Assam History GK Questions and Answers - Assam History MCQ for APSC Prelims

Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 15

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2022. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History GK Questions and Answers - Assam History MCQ for APSC Prelims

Assam History GK for APSC

Assam History GK Quiz for TET Exam

In this article we have provided you the most important ancient Assam History GK Quiz important for Assam TET exam. So, read all these important best GK on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2022.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams.

Assam History GK for APSC Prelims and Ahom History Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam History GK for APSC Prelims and ancient Ahom History Quiz for Competitive Exam. They are  :

1. Sudingphaa (1811–1818, 1819–1821) also, Chandrakanta Singha, was a Tungkhungia king of the Ahom dynasty, who ruled at the climactic of the Ahom kingdom. His reign witnessed the invasion of Burmese on Assam and its subsequent occupation by British East India Company. He was installed as King twice. His first reign ended when Ruchinath Burhagohain deposed him and installed Purandar Singha in his stead. His second reign ended with his defeat at the hands of the invading Burmese army. Chandrakanta Singha was the second son of Kadamdighala Gohain and Numali Rajmao.

2. Maniram Dutta Barua, popularly known as Maniram Dewan was first people to establish tea gardens in Assam. He was an Assamese nobleman in British India. He established tea gardens at Chinamara in Jorhat and at Singlou in Sibsagar district. He played an active role in the freedom movement of Assam. Maniram was made a borbhandar (Prime Minister) by Purandar Singha, the titular ruler of Assam during 1833-1838. He continued to be an associate of Purandar's Kameswar Singha and grandsom Kandarpeswar Singha. Maniram Dewan was appointed as Dewan of Assam Tea Company at Nazira. 

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

Assam History GK - MCQ on Assam History

Here are the most important best 30 Assam History GK Quiz for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK questions and answers in order to answer the questions :

211. Who defeated Mughals 17 times?

Ans : The Ahoms

212. Who defeated Ahom?

Ans : Mir Jumla 

213. Who was the most powerful ruler of the Ahom tribe?

Ans : Sukapha or Chaolung Sukaphaa

214. How many times Ahom Dynasty defeated Mughals?

Ans : 17 times

215. Who was the most powerful Ahom ruler in 1696 to 1714?

Ans : Sukhrungphaa

216. Which Ahom king accepted Hinduism?

Ans : Jayadhwaj Singha

217. Who is the father of Rudra Singha?

Ans : Swargadeo Gadadhar Singha

218. Who ascended the Ahom throne after Swargadeo Lakshmi Singha?

Ans : Sunenphaa (1744-51) also, Pramatta Singha

Must visit : Solved Question Paper of DHS Assam 2021

Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Awards and Honours of Assam 2022

219. Who is known as Dihingia Raja?

Ans : Suhungmung

220. Is Assam derived from Ahom?

Ans : The name Assam is derived from the word asama, meaning “peerless” in the now extinct Ahom language

221. Who was Chandrakanta Singha?

Ans : Sudingphaa

222. Who was Purnananda?

Ans : the Prime Minister of Gaurinath Singha

223. Who created the post of Borpatra gohain?

Ans : Ahom Swargadeo Suhungmung 

224. How many sons does Gadadhar Singha have?

Ans : Five

225. Who defeated Aurangzeb in Assam?

Ans : Lachit Borphukan

226. Who invited Burmese to Assam?

Ans : Badan Chandra Borphukan

227. Who authored Chakaripheti Buranji?

Ans : Numoli Borgohain

228. Who was the Ahom king during battle of saraighat?

Ans : Lachit Borphukan

229. Who led the first anti British uprising in Assam?

Ans : Maniram Dewan

230. How many times the Burmese attacked Assam?

Ans : Three

231. Who was Numali Rajmao?

Ans : Mother of Chandrakanta Singha/Purnananda Buragohain/Brajanath Gohain.

232. What is Singarighar?

Ans : A platform made of Singari tree

233. Who was the first Ahom king to perform the Singari Ghar UTHA Utsav?

Ans : King Sudangphaa

234. Which Ahom king made the capital at Charguya near the Dihing River?

Ans : Suteupha

235. Who introduced coin in Assam?

Ans : Sukrunpha alias Rudrasinha

236. Who introduced Paik system in Assam?

Ans : Momai Tamuli Borbarua

237. Which Ahom king ruled for the longest period?

Ans : Sukhaamphaa

238. Who introduced silver coin in Assam?

Ans : Koch King Naranarayan

239. Which Ahom king constructed Naga Ali?

Ans : Suklenmung

240. Who built Kareng Ghar at Gargaon?

Ans : In 1751 Sunenphaa, son of Sukhrungphaa

Must visit : Assam History MCQ Set 1

Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 5

Must visit : Assam History MCQ Set 6

Must visit : Assam History MCQ Set 7

Must visit : Assam History MCQ Set 8

Must visit : Assam History MCQ Set 9

  Must visit : Assam History MCQ Set 10

  Must visit : Assam History MCQ Set 11

  Must visit : Assam History MCQ Set 12

  Must visit : Assam History MCQ Set 13

  Must visit : Assam History MCQ Set 14

 Must visit : Assam History MCQ Set 16

 Must visit : Assam History MCQ Set 17

 Must visit : Assam History MCQ Set 18

 Must visit : Assam History MCQ Set 19

 Must visit : Assam History MCQ Set 20

For Assam TET GK in Assamese - CLICK HERE

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

• Assam History GK in Assamese

• Indian History GK

• Ahom-Mughal Conflicts

Hello if you like the article on Assam History GK Questions and Answers for APSC Prelims as well as the Assam History MCQ for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close