Assam Current Affairs August 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam August 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা আগষ্ট ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023-24? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023-24. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam August 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা আগষ্ট ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs August 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs August 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam Monthly GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Assam State GK for ADR Exam 2023-24

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of August 2023 for Assam Direct Recruitment exam 2023-24. They are :

1. Hiroshima Day is observed on August 6 to commemorate the atomic bombing of Hiroshima, Japan, in 1945, at the end of World War II. The horrific incident took place on August 6, 1945, when the United States dropped an atomic bomb named “Little Boy”, on the town of Hiroshima in Japan. 2023 marks the 78th anniversary of the world’s first atomic bombing.

2. Quit India Movement Day is observed on 8th August every year to commemorate the launch of the Quit India Movement on 8th August 1942 by Mahatma Gandhi. Also known as the August Movement or August Kranti, it was a significant civil disobedience movement against British colonial rule in India during World War II.

3. The second atomic bomb dropped by the United States on Japan was Fat Man, which was dropped on Nagasaki on August 9, 1945. The bomb was dropped by the B-29 bomber Bockscar, commanded by Major Charles Sweeney. The bomb exploded over Nagasaki at 11:02 am local time, killing an estimated 80,000 people instantly and another 35,000 people from radiation exposure in the following months. Fat Man was a plutonium implosion bomb, and it was much more powerful than the uranium bomb that was dropped on Hiroshima. The blast from Fat Man was equivalent to 21 kilotons of TNT, which is about 13 times more powerful than the Hiroshima bomb.

4.  On 15th August, India got freedom from British rule. It makes us remind about a new beginning, the beginning of a new era free from British colonialism of more than 200 years.

5. SBI Ecowrap predicts that India is on track to become the world's third-largest economy by FY28. There is a growing agreement among experts that India's GDP in Q1FY24 is set to exceed 8%, leading to a GDP growth rate surpassing 6.5% in FY24. 

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা আগষ্ট ২০২৩

Current Affairs of Assam August 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam August 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. The First Goods Train carrying essential items has been operated in which state?

Ans : Manipur

2. What is the new logo of Twitter after replacing the iconic bird logo?

Ans : Alphabat "X"

3. What is India’s current estimated tiger population?

Ans : 3,925, with an annual growth rate of 6.1%, as reported on Global Tiger Day on 29 July 2023.

4. Which state in India holds the largest tiger population?

Ans : Madhya Pradesh

5. Who has been appointed as the brand ambassador of Cricket World Cup 2023 ?

Ans : Shah Rukh Khan

6. Till August how many houses completed under Prime Ministers’ Awas Yojana (PMAY-U) programme ?

Ans : 75.51 lakh

7. For which country, ISRO launches seven satellites with PSLV-C56 rocket?

Ans : Indian Space Research Organization launched seven satellites of Singapore with the PSLV-C56 rocket from Satish Dhawan Space Center, Sriharikota.

8. Who launched the Rajmarg Yatra app?

Ans : National Highways Authority of India (NHAI)

9. Which portal has been launched to monitor childcare institutions (CCIs) across India?

Ans : National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) has developed an application 'MASI' - Monitoring App

10. What is the conservation status of the Himalayan Vulture?

Ans : Near Threatened

11. Who has been appointed as the new President of Qualcomm India?

Ans : Savi Soin

12. Which is the first Indian city to be a part of the World Cities Culture Forum?

Ans : Bangalore

13. Which Indian-American has been appointed as the Deputy Chief Executive Officer of the US Finance Agency?

Ans : Nisha Biswal

14. What is the annual estimated growth rate of tiger population in India?

Ans : 6.1 percent

15. How many remote pilot training organizations have been approved by DGCA for drone training?

Ans : 63

16. Under the Amrit Bharat Station Scheme, how many stations have been included by the Central Government in the first phase?

Ans : 508

17. From which country the Indian Air Force received the anti-tank guided missile ‘Spike Non Line of Sight (NLOS)’?

Ans : Israel

18. Who is the chairman of the Standing Committee on Statistics (SCoS)?

Ans : Pronab Sen

19. Who has been appointed as the sole head coach of Badminton Association of India's Guwahati National Center of Excellence?

Ans : Mulyo Handoyo

20. India's first post office near LoC has been inaugurated in which district of Jammu and Kashmir ?

Ans : Kupwara

21. According to the latest data, the population of tigers in the country has increased from 1,411 in 2006 to how much in 2022?

Ans : 3,682

22. Who has become the fastest Indian bowler to take 50 wickets in T20 International cricket ?

Ans : Kuldeep Yadav

23. Who has been sworn in as the Chief Justice of the Orissa High Court ?

Ans : Subhassis Talapatra

24. Who has taken over as the chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs ?

Ans : Sanjay Kumar Agarwal

25. BRICS Startup Forum will be launched by which country ?

Ans : India

26. Which nationwide campaign has been started in honor of the brave soldiers of the country ?

Ans : 'Meri Mati Mera Desh'

27. Which Indian-American has been appointed as the new Chief Financial Officer of Tesla?

Ans : Vaibhav Taneja

28. What is the title of the short film made by the Sports Authority of India on the athletes participating in the Asian Games?

Ans : Halla Bol

29. Who will lead the Indian team in the World Athletics Championships?

Ans : Neeraj Chopra

30. Which station becomes Central Railway’s Third ‘Pink Station’?

Ans : New Amravati Station

31. Who has been been appointed as Additional Director General of Indian Coast Guard?

Ans : S Parameshas

32. Who has been appointed as the new MD & CEO of SBI Life Insurance Company ?

Ans : Amit Jhingran

33. Who has been appointed as the Chairperson of International Financial Services Centres Authority (IFSCA) ?

Ans : K. Rajaraman

34. Who has decided to replace the Microsoft Operating System (OS) in all computers connected to the Internet with a new OS ‘Maya’, based on open-source Ubuntu developed locally ?

Ans : Defence Ministry of India

35. Who launched the ‘Amrit Brikshya Andolan’ app to encourage tree plantation and reward individuals participating in the drive?

Ans : Assam Chief Minister Himanta Biswa Sarma

36. Which city aims to become the first septic tank-free city in India?

Ans : Navi Mumbai

37. Where Researchers recorded the first instance of captive breeding of the endangered Himalayan vulture ?

Ans : Assam State Zoo, Guwahati

38. Which Space Agency  is going to launch a moon mission after 47 years of its first moon mission ?

Ans : Russian Space Agency, Roscomos

39. Which country has launched ‘Digital Nomad Strategy’ for foreign workers? 

Ans : Canada

40. Which country has offered KSS-III Batch-II submarine to India?

Ans : South Korea

41. Which country has unveiled its hypersonic missile ‘Fatah’? 

Ans :  Iran

42. What is the rank of India in Energy Transition Index 2023?

Ans : 67th

43. Indian researchers have discovered a new species of frog of Microhyliidae family from which state ?

Ans :  Kerala

44. Which country has become the first country in the world to ban plastic product bags? 

Ans :  New Zealand

45. The world’s first cloud-built demonstration satellite JANUS-1 has been successfully launched by which space agency? 

Ans :  ISRO

46. Who has become the first batsman to score a century in the final of the World Test Championship? 

Ans :  Travis Head

47. What is India’s position in the medal table at the Asian U20 Athletics Championships 2023 in South Korea? 

Ans :  3rd

48. What is the position of India in the medal list of the International Shooting Sport Federation Junior World Cup 2023?

Ans :  First

49. India’s first hydrogen train will run in which state? 

Ans :  Haryana

50. In which state the country’s ‘first’ toy train that runs on CNG has been launched? 

Ans :  Rajasthan

51. India has won the Asian Kabaddi Championship 2023 by defeating whom?

Ans : Iran

52. India defeated which country to win the NSC-CAVA Women’s Volleyball Challenge Cup title held in Kathmandu? 

Ans :  Kazakhstan

53. Who has won the ‘Asian Billiards’-2023 title by defeating Brijesh Damani?

Ans : Pankaj Advani

54. India has won the Hockey Men’s Junior Asia Cup 2023 title by defeating which country?

Ans :  Pakistan

55. Who will be honored with the Lokmanya Tilak Award for the year 2023? 

Ans : Narendra Modi

56. Which country has given environment award to Indian conservationists?

Ans :  Britain

57. Which boxer has been honored with the ‘Global Indian Icon of the Year Award’ at the UK-India Awards? 

Ans :  Mary Kom

58. Which has become the first state in the country to approve the Good Governance Regulation?

Ans :  Maharashtra

59. India’s first International Multimodal Logistics Park is being built in which state? 

Ans :  Assam

60. Which has become the first state in India to use robotic scavengers to clean manholes?

Ans :  Kerala

61. Who won the FIFA Women’s World Cup 2023 ?

Ans : Spain

62. Who becomes U-20 World Champion in Men’s 61 kg Freestyle category ?

Ans : Mohit Kumar

63. Whi clinches Gold In Asian Junior Squash Championships ?

Ans : India’s Anahat Singh

64.  Who won Gold at U20 World Wrestling Championships In Jordan ?

Ans : Priya Malik

65. Who has been appointed as National Icon for voter awareness and Education for Election Commission of India ?

Ans : Sachin Tendulkar

66. Who has been elected as the Prime Minister of Thailand ?

Ans : Mr. Srettha Thavisin

67. Who has been appointed as Chairperson of National Green Tribunal (NGT) ?

Anz : Justice Prakash Shrivastava

68. Which Airport Becomes First In Northeast To Get ‘Digi Yatra’ Facility ?

Ans : Guwahati’s Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport

69. Who give Grants Assent to Central and Integrated GST Amendment Bills, 2023 ?

Ans : President Droupadi Murmu

70. Which state secured the top position in the Fiscal Health Report?

Ans : Maharashtra

71. Who won Ramon Magsaysay award 2023?

Ans : Dr Ravi Kannan (Assam)

72. The Forest (Conservation) Amendment Bill 2023 aims to expand the scope of the Forest (Conservation) Act enacted in which year?

Ans : 1980

73. Which is the first country to successfully land on the South Pole of the Moon?

Ans : India

74. Who is the head of the steering Committee formed to draft the National Curriculum Framework for School Education (NCF-SE)?

Ans : K Kasturirangan

75. Which institution developed the ‘Astra’ indigenous air-to-air missile?

Ans : DRDO

76. The World’s first ‘Spotless giraffe’ was born in which country?

Ans : USA

77. Which movie won the best Feature Film award at the 69th National Film Awards in 2023?

Ans : Rocketry: The Nambi Effect

78. What is the share provided by the Centre in implementation of projects under “North East Special Infrastructure Development Scheme” (NESIDS)?

Ans : 100%

79. Which country is the host of the 15th BRICS Summit in 2023?

Ans : South Africa

80. ‘Luna-25’ is the Lunar Mission of which country?

Ans : Russia

81. Which actress has won the Best Actress award at the 69th National Film Awards 2023?

Ans : Kirti Sanon and Alia Bhatt

82. Rajya Sabha Chairman Jagdeep Dhankhar has nominated whom as a member of the Standing Committee on Home Affairs ?

Ans : P Chidambaram

83. 'Shell India' has appointed whom as its new chairperson ?

Ans : Mansi Madan Tripathi

84. Who has become the first Indian to win gold medal in World Athletics Championship?

Ans :  Neeraj Chopra

85. Who won the Formula One Dutch Grand Prix 2023 award ?

Ans : Max Verstappen

86. Which day has been announced to be celebrated as National Space Day ? 

Ans : 23 August

87. Which country has set a new Asian record in the men's 4x400m relay team event at the World Athletics Championships? 

Ans : India

88. Which Indian player won the bronze medal in the World Badminton Championship 2023?

Ans :  H. S. Prannoy

89. Who has been appointed as the first woman field director of Kaziranga National Park? 

Ans : Dr. Sonali Ghosh

90. Who has acquired the right of title sponsorship of domestic matches of the Indian cricket team ?

Ans :  IDFC First Bank

91. Which player won the title of Chess World Cup 2023?

Ans : Magnus Carlsen

92. What name has ISRO given to the rover sent with Chandrayaan-3 mission ?

Ans : Jigyasha

93. ISSF World Championship 2023 Which shooter of India has won gold medal ?

Ans : Amanpreet Singh

94. Who has been appointed as the new Chief Justice of Nepal ?

Ans :  Bishombhar Prasad Shrestha

95. Who has become the second Indian to reach the final of Chess World Cup ?

Ans : R Praggnanandha

96. What is the key feature of the world’s first ethanol-fueled car launched by Nitin Gadkari?

Ans : It functions entirely on ethanol-based fuel

97. Which nations have been newly incorporated into the BRICS alliance?

Ans : Argentina, Iran, UAE, Saudi Arabia, Ethiopia

98. Which contestant won the Miss Diva Universe 2023 title?

Ans : Shweta Sharda

99. What is the name of India’s first space-based solar observatory ?

Ans : Aditya L1

100. Who recently became India’s first-ever gold medallist at the World Athletics Championships?

Ans : Neeraj Chopra

101. Who was declared the winner in Zimbabwe’s presidential elections?

Ans : Emmerson Mnangagwa

102. In which South African city is the BRICS Summit 2023 being held?

Ans : Johannesburg

• Assam Current Affairs August 2023 in Assamese - CLICK HERE

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Assam Monthly Current Affairs August 2023 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs August 2023 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Countries With The Most UNESCO World Heritage Sites

• List of National Organisations & their Headquarters

Well if you like the Assam Current Affairs August 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close