GK on Ram Mandir in English - Current Affairs on Ayodhya Ram Mandir 2020

Ram Mandir Ayodhya Current Affairs 2020 - Quiz on Ram Mandir Ayodhya

GK Questions on Ram Mandir  


Top 20 General Knowledge on Ayodhya Ram Mandir--

1. The city called Ayodhya is in which Indian state? 

A. Uttar Pradesh. 

B. Madhya Pradesh

C. Punjab 

D. Tamil Nadu

Ans- A. Uttar Pradesh

2. Lord Rama's birthplace took place on the banks of which river? 

A. Ganga river 

B. Yamuna river

C. Kauveri river 

D. Sarayu river

Ans- D. Sarayu river 

3. How much feet tall is Ayodhya Ram Mandir Temple? 

A. 161 feet 

B. 150 feet

C. 189 feet 

D. 251 feet

Ans- A. 161 feet

4. Which company is constructing Ram Mandir? 

A. TATA 

B. Larsen & Toubro

C. Adani Group 

D. RIL

Ans- B. Larsen & Toubro (L&T) 

5. Who is the chief Architect of Ram Mandir? 

A. Sohan Bansal 

B. Rajnish Kumar

C. Chandrakant Sompura 

D. None of these

Ans- C. Chandrakant Sompura

6. When was the foundation stone of Ram Mandir laid? 

A. 5th August 2020 

B. 15th July 2020

C. 15 th August 2020 

D. 12 June 2020

Ans- A. 5th August 2020 

7. Who laid the foundation stone of Ram Mandir Temple? 

A. Amit Shah 

B. L K Advani

C. Narendra Modi 

D. Yogi Adityanath

Ans- C. Narendra Modi

8. How many pillars will be there in Ram Mandir temple? 

A. 300
 
B. 335

C. 350 

D. 360

Ans- D. 360

9. What is the cost to build Ram Mandir? 

A. 100 Crore 

B. 200 Crore

C. 250 Crore 

D. 300 Crore

Ans- D. 300 Crore 

10. How long will it take to build Ram Mandir? 

A. 2 years 

B. 3 years

C. 3.5 years 

D. 4 years

Ans- C. 3.5 years 

Ram Mandir Current Affairs 2020 

11. What is the total area of disputed land in Ayodhya? 

A. 2.77 acres 

B. 3.99 acres

C. 5.50 acres 

D. 7.50 acres

Ans- A. 2.77 acres 

12. How much land given to the Masjid after Ayodhya verdict? 

A. 2 acres 

B. 3.5 acres

C. 5 acres 

D. 7.5 acres

Ans- C. 5 acres 

13. When was the last verdict given to the Ayodhya dispute? 

A. 9 November, 2019

B. 18 November, 2019

C. 3 January, 2020

D. 31st July, 2020

Ans- A. 9 November, 2019 

* More exclusive get the latest detail GK about National Sports Award- click here ๐Ÿ‘‰ National Sports Awards 2020

14. What was the ancient name of Ayodhya? 

A. Avadh 

B. Faizabad 

C. Prayagraj 

D. Pataliputra

Ans- B. Faizabad

15. Who was the Prime Minister of India at the time of demolition of Babri Masjid? 

A. Atal Bihari Vajpayee

B. Rajiv Gandhi

C. P V Narasimha Rao

D. Dr Manmohan Singh

Ans- C. P V Narasimha Rao 

16. When was Mughal emperor Babur died? 

A. 26 December, 1530

B. 26 December, 1540

C. 26 December, 1549

D. 26 December, 1550

Ans- A. 26 December, 1530 

17. When was Babri Masjid built? 

A. September, 1500

B. September 1525

C. September 1528

D. September 1538

Ans- C. September 1528 

18. When was Babri Masjid demolished? 

A. 6 December, 1982

B. 6 December, 1987

C. 6 December, 1992

D. 6 December, 1996

Ans- C. 6 December, 1992 

19. Who was the chief justice gave final verdict to Ayodhya dispute? 

A. Ajay Rastogi 

B. Ranjan Gogoi 

C. N. V. Ramana

D. R. F. Nariman

Ans- B. Ranjan Gogoi 

20. When did Ayodhya issue start? 

A. November 30, 1852

B. November 30, 1855

C. November 30, 1858 

D. November 30, 1868

Ans- C. November 30, 1858 


To Get Our Previous Posts on GK series --

CLICK HERE ๐Ÿ‘‡







   
                                                                          _Thank You_ 

Post a Comment

0 Comments

close