Assam History GK Questions and Answers - Assam History MCQ for APSC Prelims

Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 8

অসম বুৰঞ্জী কুইজ

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2022. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History GK Questions and Answers - Assam History MCQ for APSC Prelims

Assam History GK for APSC

Assam History GK Quiz for TET Exam

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz important for Assam TET exam. So, read all these important best GK on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2022.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams.

Assam History GK for APSC Prelims and Ahom History Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam History GK for APSC Prelims and Ahom History Quiz for Competitive Exam. They are  :

1. The Rang Ghar (Assamese: ৰংঘৰ, Rong Ghor meaning "House of Entertainment") is a two-storeyed building which once served as the royal sports-pavilion where Ahom kings and nobles were spectators at games like buffalo fights and other sports at Rupahi Pathar (pathar meaning "field" in Assamese) - particularly during the Rongali Bihu festival in the Ahom capital of Rangpur. It is one of the oldest surviving amphitheaters in Asia, the building was first constructed during the reign of Swargadeo Rudra Singha with bamboo and wood. It was later rebuilt with brick by Swargadeo Pramatta Singha in AD 1744-1750.

It is 3 km away from the center of Sivasagar Town. Situated by the side of the Assam Trunk Road, it lies to the northeast of the Rangpur Palace, a seven-storied royal complex comprising the Talatal Ghar and the Kareng Ghar.

2. Paik system forms the most important factor in the social and the political organisation of the Ahoms Kingdom.The entire fabric of their rule was based on this system. The word paik was designated by the Ahoms to the individuals forming the rank and file of their compulsory labour service.

The Paik System was systematically implemented by Momai Tamuli Barbarua under the patronage of King Pratap Singha. Under the Paik system every adult male between the age 16 to 50 was registered as a paik for State service. The paik system of the Ahom government fostered friendship and unity amongst the common people. The smallest unit of the paik, called got, consisted of four paiks, who generally did not belong to the same family. It was the system of those days that when one or two paiks of the got work under the State, the remaining three or two, had to look after the household affairs of their absent comrade.

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

Assam History GK - MCQ on Assam History

Here are the most important best 30 Assam History GK Quiz for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK questions and answers in order to answer the questions :

1. Name of the first Ahom King was

a. Sukapha 

b. Suteupha 

C. Subinpha 

d. Sukhampha 

Ans : a. Sukapha 

2. The European merchant who had extensive salt trade in the Ahom kingdom was

a. Daniel Raush 

b. Robert Clive 

C. Captain Welsh

d. Sudmerson 

Ans : a. Daniel Raush 

3. Hiuen Tsang described in his account that the circumference of Kamrupa was about

a. 6,000 li 

b. 10,000 li 

C. 15,000 li

d. 20,000 li 

Ans : b. 10,000 li 

4. Who was the British Officer who was beaten to death during the uprising in Assam?

a. Lt. Singer 

b. Lt. Bruce 

C. Lt. Welsh

d. Lt. Brown 

Ans : a. Lt. Singer 

5. What was the usual shape of Koch coins?

a. Square 

b. Round 

C. Oval

d. Hexagonal 

Ans : b. Round 

6. Which Sutiya king built Sadiya?

a. Ratnadhiraj 

b. Garudadhiraj 

c. Vijayadhiraj

d. Vikramdhiraj 

Ans : a. Ratnadhiraj 

7. Rang-Ghar was built during the reign of Swargadeo

a. Rudra Singha 

b. Siva Singha 

C. Rajeshwar Singha

d. Pramatta Singha

Ans : d. Pramatta Singha

8. The advisory board of Ahom king constituted with how many ministers? 

a. 2 Ministers

b. 3 Ministers 

c. 4 Ministers

d. 5 Ministers 

Ans : a. 2 Ministers

9. How the name Guwahati has been derived?

a. place was famous for betel nut groves 

b. place was famous for coconut groves 

C. place was famous for sugar-cane fields

d. place was famous for tea garden 

Ans : a. place was famous for betel nut groves 

10. The Posa system referred to

a. confronting policy 

b. repauation policy 

c. policy of non-payment of taxes

d. tribal appeasement policy 

Ans : d. tribal appeasement policy 

11. The name of the Kamrupa ruler who left his seal at Nalanda:

a. Ratnapala 

b. Bhaskarvarman

C. Bhagadatta

d. Balavarman 

Ans : b. Bhaskarvarman

12. Which Ahom king introduced the Posa system?

a. Pratap Singha 

b. Sukapha 

c. Rudra Singha

d. Suhungmung 

Ans : a. Pratap Singha 

13. The Tamralipi in ancient times was famous as

a. Grant 

b. Book 

C. Boat

d. Sea-Port 

Ans : d. Sea-Port 

14. Bhaskar-varman attended the great religious

a. Taxila 

b. Sanchi 

C. Kanauj

d. Lahore 

Ans : C. Kanauj

15. Who was the earliest king of Pragjyotisha

a. Mahiranga Danava 

b. Narakasura 

C. Bhaskar-varman

d. None of these 

Ans : a. Mahiranga Danava 

16. When was the Matak territory annexed to the British dominion?

a. 1826 

b. 1842 

C. 1862

d. 1890

Ans : b. 1842 

17. The large tank in Tezpur known as Hajara Pukhuri excavated by

a. Harjaravardan 

b. Bana 

c. Bhaskarvarman

d. Narakasura 

Ans : a. Harjaravardan 

18. The ambassador name sent by Bhaskarvarman to Harshabardhan was

a. Vayu 

b. Meghadut 

C. Hangsavega

d. Varuna 

Ans : C. Hangsavega

19. The contemporary of Bhaskarvarman in northern Indian was

a. Ashoka 

b. Harsavardhan 

c. Raja Prithvinarayan

d. Raja Chola 

Ans : b. Harsavardhan 

20. Hiuen Tsang described which Kamrupa king as the "Aristrocatic King of Eastern India. 

a. Banasura

b. Bhaskar-varman 

c. Pushya-varman

d. Kalyana-varman 

Ans : b. Bhaskar-varman 

21. What was the first Assamese daily newspaper?

a. Assam Bandhu 

b. Janambhumi 

C. Natun Asamiya 

d. Orunodoi

Ans : d. Orunodoi

22. According to Ahom legends Khun Lung and Khun Lai were the grandson of

a. Leng Don 

b. Sukapha 

c. Caao-Tai-Pung 

d. None of these 

Ans : a. Leng Don 

23. The first capital of the Ahom was 

a. Sadiya 

b. Charaideo 

c. Garhgaon 

d. Rangpur 

Ans : b. Charaideo 

24. The Koch coins were known as 

a. Tanka 

b. Mohar 

C. Mudra 

d. Narayani 

Ans : d. Narayani 

25. The ancient name of Cachar was 

a. Hidimba 

b. Diapur 

c. Dhanashree 

d. Narayanpur 

Ans : a. Hidimba 

26. The Sinagiri Ghar celebration was first held by 

a. Suhungmung 

b. Seteupha 

C. Gadapani 

d. Sukapha 

Ans : C. Gadapani 

27. Who wrote 'Tungkhugia Buranji'? 

a. Viseswar Baidyadhipa

b. Srinath Barbarua 

c. Dutiram Hazarik 

d. Kashinath Tamuli Phukan 

Ans : b. Srinath Barbarua 

28. When did Ahoms entered in the Brahmaputra Valley? 

a. 1228 A.D 

b. 1229 A.D 

c. 1230 A.D 

d. 1128 A.D 

Ans : a. 1228 A.D 

29. In which place the first battle fought by the Ahoms against the Mughals? 

a. Itakhuli 

b. Bharali 

C. Saraighat 

d. Jogighopa 

Ans : b. Bharali 

30. Who was the first Assamese to fight against British? 

a. Kushal Knowar 

b. Piyoli Phukan 

C. Moniram dewan 

d. Gomdhar Knowar 

Ans : d. Gomdhar Knowar 

Must visit : Assam History MCQ Set 1

Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 5

Must visit : Assam History MCQ Set 6

Must visit : Assam History MCQ Set 7

Must visit : Assam History MCQ Set 9

  Must visit : Assam History MCQ Set 10

  Must visit : Assam History MCQ Set 11

  Must visit : Assam History MCQ Set 12

 Must visit : Assam History MCQ Set 13

 Must visit : Assam History MCQ Set 14

 Must visit : Assam History MCQ Set 15

 Must visit : Assam History MCQ Set 16

For Assam TET GK in Assamese - CLICK HERE

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

History of Ahom Kingdom 

Assam Current Affairs 2022 

History of Medieval Assam from Sukaphaa to Purandar Singha 

Hello if you like the article on Assam History GK Questions and Answers for APSC Prelims as well as the Assam History MCQ for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close