Assam Current Affairs September 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam September 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023-24? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023-24. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam September 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Assam TET/Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs September 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam September 2023 Questions and Answers অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩

Assam Monthly GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs September, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Assam State GK for ADR Exam 2023-24

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of September 2023 for Assam Direct Recruitment exam 2023-24. They are :

1. When is the launch date of the Aditya L1 Mission?

Ans : 2nd September 2023

2. What is the designated destination of the Aditya L1 spacecraft?

Ans : Lagrange Point 1 (L1)

3. Who won the title of Miss Earth India 2023 during the Miss Divine Beauty 2023 national final?

Ans : Priyan Sain

4. Who becomes India’s First Woman Charge d’Affaires In Pakistan ?

Ans : Geetika Srivastava

5. Who won inaugural Women’s Asian Hockey 5s World Cup Qualifier ?

Ans : India

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩

Current Affairs of Assam September 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam September 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. What is the name of the government-initiated invoice incentive scheme to bring a cultural and behavioural change in the general public to ask for a Bill as their right and entitlement ?

Ans : Mera Bill Mera Adhikaar

2. Who is the current Parliamentary Affairs Minister ?

Ans : Pralhad Joshi

3. Which two football teams competed against each other in the Durand Cup final held on September 3, 2023?

Ans : Mohun Bagan and East Bengal

4. What is the main purpose of the Global India AI 2023 Conference?

Ans : Providing a platform for AI discussions

5. What is the key feature of the world’s first ethanol-fueled car launched by Nitin Gadkari?

Ans : It functions entirely on ethanol-based fuel

6. Which two city of India is going to host India’s first two FIFA World Cup 2026 Qualifiers ?

Ans : Bhubaneswar and Guwahati 

7. Who won the 2023 Ramon Magsaysay award?

Ans : Assam-based oncologist Ravi Kannan

8. On which date ISRO is all set to launch its first solar mission?

Ans : September 2 at 11:50 am

9. From which space center will Aditya L1 be launched?

Ans : Satish Dhawan Space Center

10. What is the budget of Aditya L1?

Ans : Approx. 400 Crores

11. Who Declares October as ‘Hindu Heritage Month’?

Ans : Georgia

12. Which state becomes first state in north eastern region to initiate aadhaar linked birth registration ?

Ans : Nagaland

13. Who become the 1st Woman Chairperson to Head the Railway Board ?

Ans : Jaya Verma Sinha

14. Cabinet declared which day as ‘National Space Day’ in India?

Ans : August 23

15. India is set to open a ‘Climate change and Health hub’ in which city, in partnership with Asian Development Bank (ADB)?

Ans : New Delhi

16. Who is the first Indian to secure a gold medal at World Athletics Championships?

Ans : Neeraj Chopra

17. Which is the longest flyover in Assam ?

Ans : 2.6 Km long 4 Lane Nilachal flyover in Guwahati

18. Operation Muskaan’, which was seen in the news, was implemented in which city?

Ans : Mumbai

19. Which state/UT inaugurated India’s first Artificial Intelligence (AI) school?

Ans : Kerala

20. The world’s first hundred percent Ethanol fuelled Car has been developed by which company?

Ans : Toyota

21. Who won the Italian Grand Prix 2023 ?

Ans : Max Verstappen

22. What was India’s GDP growth rate in the first quarter of the fiscal year 2023-2024?

Ans : 7.8%

23. What percentage of India’s GDP is the government aiming to achieve from manufacturing by 2025?

Ans : 25%

24. Who officially assumed the G20 Presidency after Prime Minister Narendra Modi handed over the gavel?

Ans : Brazilian President Lula da Silva

25. What were the priorities outlined by President Lula da Silva for Brazil’s G20 Presidency?

Ans : i) Social inclusion and fight against hunger

ii) Energy transition and sustainable development

iii) Reform of global governance institutions

26. What is the theme of Rashtriya Poshan Maah 2023 in India?

Ans : Nutrition-rich India, Educated India, Empowered India

27. What is the inflation target set by the RBI for the current financial year?

Ans : 4%

28. The New Development Bank (NDB) was established by which group of countries?

Ans : BRICS

29.India has decided to settle WTO Poultry Dispute with which country?

Ans : USA

30.NASA’s MOXIE Successfully Generated Oxygen on which planet?

Ans : Mars

31. India – Middle East – Europe Economic Corridor’ was formed along the sidelines of which summit?

Ans : G 20

32. Which country/bloc has been recently admitted as the Permanent Member of G20?

Ans : African Union

33. Which country has recently rejoined the European Union’s science research programme -Horizon Europe?

Ans : UK

34. Which city is the host of Transnational Grid Interconnections for One Sun, One World, One Grid (OSOWOG) Conference?

Ans : New Delhi

35. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), was launched by which agency?

Ans : NASA

36. India's first UPI ATM has been launched by which payment services?

Ans : Hitachi Payment Services

37. Who has been named as the official sponsor of the Indian contingent for the 19th Asian Games?

Ans : Amul

38. What is the name given to India's first AI-powered anti-drone system?

Ans : Indrajal

39. Which team won the title of Durand Cup 2023?

Ans : Mohun Bagan Super Giant

40. Who has been elected as the new chairperson of NASSCOM?

Ans : Rajesh Nambiar

41. Where is the Geological Survey of India Training Institute (GSITI) located?

Ans : Hyderabad

42. Who has been appointed as the Chairman of Mastercard India?

Ans : Rajnish Kumar

43. Who has been appointed as the ninth president of Singapore?

Ans : Tan Kin Lian

44. In September 2023, which space agencies discovered that Distant Planet may have Water Ocean and Possibility of a life?

Ans : NASA

45. In September 2023,who was awarded the 8th Dr. M.S. Swaminathan Award?

Ans : P.V. Satyanarayana

46. Which place Has been chosen as the best tourism village of india in 2023 ?

Ans : Biswanath Ghat in Assam

47. Who has officially approved the Indigenous Dhruvastra Missile ?

Ans : Indian Defence Acquisition Council (DAC)

48. Which animal from Northeast gets ‘Food Animal’ Tag ?

Ans : Mithun

49. How many UNESCO World Heritage Sites are there in India?

Ans : 42

50. Which team won the 2023 FIFA Women’s World Cup?

Ans : Spain

51. Chief Minister of Assam, Himanta Biswa Sarma has recently launched the Mukhyamantri Atmanirbhar Asom Scheme. What is the purpose of this scheme?

Ans : It aims to provide employment opportunities and financial assistance to the unemployed youth of the state.

52. Who has recently climbed world’s eighth-highest mountain peak?

Ans : Sunil Kumar

53. Who will be India's flag bearer at the Asian Games 2022?

Ans : Harmanpreet Singh and Lovelina Bargohai

54. Which country will host the Asian Games in 2026?

Ans : Japan

55. In which state was the Statue of Oneness built recently?

Ans : Madhya Pradesh

56. Amendment Bill 128 of the Constitution of India relates to which area?

Ans : Women's Reservation Bill

57. Who becomes the first ever medal won by India in Skeet Men’s Shooting event in any Asian Games ?

Ans : Anant Jeet Singh Naruka

58. Who won the inaugural Indian Grand Prix for the 2023 MotoGP season?

Ans : Marco Bezzecchi

59. Which of the following is not a key feature of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?

Ans : Credit facility up to Rs. 1 lakh

60. What is the name of the NASA capsule that landed in the Utah desert carrying asteroid samples from Bennu?

Ans : OSIRIS-REx Sample Return Capsule

• Must read :: Aditya L1 Mission India 2023 GK

• Assam Current Affairs September 2023 in Assamese - CLICK HERE

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Assam Monthly Current Affairs September 2023 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs September 2023 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• List of Best Guide Books for SSC CGL Exams

Well if you like the Assam Current Affairs September 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close