Assam Current Affairs July 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam July 2022 Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam July  2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs July 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs July 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Solved Question Paper of DHS Assam 2021

• Must Buy : GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly three very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of July 2022. They are :

1. India will outlaw all single-use plastic products as of July 1. The government has declared that a rigorous nationwide ban on the production, importation, stocking, distribution, sale, and use of specific single-use plastic items with poor utility and high potential for littering will be put into effect. The country was informed in August 2021 that single-use plastic (SUP) products would be phased out by July 1, 2022. The Ministry of Environment, Forest, and Climate Change issued a notification on August 12 of last year banning the production, importation, stocking, distribution, sale, and use of several SUP commodities, including polystyrene and expanded polystyrene, effective of July 1, 2022.

2. The National Testing Agency will be conducting the first CUET-UG from 15th July to 10th August for admissions to 86 universities across the country. With 1 million applicants, NTA has started preparations for conducting the examination.

3. Olympic champion Neeraj Chopra scripted yet another history as he became only the second Indian and first male track and field athlete to win a medal in the World Championships by clinching silver in the javelin throw final. The 24-year-old Chopra, who had come into the showpiece as a hot medal favourite, produced a best throw of 88.13m to finish second. Legendary long jumper Anju Bobby George was the first Indian to win a medal -- bronze -- in the World Championships in the 2003 edition in Paris.

Must Read : Agniveer Scheme 2022 for APSC

Must visit : Download APSC CCE Previous Year Question Papers PDF

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২২

Current Affairs of Assam July 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam July 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Which lab has been inaugurated in Nagaland by Union Minister NS Tomar?

Ans : Union Minister NS Tomar inaugurated the Dimapur Honey Testing Lab in Nagaland

2. Who assumed additional charge as Chairman and Managing Director of NSIC?

Ans : P Udayakumar

3. What is the present rank of Indian Men’s football team in the latest FIFA world rankings?

Ans : 104th

4. What is the theme of the International Olympic Day 2022?

Ans : Together For A Peaceful World

5. Who become the new Chief Minister of Maharashtra? 

Ans : Eknath Shinde

6. In the PSLV-C53 mission, ISRO launched three satellites of which country?

Ans : Singapore

7. Which state govt wins first prize in National MSME Award 2022 ? 

Ans : Odisha

8. Who has been appointed as the president of the Association of Indian Universities (AIU)? 

Ans : Jadavpur University Vice-Chancellor Suranjan Das

9. Who has been conferred with CII Quality Ratna Award 2021? 

Ans : Ashok Soota, founder and Executive Chairman of Happiest Minds Technologies

10. Who scripted history and became the first father and daughter in the IAF to fly together on a sortie? 

Ans : Indian Air Force fighter pilots Air Commodore Sanjay Sharma and Flying Officer Ananya Sharma

11. Who has been appointed as new NDRF chief?

Ans : Sanjay Kumar

12. Who  won the seventh Wimbledon title and 21st Grand Slam? 

Ans : Novak Djokovic

13. State of Food Security and Nutrition in the World 2022’ report was released by which organisation?

Ans : United Nations

14. Which is the venue of ‘National Conclave on Mines and Minerals’?

Ans : New Delhi

15. Who becomes fastest Indian to take 150 ODI wickets? 

Ans : Mohammed Shami

16. Who released next wave of images from James Webb Space Telescope? 

Ans : NASA

17. Which state government has earmarked Rs 300 crore from the externally aided projects to make investments in early childhood education programmes?

Ans : Meghalaya

18. Which countries are participating in the I2U2 summit?

Ans : India, Israel, UAE, USA

19. Who has launched the new logo of ‘Prasar Bharati’?

Ans : Apoorva Chandra

20. Where has India made the record for building the longest double decker flyover?

Ans : Nagpur

21. Who has been crowned as the winner of the Miss Iconic Face of Northeast 2022 pageant ?

Ans : Meghalaya’s Shreya Rasaily

22. Who has been elected as the new President of Sri Lanka? 

Ans : Ranil Wickremesinghe

23. Who becomes the first state in India to have it's own internet service? 

Ans : Kerala

24. Which two state has signed the Namsai declaration to settle the 8000 long inter-state border dispute? 

Ans : Assam and Arunachal

25. Who has become the new director (Technical) of Gramin Vidyutikaran Nigam Limited? 

Ans : VK Singh

26. Who has won the Women's Single title of the Singapore Open Badminton Tournament? 

Ans : PV Sindhu

27. Who has been appointed as the Managing Director  in the newly formed National Bank for Financiing Infrastructure and Development? 

Ans : Rajkiran Rai G

28. Who has become the first Indian to enter the men's long jump final at the World Athletics Championship? 

Ans : Murali Sreeshankar

29. Which city has been selected as the host city for the 2025 World Athletics Championship? 

Ans : Tokyo

30. Who has become the new MD & CEO of National Stock Exchange? 

Ans : Ashish Kumar Chauhan

31. Who has been elected as the new President of India ? 

Ans : Draupadi Murmu (15th President) 

32. World's first Floating CNG station set up in which of the following city?

Ans : Varanasi

33. SCO Summit 2022 to be held in which country?

Ans : Uzbekistan

34. According to recent reports which telescope got damaged after being hit by Space rock?

Ans : James Web Telescope

35. Which country's National Human Rights Commission condemns the attack on Hindus?

Ans : Bangladesh

36. International Chess Day is observed on which day around the world?

Ans : 20 July

37. Who has launched "Swanirbhar Naari" initiative to empower the indigenous weavers of the State of Assam? 

Ans : Chief Minister Himanta Biswa Sarma

38. Who has been sworn in as the new Prime Minister of Sri Lanka? 

Ans : Dinesh Gunawardena

39. Who won the silver medal in the men's javelin throw final at the World Athletics Championships? 

Ans : Neeraj Chopra

40. When is the farewell of outgoing President Ram Nath Kovind?

Ans : 23rd July

41. When will President-elect Draupadi Murmu take oath to the office of the President?

Ans : 25th July

42. Who has won the Global Energy Prize 2022?

Ans : Kaushik Rajashekara

43. Who has been appointed as the MD of Tata Projects?

Ans : Vinayak Pai

44. How many satellites have been launched by SpaceX in 2022?

Ans : 32

45. Which scheme has been launched by Assam CM?

Ans : Swanirbhar Naari

46. Which bill has been recently passed in the Lok Sabha?

Ans : Indian Antarctic Bill 2022

47. Who has been appointed the acting President of the International Hockey Federation?

Ans : Seif Ahmed

48. Who has been appointed as the new chairman of the Khadi and Village Industry Commission?

Ans : Manoj Kumar

49. When is Chandrayaan-3 expected to be launched?

Ans : 2023

50. Who has been recently appointed as the member of UPSC?

Ans : Lt. Gen. Retd. Raj Shukla

51. Which state has got 1st AI-powered Lok Adalat?

Ans : Rajasthan

52. Who is the new Governor of West Bengal?

Ans : La. Ganesan, Governor of Manipur

53. Who is the new MD and CEO of NSE?

Ans : Ashish Chauhan

54. How many Indian members are going to participate in the Commonwealth Games 2022?

Ans : 322 members

55. Where will India’s first underwater metro be constructed?

Ans : Kolkata

56. What is the total GST revenue collected in June 2022?

Ans : Rs 1.45 Lakh Crore

57. Who has won the Global Energy Prize 2022?

Ans : Professor Kaushik Rajashekhara

58. Who has become World Bank’s Chief Economist?

Ans : Indermit Gill

59. Who will host ICC Women’s ODI World Cup 2025?

Ans : India

60. How many new wetlands have been added to Ramsar sites?

Ans : 5

61. hich indigenous aircraft carrier has been delivered to the Indian Navy?

Ans : INS Vikrant

62. Who will be India’s flagbearer at the Commonwealth Games 2022?

Ans : PV Sindhu

64. What is the slogan for 2024 Paris Olympics?

Ans : Games Wide Open

65. Which country has won the most Gold medals in the World Athletics Championship?

Ans : USA

66. Who is India’s new High Commissioner in Bangladesh?

Ans : Pranay Kumar Verma

67. Where has been the world’s largest pink diamond found?

Ans : Angola

68. Who has won the first medal for India in CWG 2022?

Ans : Weightlifter Sanket Sagar won silver in 55kg weightlifting

69. Who is India’s youngest player at the CWG 2022?

Ans : Anahat Singh

• Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

Assam Current Affairs July 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs August 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Assam GK for APSC, Grade III & Grade IV Exam, DHS, Assam Police Exam

Assam New Cabinet Ministers List 2022

Awards and Honours of Assam 2022

50 GK for Assam Direct Recruitment 2022

Well if you like the Assam Current Affairs July 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close