Assam Current Affairs July 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2024 for APSC - Current Affairs of Assam July 2024 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৪

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2024? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2024 for the upcoming Assam competitive exams like Assam Direct Recruitment Exam 2024 preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2024 for the upcoming ADR Grade III and Grade IV exams 2024. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam July 2024 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই 2024) questions & answers for the upcoming Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2024 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs July 2024 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam GK and Current Affairs Quiz 2024 for APSC - Current Affairs of Assam July 2024 Questions and Answers অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৪

Assam Monthly GK Quiz 2024

Assam Current Affairs 2024 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2024. So, read all these important Assam Current Affairs July, GK & News 2024 for the upcoming Assam Direct Recruitment Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2024 for competitive exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2024

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2024. Specially the toppers recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs topics for the upcoming any competitive exams.

• List of Best Guide Books for Assam Direct Recruitment Exam 2024 : :

The books listed below are the most effective for the preparation of both stages of the Assam Direct Recruitment prelims & mains exam 2024 ::

List of Best Guide Books for Assam Direct Recruitment Exam 2024 | Best Books for Assam Grade III and Grade IV Exam 2024

-CLICK HERE TO VISIT-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of July 2024 for Assam competitive exams 2024. They are :

1. Who has been appointed as the new Head Coach of the Indian Men's Cricket Team ?

Ans : Gautam Gambhir

2. Who has been conferred with Russia's highest state decoration, Order of St Andrew the Apostle ?

Ans : Prime Minister Narendra Modi

3. Which state becomes first state to adopt a Road Safety Action Plan ?

Ans : Rajasthan 

4. What is the name of new horned frog species discovered in Northeast India ?

Ans : Xenophrys apatani

5. Who has become the first woman finance minister of UK ?

Ans : Rachel Reeves

Current Affairs of Assam July 2024

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুলাই ২০২৪

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam July 2024 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2024 in order to answer the questions : 

1. Which state has won the Best Agriculture State Award for 2024 ?

Ans : Maharashtra

2. Who has been conferred with the “Chevalier de la Légion d’Honneur” (Knight of the Legion of Honour), the highest civilian award of France ?

Ans : Roshni Nadar Malhotra

3. Who has been recently appointed as the chief spokesperson of the Central Government?

Ans : Dhirendra's Ojha

4. Which party has won the UK parliamentary elections?

Ans : Labour Party

5. With which country has India recently started the joint military exercise 'Nomadic Elephant'?

Ans : Mongolia

6. Who will be the flag bearers of India in the opening ceremony of Paris Olympics 2024 ?

Ans : PV Sindhu and Sharath Kamal

7. Who won the ICC Player of the Month award for June ?

Ans : Jaspreet Bumrah

8. Who won the ICC Women's Player of the Month award ?

Ans : Smriti Mandhana

9. When will the Union Budget 2024-25 be presented ?

Ans : 23 July

10. Under whose leadership did the Labour Party win a majority in the UK parliamentary elections ?

Ans : Keir Starmer

11. With whom has the Indian Olympic Association partnered for the Olympic Games ?

Ans : BPCL

12. Who has been recently appointed as Additional National Security Advisor (NSA) ?

Ans : Rajinder Khanna

13. Who has been recently appointed as Deputy National Security Advisor (NSA) ?

Ans : T.V. Ravichandran

14. Who has been appointed as the Chairman of National Medical Commission ?

Ans : Dr. B.N. Gangadhar

15. Who has recently launched the 'Sampoornata Abhiyan' ?

Ans : Niti Aayog

16. Where will the ICC Men's T20 World Cup 2026 be held ?

Ans : India - Sri Lanka

17. Who took charge as the 30th Army Chief ?

Ans : Upendra Dwivedi

18. Who was selected as the Player of the Tournament in T20 World Cup 2024 ?

Ans : Jasprit Bumrah

19. Who has been elected as the next President of the European Council ?

Ans : Antonio Costa 

20. Who has recently been elected the new President of Professional Golf Tour of India ?

Ans : Kapil Dev  

21. Who has recently become the 100th full member of the International Solar Alliance ?

Ans : Paraguay

22. Who has been appointed as the next Secretary General of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) ?

Ans : Mark Rutte 

23. Who has been elected as the Speaker of the 18th Lok Sabha ?

Ans : Om Birla

24. What is the target of tree plantation set by the Air Quality Management Commission in NCR ?
Ans : 4.5 crore

25. Where was the India Olympic Research and Education Center launched ?

Ans : Gujarat 

26. Which state become the first state to adopt Model Tenancy Act in NorthEast ?

Ans : Assam

27. Who has been appointed as India’s Chef-De-Mission for the 2024 Paris Olympics ?

Ans : 2012 Olympic bronze medalist Gagan Narang

28. Which group announced as principal sponsor for Indian Team at 2024 Paris Olympics ?

Ans : Adani Group

29. Which two organizations recently signed an MoU to develop AI tools for detecting and classifying large cardamom diseases in Sikkim?

Ans : National Informatics Centre (NIC) and the Spices Board of India

30. Where was the 24th Meeting of the Council of Heads of State of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) held?

Ans : Astana, Kazakhstan

31. which government agency has launched the ‘Sampoornata Abhiyaan’?

Ans : NITI Aayog

32. Which country hosts 46th session of the UNESCO World Heritage Committee?

Ans : India

33. Who was awarded the Best Agricultural State Award for the year 2024 ?

Ans : Maharashtra 

34. Who has won the Sahitya Academi Yuva Puraskar 2024 for short story “Jal Kota Jui”?

Ans : Nayanjyoti Sarma

35. Who won the Sahitya Academi Bal Sahitya Puraskar for the Assamese novel “Bipanna Bismoi Khel?”

Ans : Ranju Hazarika

36. Which scheme has been launced by Assam Govt to promote girl education and end child marriage in the state?

Ans : Mukhya Mantri Nijut Moina scheme 

37. Assam Chief Minister conferred Azan Pir Award 2023 to which artist and cinema producer?

Ans : Anwar Hussain

38. Assam State government presented the Bishnu Prasad Rabha Award 2024 to which noted artists?

Ans : Dharmeswar Nath & Durlabh Bhattacharya

39. Which state headquarters becomes India’s first eco-friendly state headquarters ?

Ans : Assam

40. Assam tea leaves are affected by a new disease, which is affecting tea leaves and posing a serious challenge to production. What is the name of this new disease?

Ans : leaf necrosis

41. Who is appointed as the chairman of Seventh Assam State Finance Commission?

Ans : Lieutenant General Rana Pratap Kalita

42. Who will receive Baan Theatre Award 2024?

Ans : Hemanta Dutta

43. Which Assam digital platform will be awarded National Award?

Ans : Shiksha Setu Axom

44. When the three new criminal laws in India came into force?

Ans : July 1, 2024

45. Who has been awarded the ‘PEN Pinter Prize 2024’?

Ans : Arundhati Roy

Assam Current Affairs February 2024

Assam Current Affairs March 2024

Assam Current Affairs April 2024

Assam Current Affairs May 2024

Assam Current Affairs June 2024

Last 6 Months Current Affairs of Assam 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

Assam Current Affairs November 2023

Assam Current Affairs December 2023

Assam Monthly Current Affairs July 2024 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs July 2024 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams.

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

Well if you like the Assam Current Affairs July 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close