Assam History GK Questions and Answers - Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims

Medieval Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 16

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2022. So the Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History GK Questions and Answers - Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims

Assam History GK for APSC

Assam History GK Quiz for TET Exam

In this article we have provided you the most important ancient Assam History GK Quiz important for Assam TET exam. So, read all these important best GK on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2022.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams.

Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims

There are mainly two very important Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims Exam. They are  :

1. Padmanath Gohain Baruah (Assamese: পদ্মনাথ গোহাঞি বৰুৱা; 1871–1946) was the first president of Asam Sahitya Sabha and a prominent name in the early part of modern Assamese literature. He was a novelist, poet, dramatist of excellence, analyst and a thought provoking writer. Considering his towering personality and profound knowledge, he is regarded as the "Pitamaha" (great grandfather) in Assamese literary world. In recognition of his outstanding contributions to the Assamese literature and society, the British government gave him Raibahadur title, a rare honour conferred for the first time to an Assamese person. He was also the first literary pensioner of Assam.

2. Doctor Nathan Brown was born in United States of America in 1807. He along with Rev. Oliver Cutter's family came down to Assam in 1836 from Burma as a Christian Missionary.They carried a printing machine with them and first arrived in Sadiya, eastern most part of Assam. In 1843, Brown and Cutter family came back to Assam, this time establishing in Sibsagar. The complete translation of 'New Testament' was first published in 1848 as 'Amaar Traankorta Jisu Christor Natun Niyom'. In 1854 he published 'Christor Biworon and Xhubho Bartaa'. He also translated few paryers to assamese. Brown started the translated of Bible he was finally completed in 1903 with other missionaries efforts. One of the important contribution to assamese language by Brown is 'Grammatical Notes of Assamese language'. It was printed at the Americal Baptist Mission Press in 1848, Sibsagar and published by Americal Baptist Missionary Union, Nowgong, Assam, 1893. In 1846 along with Cutter he published 'Orunodoi', the first Assamese magazine. He was editor of the magazine for 9 long years.

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

Assam History GK Questions and Answers - Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims

Here are the most important best 30 Assam History GK Quiz for APSC Prelims exam. Read all these important Medieval Assam History MCQ GK questions and answers in order to answer the questions :

241. Who is the father of Assamese language?

Ans : Baikunthanath Bhattadev or Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya

242. When was Assam made a province?

Ans : 1912

243. Who is known as Napoleon of Assam?

Ans : Suhungmung (1497–1539), or Dihingia Roja

244. Who built Garhgaon palace?

Ans : Ahom king Suklenmung

245. Who shifted his capital from Garhgaon to Rangpur?

Ans : In 1702-03, Ahom King Rudra Singha

246. Who wrote first Assamese history?

Ans : Padmanath Gohain Baruah

247. What is the first short story in Assamese?

Ans : In 1892, the first Assamese short story "Xeuti" of Lakshminath Bezbaruah

248. Who is the father of Assamese novel?

Ans : Bhattadeva

249. What is the first newspaper of Assam?

Ans : Asam-mihir

250. What is the first magazine of Assam?

Ans : Orunodoi

251. Who translated Mahabharata in Assamese?

Ans : Rama Saraswati

252. Who was the first freedom fighter of Assam?

Ans : Kushal Konwar

253. Who is the founder of The Assam Tribune?

Ans : Radha Govinda Baruah

254. Who translated Bible into Assamese?

Ans : Nathan Brown

255. Who wrote the book Assamese its formation and development?

Ans : Banikanta Kakati

256. Who is the first editor of Jonaki?

Ans : Chandra Kumar Agarwala

257. Who compiled and published the first Assamese dictionary in 1867?

Ans : Dr. Miles Bronson

258. Who is the first Assamese Bharat Ratna?

Ans : Gopinath Bordoloi

259. Who is called Sarojini of Assam?

Ans : Kiran Bala Bora

260. What was the first Assamese daily newspaper?

Ans : Dainik Batori

261. In which year was the famous Assamese monthly magazine Jonaki published?

Ans : 1889

262. Who wrote the first Assamese grammar?

Ans : Nathan Brown

263. Who wrote Kathanibari Ghat?

Ans : Mahim Bora

264. Which is the first Assamese children magazine?

Ans : Lara Bondhu

265. Which is the first prose book of Assam?

Ans : Bhanumati (1890)

266. In which year the first Assamese novel Miri Jiyori was published?

Ans : 1894

267. Who was the first Assamese who went to Calcutta for higher education?

Ans : Birinchi Kumar Barua

268. Who is the first winner of Assam Valley Literary Award?

Ans : Dr Bhabendranath Saikia

269. Who wrote Miri Jiyori?

Ans : Rajanikanta Bordoloi

270. Who got Assam Valley Literary Award 2021?

Ans : Apurba Sarma

Must visit : Assam History MCQ Set 1

Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 5

Must visit : Assam History MCQ Set 6

Must visit : Assam History MCQ Set 7

Must visit : Assam History MCQ Set 8

Must visit : Assam History MCQ Set 9

  Must visit : Assam History MCQ Set 10

  Must visit : Assam History MCQ Set 11

  Must visit : Assam History MCQ Set 12

  Must visit : Assam History MCQ Set 13

  Must visit : Assam History MCQ Set 14

 Must visit : Assam History MCQ Set 15

Must visit : Assam History MCQ Set 17

Must visit : Assam History MCQ Set 18

Must visit : Assam History MCQ Set 19

Must visit : Assam History MCQ Set 20

Must visit : India Current Affairs GK Recent Appointments in India

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

First in Assam First Assamese

Awards and Honours of Assam 2021

Indian History GK Questions and Answers

Hello if you like the article on Assam History GK Questions and Answers - Medieval Assam History MCQ GK for APSC Prelims Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close