Assam History GK for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Best Assam History MCQ Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 6

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Assam History GK for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important best Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2021. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK for APSC

Assam History GK Quiz for TET Exam

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz important for Assam TET exam. So, read all these important best GK on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2021.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams. 

Assam History GK - MCQ on Assam History  

Here are the most important best 50 Assam History GK Quiz for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK questions and answers in order to answer the questions :

1. The First capital of Ahom was............ 

Ans : Charaideo

2. The Koch coins were known as............. 

Ans : Narayani

3. What was the ancient name of Cachar? 

Ans : Hidimba

4. When did Ahoms entered in the Brahmaputra Valley? 

Ans : 1228 A.D

5. Who was the first local man from Mech tribe to accept Islam during the invitation Muhammad bin Bakhtiyar Khilji? 

Ans : Ali Mech

6. When was Piyali Phukon hanged?

Ans : July 26, 1830

7. Badan Barphukon was the governor of............... 

Ans : Kamrup

8. Who was the son of Bir Chilarai? 

Ans : Raghudeva

9. The battle of Saraighat was fought between whom? 

Ans : The Ahoms and Mughals

10. Haria Mandal, the father of first Koch king Biswa Singha originate from which village of Goalpara district? 

Ans : Chiknabari (Chkengram)

11. In January 1663, Treaty of Ghiladharighat was signed by Ahoms with the Mughal commander...................... 

Ans : Mir Jumla

12. The 350 miles long old Gohain Kamal Ali connects Koch Behar with................ 

Ans : Narayanpur

13. According to Ramayana, Amurtaraja was the founder of which Kingdom? 

Ans : Pragjyotisha

14. ‘Thapita-Sanchita’ the term used by Ahoms to the..................... 

Ans : Kachari King

15. Who was the author of the first book printed in Assamese language?

Ans – Atmaram Sharma (Dharma Pustak, 1813)

16. When did Nagaland become a formal state of India?

Ans – 1963 AD

17. Which person of Assam has been the President of India?

Ans : Fakharuddin Ali Ahmed (1974-77)

18. When Assamese dictionary was published ? 

Ans : 1864

19. Who was the first Christian Missionary came to Guwahati ?

Ans : Cabral and Cacella

20. What was the first News Paper in Assam ? 

Ans : Orunodoi

21. Where was the first press in Assam ? 

Ans : Sivasagar

22. Who was the first tea cultivator in Assam ? 

Ans : Maniram Dewan

23. Who first composed the history of Assamese literature ? 

Ans : Haliram Dhekial Phukan

24. Who composed the first dictionary in Assam ? 

Ans : Dr. Miles Bronson

25. When was the Assamese megazine named Jonaki published ? 

Ans : 13th January, 1889

26. Who was the founder-editor of the Assamese Magazine “Prantik”?

Ans : Bhabendra Nath Saikia

27. “Maghdoot” was written by?

Ans : Kalidas

28. Who directed the Assamese film “Shakuntala”?

Ans : Dr. Bhupen Hazarika

29. The first Book Fair of Assam was held at..................... 

Ans : Nagaon

30. Which one is the first team defeated by Assam in Ranji Trophy Cricket? 

Ans : Orissa

31. The Namdang Stone Bridge was constructed during the reign of which Ahom King? 

Ans : Rudra Singha

32. From which constituency, Bishnu Prasad Rabha was elected as M.L.A in 1969? 

Ans : Tezpur

33. Who is the first Assamese recipient of Sahitya Akademi Award? 

Ans : Jatindranath Dowara

34. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published? 

Ans : 1894

35. Who was the creator of the imaginary character named 'Kripabor Borua'? 

Ans : Lakshminath Bezbaroa

36. Who was the second President of Assam Sahitya Sabha

Ans : Chandradhar Barua

37. In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session? 

Ans : 1924, Guwahati

38. In which year 'O Mur Apunar Desh' was officially adopted as the Assam's state song? 

Ans : 1927

39. In which year, the first Assamese novel Miri Jiyori was published? 

Ans : 1894

40. Which Sikh Guru built the famous Gurudwara in Dhubri town? 

Ans : Guru Tegbahadur

41. Who was the first Chief Justice of Guwahati High Court?

Ans : R.F. Lodge

42. Who was the first Indian district magistrate in India from Assam ? 

Ans : Ananda Ram Baruah

43. Who was the first Speaker of the Assam Assembly? 

Ans : Babu Basanta Kumar Das

44. The biography ”Smritir Tirtha” is written on the life of.................. 

Ans : Nabin Chandra Bordoloi

45. Who was the first Assamese translator of the Ramayana?

Ans : Madhab Kandali

46. King of Manipur Babruvahana was the son of....................... 

Ans : Arjun

47. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and whom

Ans : King of Burma

48. What was the Abom name of Bamuni Konwar ? 

Ans : Sudangphaa

49. Kamrupa King Sandhya transfered capital to where ? 

Ans : Kamatapur

50. Who was the first Muslim to attack Kamrup ?
Ans : Bakhtiar Khilji

For Assam TET GK in Assamese - CLICK HERE

Must visit : Assam History MCQ Set 1

Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 5

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

Assam Current Affairs August 2021 

* List of Alternative Names of Ahom Kings 

Hello if you like the article on Assam History GK for APSC Prelims as well as the Assam History MCQ for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close