Assam Current Affairs January 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC - Current Affairs of Assam January 2022 Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam January 2022 questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs January 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs January 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

Assam GK and Current Affairs for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Current Affairs of January 2022. They are :

1. Who won the Assam Sahitya Akademi Award 2021? 

Ans : Anuradha Sharma Pujari  

2. Who won the Sahitya Akademi Award 2021 in Bodo Language ? 

Ans : Mwdai Gahai  

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জানুৱাৰী ২০২২

Current Affairs of Assam January 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam January 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Who won the Assam Sahitya Akademi Award 2021? 

Ans : Anuradha Sharma Pujari 

2. For which novel Anuradha Sharma Pujari won the Assam Sahitya Akademi Award 2021? 

Ans : Iyat Ekhon Aranya Asil 

3. Who won the Assam Sahitya Akademi award 2021 for Children's Literature?

Ans : Mrinal Kalita 

4. For which novel Mrinal Kalita won the Assam Sahitya Akademi Award 2021 for Children's Literature ?

Ans : Bokul Phulor Dore 

5. Who won the Assam Sahitya Akademi Yuva

Puraskar 2021?

Ans : Abhijit Bora 

6. For which short story Abhijit Bora won the Assam Sahitya Akademi Yuva Puraskar 2021? 

Ans : Deuka Kobai Jay

7. Who won the Sahitya Akademi Award 2021 in Bodo Language ? 

Ans : Mwdai Gahai 

8. For which poetry Mwdai Gahai won the Sahitya Akademi Award 2021 in Bodo Language ? 

Ans : Khoro Sayao Arw Himalay

9. Who won the Bodo language Sahitya Akademi award 2021 for Children's Literature? 

Ans : Ratneswar Narzary (for his work, “Dikhura Solobatha”) 

10. Who won the Bodo language Sahitya Akademi Yuva Puraskar 2021? 

Ans : Gautam Daimary 

11. For which poetry Gautam Daimary won the Sahitya Akademi Yuva Puraskar 2021 in Bodo language ? 

Ans : Jiu Gwnang Soho 

12. Who won the Sahitya Akademi Award 2021 in the English language category?

Ans : Namita Gokhale 

13. For which novel Namita Gokhale won the Sahitya Akademi Award 2021 in English language category ? 

Ans : Things to Leave Behind 

14. Who has been awarded the Sahitya Akademi Award 2021 for the play 'Samrat Ashok' in Hindi language?

Ans : Daya Prakash Sinha 

15. Who has been awarded the Rongbong Terang Integration Award 2022 ? 

Ans : Auniati Satra Satradhikar Dr. Pitamber Dev Goswami

16. Who has been appointed as the new National Security Advisor of India? 

Ans : Vikram Misri 

17. Recently Defence Minister Rajnath Singh unveiled the world's highest motorable road. Where is it located?

Ans : Ladakh 

18. Who has become the new co-chair of the Finance Industry Development Council (FIDC) ?

Ans : Kamlesh Gandhi 

19. Which country launched the ‘Better Health Smoke-Free' campaign?

Ans : UK

20. Financial Stability Report (FSR)' is the flagship report released by which institution?

Ans : Reserve Bank of India 

21. PM Modi has laid the foundation stone of 'Major Dhyan Chand Sports University' in which district of Uttar Pradesh?

Ans : Meerut

22. Which country will chair the UN Security Counsil's Counter-Terrorism Committee (CTC) in January 2022?

Ans : India 

23. Who took over as the 24th Chief of Indian Coast Guard?

Ans : Virender Singh Pathania 

24. Who has been honoured with the Global Entrepreneur of the Award 2021 by The Indus Entrepreneurs?

Ans : Kumar Mangalam Birla 

25. Recently in which state Jawaharlal Nehru Road has been renamed as Narendra Modi Marg?

Ans : Sikkim 

26. Which railway station has been renamed as 'Veerangana Laxmibai Railway Station' by the UP govt ?

Ans : Jhansi Railway Station 

27. Who has been appointed as the new Chairman and CEO of Railway Board recently?

Ans : V.K. Tripathi 

28. India's first Bamboo Park has been set up in which northeastern state?

Ans : Tripura 

29. Which Asian Country recently unveiled its National Security? 

Ans : Pakistan 

30. Which Indian Forest Service officer has been appointed as the Director General of Forests and Special Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change?

Ans : Chandra Prakash Goyal 

31. Recently in which state the Central  Government has approved to host the Khelo India Youth Games 2022-23?

Ans : Madhya Pradesh 

32. Which Union Ministry is implementing Gram Ujala programme? 

Ans : Ministry of Power

33. Who has taken over as the secretary in the Ministry of Jal Shakti? 

Ans : Vinod Kannan

34. Who has been appointed as the first woman CMD of ONGC? 

Ans : Alka Mittal 

35. Who has been appointed as the secretary in the Ministry of Steel? 

Ans : Sanjay Kumar Singh

36. Who chaired the 46th GST council meeting at New Delhi? 

Ans : Nirmala Sitharaman

37. Where has the traditional New Year Losar Festival been celebrated?

Ans : Ladakh

38. Who has won the Ramnath Goenka Award in Photojournalism?

Ans : Zishaan A Latif

39. Who has become the chairman of the UN Anti-Terrorism Committee?

Ans : T S Tirumurti

40. Who has become the first woman of Indian origin to travel solo to the South Pole?

Ans : Harpreet Chandi

41. The first indigenous kit for testing Omicron variants was approved, what is its name?

Ans : OmiSure

42. Who has become the first woman to lead a nuclear carrier in the US Navy?

Ans : Amy Bauernschmidt

43. Where has Prime Minister Modi inaugurated the new terminal of Maharaja Bir Bikram Airport?

Ans : Tripura 

44. Who has been appointed as the new Executive Director of RBI?

Ans : Deepak Kumar and Ajay Kumar Choudhary

45. Who has laid the foundation stone of heartfulness International Yoga Academy? 

Ans : Sarbananda Sonowal

46. Who has been appointed as the director of Assam Power Distribution Company Limited (APDCL)? 

Ans : Jatin Bora

47. Who has become the executive director of ICICI Bank'? 

Ans : Anup Bagchi 

48. Which state has been chosen as the best state in water conservation efforts? 

Ans : Uttar Pradesh 

49. Which state government has tied up with the National Dairy Development Board? 

Ans : Assam 

50. Who inaugurated the 9th edition of the North East Festival?

Ans : Jagdish Mukhi 

51. Where has the National Health Mission launched the project Niramay? 

Ans : Assam

52. Recently who has been appointed as the Deputy Superintendent of Assam Police? 

Ans : Lovlina Borgohain

53. Who has been appointed as the new Chairman of ISRO? 

Ans : S Somanath

54. Union Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the first Sports University of which state? 

Ans : Assam

55. Who has become the new Chairman of AEPC? 

Ans : Narendra Kumar Goenka

56. Sara Gill has become the first transgender doctor of which country?
Ans : Pakistan

57. Where has Home Minister Amit Shah released the first 'District Good Governance Index'?

Ans : Jammu and Kashmir

58. Which state has got the first open synthetic track and football turf at 11000 feet? 

Ans : Ladakh

59. Who has been appointed by the RBI as the chairman of Unity Small Finance Bank? 

Ans : Vinod Rai

60. Who has become the youngest woman to fly solo around the world?

Ans : Zara Rutherford

61. Recently Jerry Hamlet has been declared as 'Milk Village' of which state?

Ans : Jammu and Kashmir

62. Where will Prime Minister Modi unveil 216 feet high statue of Saint Ramanujacharya?

Ans : Hyderabad

63. Who has won the 'International Association of Working Women' award? 

Ans : Susmita Sen

Assam Current Affairs January 2022 in Assamese - Click Here

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

Best Guide Books for APSC 

Current Affairs GK Quiz for UPSC Prelims

Assam History MCQ 

Well if you like the Assam Current Affairs January 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close