Ans : Andhra Pradesh cadre IAS officer N. Srikant

3) Who was elected as the next Regional Director for the World Health Organization’s South-East Asia region ?

Ans : Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina’s daughter, Saima Wazed

4. Who has been honoured with Jnanpith Award 2023

Ans : Sanskrit scholar Jagadguru Rambhadracharya and Urdu writer, Bollywood lyricist Gulzar

5. Who was appointed as the first woman Director General (DG) of the Indian Council of Forestry Research Education (ICFRE)?

Ans : Kanchan Devi

6. Which Asian country has launched e-auction of 20 critical mineral blocks, including lithium and graphite?

Ans : India

7. ASEAN India Grassroots Innovation Forum (AIGIF) was launched in which country?

Ans : Malayasia

8. Which organization and the Ministry of Defence inked a contract for around 3000 crores for the Upgraded Super Rapid Gun Mount and associated equipment?

Ans : BHEL

9. Who has been appointed as the Independent Director of the FMCG major Hindustan Unilever Ltd (HUL)?

Ans : Tarun Bajaj

10. What percentage of the FDI proposals from neighboring countries has been approved by the Indian government?

Ans : 50%

11. Which of the following countries re-elected to International Maritime Organisation Council for the 2024–25 biennium?

Ans : India

12. Under Atal Innovation Mission, what is the maximum grant provided to establish AIC?

Ans : 10 Crore

13. Which Indian city has been added to the ‘UNESCO Creative Cities Network’, in Literature’ category?

Ans : Kozhikode

14. Which Union Minister launched the National Outreach Program on Anganwadi Protocol for Children with Disabilities?

Ans : Smriti Irani

15. Where was the world’s first portable hospital unveiled?

Ans : Gurugram

16. Which word has been named Word of the Year by Oxford University Press?

Ans : Rizz

17. In which fort did PM Modi recently unveil the statue of Shivaji Maharaj?

Ans : Rajkot Fort

18. What is the total outlay approved for the Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN)?

Ans : Rs 24,104 crore

19. Who has been appointed Executive Director of the Punjab National Bank (PNB)?

Ans : Jithesh John

20. Who has been appointed Chairman of World Radio communication Conference 2023 (WRC 23)?

Ans : Mohammed Al Ramsi

21. India announced a USD 250 million line of credit to which country for modernization of its agricultural sector?

Ans : Kenya

22. Which city hosted 26th meeting of Eastern Zonal Council?

Ans : Patna

23. Which city hosted the Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) Summit?

Ans : Malaysia

24. Who has been appointed as the new MD of State Bank of India (SBI) for two years?

Ans : Vinoy M Tonse

25. Panini code’ is a 2500-year-old grammatical algorithm in which of the following languages?

Ans : Sanskrit

26. What is the name of the new QUAD that India is a part of, along with the US, UAE, and Israel?

Ans : I2U2

27. Who has been appointed as Chairperson of National Green Tribunal (NGT) ?

Ans : Justice Prakash Shrivastava

28. Which language has been newly choosen as an associate official language in four districts of Assam ?

Ans : Manipuri in Cachar, Karimganj, Hailakandi and Hojai districts

29. Who won the air rifle silver in Cairo World Cup ?

Ans : Sonam Maskar

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE 

Assam Current Affairs March 2024

Assam Current Affairs April 2024

Assam Current Affairs May 2024

Last 6 Months Current Affairs of Assam 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

Assam Current Affairs November 2023

Assam Current Affairs December 2023

Assam Monthly Current Affairs January 2024 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs February 2024 Questions & Answers for APSC, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• List of Best Guide Books for APSC Prelims & Mains Exam

Well if you like the Assam Current Affairs February 2024 for APSC - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close