Assam Current Affairs December 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam December 2022 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ডিচেম্বৰ ২০২২

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam December 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ডিচেম্বৰ ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs December 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs December 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy - GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of December 2022. They are :

1. Who has took the oath of office and secrecy as Member, UPSC?

Ans : Preeti Sudan

2. Who has been awarded the Para Sports Person of the Year 2022?

Ans : Avani Lekhara

Must Visit : List of Best Guide Books for APSC 2022-23

• Download Last 6 Months Current Affairs PDF 2022 from July to December

Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from July 2022 to December 2022 by World Polity

Click Here

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ডিচেম্বৰ ২০২২

Current Affairs of Assam December 2022

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam December 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. India-US joint military exercise ‘Yudh Abhyas-2022’ is held in which Indian state?

Ans : Uttarakhand

2. Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA) between India and which country is set to enter into force from December 2022?

Ans : Australia

3. Which country has successfully used steam to propel Moon spacecraft?

Ans : Japan

4. Agni Warrior is a bilateral defence exercise held between India and which country?

Ans : Singapore

5. 'Hornbill Festival’ is the flagship cultural event of which Indian state?

Ans : Nagaland 

6. Which duo won the mixed team pistol title at the National shooting championship?

Ans : Manu Bhaker and Sarabjot

7. Who won the best director award at New York Film Critics Circle?

Ans : SS Rajamouli

8. Who has been appointed as the Chairperson of National Statistical Commission?

Ans : Rajeeva Laxman Karandikar

9. Who has been named as secretary of Department of School Education?

Ans : Sanjay Kumar

10. How much gross GST revenue collected for November 2022?

Ans : Rs. 1,45,867 crore

11. What has been given a new name to Monkeypox by WHO?

Ans : mpox

12. Who has been appointed as the new ‘Revenue Secretary’?

Ans : Sanjay Malhotra

13. Who become the first woman referee at the FIFA World Cup in 2022 ?

Ans : Stephanie Frappart

14. Who was named the FICCI Turf 2022 and India Sports Awards Para Sports Person of the Year?

Ans : Avni Lekhra

15. Who was recently chosen to receive the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award in 2022?

Ans : Sharath Kamal Achanta

16. Where will be inaugurated the first drone station for healthcare service delivery?

Ans : Meghalaya

17. India’s first Dark Night Sky reserve will be set up in which state/UT of India?

Ans : Ladakh

18. Which book has been awarded the Kamla Devi Chattopadhyay NIF book Price 2022?

Ans : The Chipko Movement: A People’s Movement

19. Who has been appointed as the chairperson of the National Commission for Backward Classes in December 2022?

Ans : Hansraj Gangaram Ahir

20. Which CEO has received the Padma Bhushan from the Government of India?

Ans : Google

21. Which is the larger Assam Forest and Biodiversity Conservation Project? (APFBC)

Ans : Kaziranga Project

22. Which city was recently named the most expensive city in the world to live in?

Ans : New York

23. Which is the first country to gather six of its astronauts in space?

Ans : China

24. Which institution released a report titled ‘Carbon Capture, Utilisation, and Storage Policy Framework’?

Ans : NITI Aayog

25. Which state has passed bill to raise Reservations in the state to 76%?

Ans : Chattisgarh

26. Who was announced CM of Himachal Pradesh after assembly election held in December?

Ans : CM Sukhvinder Singj Sukku

27. Who was appointed as Deputy CM of Himachal Pradesh after assembly election held in December?

Ans : Deputy CM Mukesh Agnihotri

28. Who will swear in as CM of Gujrat after recent assembly elections?

Ans : Bhupendra Patel

29. Which state has been awarded 1st prize for Ayushman Bharat health aacount ID generation?

Ans : Jammu and Kashmir

30. Who won the World Athlete of the Year Award 2022?

Ans : McLaughlin Levron and Mondo Duplantis

31. Which is the first state to launch Its own Climate Change Mission?

Ans : Tamil Nadu

32. Where has been inaugurated India’s First Carbon Neutral Farm?

Ans : Kerala

33. Who will introduce SC/ ST bill 2022 in Rajya Sabha?

Ans : Arjun Munda

34. Who has been newly appointed as the judge of the Supreme Court on December 12,2022?

Ans : Dipankar Dutta

35. Who will present the ‘FIFA World Cup 2022’ trophy?

Ans : Deepika Padukone

36. How many Khelo India centres are planned to open across the country by August 15, 2023?

Ans : 1000

37. Which state health department awarded for Best Practice in Tuberculosis?

Ans : Meghalaya

38. Who has been appointed as the new Chief Scientist of WHO ?

Ans : Dr Jeremy Farrar

39. Who made the first bust of Gandhi sculpture installed in the UN headquarters in NY?

Ans : Padma Shree awardee Ram Sutar

40. Which country has been expelled from UN Commission on Women’s Rights?

Ans : Iran

41. India has signed a joint declaration of intent on migration with which country ?

Ans : Finland

42. Which Indian film has received 2 ‘Golden Globe Awards’?

Ans : RRR

43. Which country has been removed from UN Commission on the Status of Women?

Ans : Iran

44. Which three items that have received the Geographical Indications (GI) label from the government?

Ans : Assam Gamosa, the Telangana Tandur Redgram, and a Ladakh apricot

45. Mopa International Airport in Goa has been named after which minister?

Ans : Manohar Parrikar

46. Who became the first women President of the Indian Olympic Association?

Ans : PV Sindhu

47. Who has been appointed as chairman of National Highways Authority of India (NHAI) ?

Ans : Santosh Kumar Yadav

48. Which state topped the country with the average monthly income per agricultural household ?

Ans : Meghalaya. Punjab is second followed by Haryana, Arunachal Pradesh.

49. Who has registered contrasting victories to clinch the titles in the 6th Elite Women's National Boxing Championships ?

Ans : Tokyo Olympics bronze medallist Lovlina Borgohain and the reigning world champion Nikhat Zareen.

50. Who is the only Indian player in the top 25 in Forbes' annual list of the highest-paid female athletes in the world ?

Ans : PV Sindhu 

51. Who has been nominated Indian American to a top diplomatic position in the US Department of State by US President Joe Biden ?

Ans : Richard R Verma

52. Who has been appointed as the new Prime Minister of Nepal ?

Ans : CPN-Maoist Centre chairman Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’

53. When Gaganyaan, India's first human space mission, is set to launch?

Ans : in 2024

54. Which system portal has been launched by Chief Minister N. Biren Singh in Manipur?

Ans : An upgraded Inner Line Permit (ILP) System

55. Who has assumed charge as the new Election Commissioner (EC) of India ?

Ans : Arun Goel, a retired IAS officer of the 1985 Punjab cadre

56. Who has received the prestigious ‘Sumitra Charat Ram Award’ in recognition of her contribution in the field of Indian classical music and dance ?

Ans : Kathak exponent Uma Sharma

57. Who has been awarded the "Peace Prize" by the Gandhi Mandela Foundation?

Ans : Tibetan spiritual leader the Dalai Lama

58. Who has been elected as a member of the International Committee for Weights and Measures (CIPM)?

Ans : Prof. Venu Gopal Achanta

59. Who has become the BBC Sports Personality of the Year 2022 after guiding the Lionesses to victory in the Women's Euros?

Ans : Beth Mead

60. Which country has become the largest  

producer and exporter of sugar in the world ? 

Ans : India

61. Who has been appointed as the chairperson of the Atomic Energy Regulatory Board (AERB) for a period of three years ?

Ans : Senior nuclear scientist Dinesh Kumar Shukla

62. Which film won the Best Film Award at the 28th Kolkata International Film Festival ?

Ans : Kura Pokkhir Shunye Ura (The Golden Wings of Watercocks) of Bangladesh and Upon Entry of Spain

63. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Kingdom of Saudi Arabia?

Ans : Suhel Ajaz Khan

64. Who has been jointly won the Rabindranath Tagore Literary Prize 2021-22 ?

Ans : Sudeep Sen for his genre and formbender Anthropocene: Climate Change, Contagion, Consolation (Pippa Rann Books & Media, 2021) and Shobhana Kumar for her haibun collection A Sky Full of Bucket Lists (Red River, 2021).

• Download Arihant GK Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Assam Current Affairs December 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

For Monthly Current Affairs of Assam 2021 Click the below links -

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Sahitya Akademi Awards 2022

• APDCL Recruitment Syllabus 2022-23

• India GK Questions and Answers

Well if you like the Assam Current Affairs December 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close