Assam Current Affairs June 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam June 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুন ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam June 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুন ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs June 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs June 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2023

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

• Download APSC Mains Question Papers 2022 - CLICK HERE

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly four very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of June 2023. They are :

1. Which Union Ministry unveiled the ‘National Medical Devices Policy, 2023’?

Ans : Ministry of Health and Family Welfare

2. Which Asian country released its ‘National Climate Research agenda’?

Ans : India

3. Who chairs the governing council meeting of NITI Aayog?

Ans : Prime Minister

4. Northeast India’s First Vande Bharat Express travels from Assam to which state/UT?

Ans : West Bengal

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জুন ২০২৩

Current Affairs of Assam June 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam June 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. Who has been appointed as the Chairperson of the Cheetah Project Steering Committee set up by NTCA?

Ans : Rajesh Bansal

2. Who has recently taken charge as the Managing Director of Solar Energy Corporation of India Limited (SECI)?

Ans : Ajay Yadav

3. Who has been appointed as the Managing Director of UCO Bank by the Government of India?

Ans : Ashwani Kumar

4. What was India’s GDP growth rate in the January-March quarter of 2022-23?

Ans : 6.1%

5. What was the fiscal deficit target of the Union government for the financial year 2022-23?

Ans : 6.4% of GDP

6. What is the target GDP for the Indian economy in the coming years?

Ans : $5 trillion

7. Who was Sworn In as Central Vigilance Commissioner?

Ans : Praveen Kumar Srivastava

8. Tayyip Erdogan was re-elected as President of Which country?

Ans : Turkey

9. President Droupadi Murmu was conferred with ‘The Grand Order of the Chain of Yellow Star’, the highest civilian honor of which country? 

Ans : Suriname

10. In June 2023, RBI governor Shaktikanta Das launched a Financial Inclusion Dashboard to provide the required insight to assess of financial inclusion by capturing relevant parameters. What is the name of this dashboard?

Ans : ANTRADRIHSTI

11. Union Minister, Sarbananda Sonowal flagged off the maiden International Cruise Vessel named ‘MV Empress’ from Chennai to ___________.

Ans : Sri Lanka

12. In June 2023, which state government launched Asia’s largest, ambitious and historic cluster development scheme?

Ans : Maharashtra

13. Name the player who has won the gold medal in the men’s shot put at the Under 20 Asian Athletics Championships, organized in South Korea.

Ans : Siddharth Choudhary

14. Exercise Jal Rahat’, a joint flood relief exercise, was conducted by the Indian Army’s Gajraj Corps in which state?

Ans : Assam

15. Who has been appointed as the new chairman of the Petroleum & Natural Gas Regulatory Board?

Ans : Anil Kumar Jain

16. In May 2023, N Chandrasekaran, who was honored with France’s highest civilian honor, ‘Chevalier de la Légion d’Honneur’, is a chairman of which organizations?

Ans : TATA SONS

17. In May 2023, who has become the new law minister, after replacing the current minister, Kiren Rijiju?

Ans : Arjun Ram Meghwal

18. Along with Papua New Guinea, which of the following island nations has conferred its highest honors to PM Modi?

Ans : Fiji

19. PM Modi unveiled the bust of Mahatma Gandhi in which city of Japan on May 20, 2023?

Ans : Hiroshima

20. Name the first Arab woman astronaut to travel to the International Space Station (ISS) as part of the private Ax-2 mission.

Ans : Rayyanah Barnawi

21. Name the tennis player, who has won the Men’s singles title at the Italian Open 2023?

Ans : Daniil Medvedev

22. Name the writer of the novel titled, ‘Time Shelter’, which has won the 2023 International Booker Prize?

Ans : Georgi Gospodinov

23. Along with Renée Fleming, who has been appointed as the Goodwill Ambassadors for Arts and Health by the World Health Organization (WHO)?

Ans : Pretty Yende

24. Which brand has become would become the new kit sponsor of the Indian national cricket team?

Ans : Adidas

25. Which athletes has won the title in the men’s long jump event at the International Jumping Meeting 2023, held in Greece?

Ans : Murali Sreeshankar

26. Who has assumed charge as the Chairman of Steel Authority of India Limited (SAIL) on May 31, 2023?

Ans : Amarendu Prakash

27. In June 2023, which of the following Indian organizations was awarded the prestigious ‘Climate And Health’ award at the UITP Awards 2023 held in Barcelona?

Ans : BEST

28. Which institutes has emerged as the top college under the overall category for the fifth consecutive year in the National Institutional Ranking Framework (NIRF) Rankings 2023?

Ans : Indian Institute of Technology Madras

29. What factors are considered when calculating Green GDP?

Ans : Environmental degradation and pollution

30. Which scheme launched by PM Modi focuses on the conservation of existing Ramsar sites in India?

Ans : Amrit Dharohar Yojana

31. Which area in India, apart from the Sundarbans, has substantial mangrove cover?

Ans : Gujarat (Kachchh and Jamnagar)

32. Where was the third edition of the Khelo India University Games concluded?

Ans : IIT BHU (Varanasi)

33. Which country’s central bank Governor has been honoured with the ‘Governor of the Year’ award?

Ans : India

34. Which state is the host of the ‘Women 20 Summit’ in India?

Ans : Tamil Nadu

35. What is the new name of the ‘Nehru Memorial Museum and Library Society’?

Ans : Prime Ministers’ Museum and Library Society

36. In which two countries will the Asia Cup 2023 be held in the hybrid model?

Ans : Sri Lanka and Pakistan

37. In which state was the country's 'first' toy train to run on CNG inaugurated?

Ans : Rajasthan

38. Which team won the FIFA U-20 World Cup title?

Ans : Uruguay

39. Who has been appointed as the Director General of BSF?

Ans : Nitin Agarwal

40. Recently in which state the sub-office of Reserve Bank has been opened?

Ans : Nagaland

41. Who won the French Open men's singles title?

Ans : Novak Djokovic

42. The two-day Science-20 conference is being organized in which city.....

Ans : Bhopal

43. In which state of India, a new species of flying lizard has been discovered ?

Ans : Mizoram

44. Who is the first Indian Prime Minister to address a joint session of the US Congress twice?

Ans : Narenda Modi

45. Which is the first Baltic country to recognize same-sex marriage?

Ans : Estonia

46. Who has been elected as the new Prime Minister of Finland?

Ans : Peteri Orpo

47. Who has recently been appointed as the Deputy Governor of RBI?

Ans : Swaminathan Janakiraman

48. Which author has been awarded the prestigious 'German Peace Prize'?

Ans : Salman Rushdie

49. Who is the first Indian swordsman to win a medal in the Asian Championships?

Ans : Bhavani Devi

50. India has gifted indigenously built missile corvette 'INS Kirpan' to which country?

Ans : Vietnam

51. Which country has recently honored PM Modi with its highest state honor?

Ans : Egypt

52. Which singer-composer of India has been honored with Doctorate degree by Birmingham City University?

Ans : Shankar Mahadevan

53. Who has approved US $ 255.5 million with the aim of increasing the quality of technical education in India?

Ans :  World Bank

54. PM Modi flagged off how many Vande Bharat trains on June 27 ?

Ans : 05

55. Hockey India has appointed whom as the head coach of the junior women's national team ?

Ans : Tushar Khandkar

56. FIFA U-17 World Cup will be organized in which country ?

Ans : Indonesia

57. Who has been appointed as the new Director of Outer Space Affairs of the United Nations?

Ans : Arti Hola-Mani

58. Who has become the first bowler in world cricket to play 100 consecutive Tests?

Ans : Nathan Lyon

59. Who has been appointed as the new Chief Secretary of Punjab?

Ans : Anurag Verma

60. Which IPS officer has been appointed as the Special Director of CBI ?

Ans : Ajay Bhatnagar

61. Which has become the first Indian airline to achieve market capitalization of Rs 1 lakh crore?

Ans : Indigo Airline

62. Which state won the title of Senior National Women's Football Champion?

Ans : Tamil Nadu

63. Who has been appointed as the Deputy Chief Minister of Chhattisgarh?

Ans : T S Singhdev

64. Which country won the title of Asian Kabaddi Championship 2023?

Ans : India

• Assam Current Affairs June 2023 in Assamese - Click Here

Must visit : Chandrayaan 3 GK for Assam Competitive Exam

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs March 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• List of Best Guide Books for Assam Competitive Exams

Well if you like the Assam Current Affairs June 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close