Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021-Present Heads in India

India GK and Current Affairs 2021 for UPSC - Current Affairs India 2021 Questions and Answers Set 2

Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021-Present Heads in India

Last 6 Month Current Affairs 2021

Hello, aspirants are you preparing for UPSC or any other Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Current Affairs of India 2021 January to June for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest India GK and Current Affairs 2021 for UPSC and other govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important recent new appointments & honors in India January to June & present heads in India 2021 for the upcoming exams. Infact the India Current Affairs, GK & News 2021 questions and answers will be a key topic in the Gk current affairs section for the upcoming exams. So the Current Affairs India 2021 Questions and Answers for the exams will be a pedestrian to crack your exam.

Latest Current Affairs India 2021

In this article we have provided you latest Current Affairs India 2021. So, read all these important Current Affairs India 2021 January to June, GK & news for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Current Affairs 2021 are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the last 6 month current affairs 2021 is very important for any exams of 2021.

Recent New Appointments & Honours in India

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated current affairs of recent new appointments & honours in India January to June 2021. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the latest Current Affairs topics such as recent new appointments of India, award & honors, present heads in India for the upcoming exams.

India GK and Current Affairs for Competitive Exam

There are mainly two very important India GK Quiz and Current Affairs of 2021. They are :

1. Ravi Dahiya today became only the second Indian wrestler to win a silver medal at the Olympic Games after he lost the men's freestyle 57 kg title clash 4-7 to reigning world champion Zavur Uguev in Tokyo. 

2. The Indian government approved the appointment of Dr Dhriti Banerjee as the director of the Zoological Survey of India. 

Current Affairs of India 2021 January to June

Here are total 30 GK on Current Affairs of India 2021 January to June for your upcoming exams. Read all these important India GK Quiz of recent new appointments & honors 2021 in order to answer the questions  :

31. Who is the CEO of NITI Ayog recently whose tenure increased by 1 year? 

Ans : Amitabh Kant

• Formed Year : 1 January 2015 

• First CEO : Sindhushree Khullar

• Chairman : PM

• Present Vice Chairman : Rajiv Kumar

32. Who has been recently appointed as the 48th Chief Justice of India? 

Ans : NV Ramana

• Previous CJI : S A Bobde

• First CJI of India : H. J. Kania

• Appointed by : President (Article 124)

33. Who is the present Solicitor General of India? 

Ans : Tushar Mehta

• Appointed by : President

• First Solicitor General of India : C K Daphtary

34. Who has become the new Education Minister of India recently? 

Ans : Dharmendra Pradhan

• First in India : Maulana Abul Kalam Azad 

• First in Assam : Sayed Mohammad Saahdla

35. Who is re-elected as UN Secretary General for the 2nd term?

Ans : Antonio Guterres

• UN Founded : 24 October 1945, San Francisco, California

• First Secretary General : Trygve Lie (1946)

• Present Member Countries : 193

36. Who become the new Prime Minister of Israel? 

Ans : Naftali Bennett

• Located at : Western Asia 

• First PM of Israel : David Ben-Gurion

37. Who is appointed as Israel's next Mossad Chief ? 

Ans : David Barnea

• Founded: December 13, 1949

• Headquarter : Tel Aviv-Yafo

38. Who won Miss Universe 2020?

Ans : Andrea Meza

• Started from : 1952 

• First Miss Universe : Armi Kuusela

• First Miss Universe of India : Sushmita Sen

39. Who has been named the World's Greatest Leader? 

Ans : Jacinda Ardern

• Prime Minister of New Zealand

40. Who become the Second Indian born woman to fly into Space? 

Ans : Sirisha Bandla

• First Man : Yuri Gagarin (April 12, 1961)

• First Woman : Valentina Tereshkova (June, 1963)

* Must Read : Latest Current Affairs Topics for UPSC

41. Who has been recently appointed as the Vice Chief of the Naval Staff? 

Ans : Ravneet Singh

• First Vice Chief : Sourendra Nath Kohli 

• Headquarter : New Delhi

42. Who has been recently appointed as the Director General of NIA? 

Ans : Kuldeep Singh

• NIA Full Form : National Investigation Agency 

• Formed Year : 2009

• First DG of NIA : Radha Vinod Raju 

• Headquarter : New Delhi

43. Who has been recently appointed as the Director General of NCC? 

Ans : Tarun Kumar

•NCC formed in : 16 April 1948 

• First DG : Gopal Gurunath Bewoor 

• Headquarter : New Delhi

44. Who has been appointed as the Chairman of NHRC? 

Ans : Arun Kumar Mishra

• Full Form : National Human Rights Commission Chairman 

• First Chairman : Ranganath Misra 

• Founded year : 12 October 1993

• Headquarter : New Delhi

45. Who has been appointed as the Director General of National Security Guard? 

Ans : M A Ganapathy

• Formed Year : 22 September 1986 

• First DG of NSG : R. T. Nagrani 

• Headquarter : New Delhi

46. Who has been elected as the MD of LIC? 

Ans : Sidhartha Mohanty

• Present Chairman : MR Kumar

• Founded : 1 September 1956

• Headquarter : Mumbai

47. Who became the new Chaiman of State Bank of India? 

Ans : Dinesh Kumar Khara

• Formed : 1st July 1955

• Headquarter : Mumbai

• Old Name : Imperial Bank of India

48. Who has been re-elected as the Deputy Chairperson of Rajyasabha? 

Ans : Harivansh Narayan Singh

• First Deputy Chairperson : S.V.Krishnamoorthy Rao

49. Who has won Wisden's Leading Cricketer 2020 award in Men's category? 

Ans : Ben Stokes (England)

50. Who has won Wisden's Leading Cricketer 2020 award in Woman's category?

Ans : Ellyse Perry (Australia)

51. Who has been honoured with 'Hero to Animal Award' by PETA India? 

Ans : Naveen Patnaik

• PETA full form : People for the Ethical Treatment of Animals

52. Who is the present comptroller & Auditor General of India? 

Ans : Girish Chandra Murmu

• Appointed by : President

• First CAG : V. Narahari Rao

53. Who is the present Atorney General of India? 

Ans : Senior advocate K K Venugopal

• Appointed by : President 

• First Atorney General of India : Motilal C. Setalvad

54. Which post has been appointed by US President Joe Biden to Neera Tandon? 

Ans : White Hoise Consultant

• Located in : Pennsylvania Avenue, Washington, DC

55. Who is the current Chairperson of 15th Finance Commission of India? 

Ans : Nand Kishore Singh

• Appointed by : President

• First Chairperson : Kshitish Chandra Neogy 

• Headquarter : New Delhi

56. Who is the current active Chief of CBI? 

Ans : Praveen Sinha

• Founded : 1 April 1963 

• Headquarter : New Delhi 

• First Chief of CBI : D. P. Kohli

57. Which team has won the Euro Cup 2021? 

Ans : Italy

• Runners up : England

58. Which team has won the Copa America Cup 2021?

Ans : Argentina

• Runners up : Brazil

59. Who has been recently appointed as the captain of Indian' woman hockey team? 

Ans : Rani Rampal

• Indian Male Hocky Team Captain : Manpreet Singh

60. Which city recognised as '2020 Tree City of the World'? 

Ans : Hyderabad

• Launched Year : 2017

• Initiative by : Arbor Day Foundation

* Must visit : Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021 Set 1

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

* Latest Current Affairs GK for UPSC 

* Assam History MCQ 

* Planning in India Objective Questions 

Hello if you like the article on Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021 - Present Heads in India as well as the India GK and Current Affairs 2021, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close