Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 4

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2021. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History MCQ for APSC

Assam History GK Quiz

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz. So, read all these important MCQ on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2021.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams. 

Assam History MCQ - MCQ on Assam History  

Here are the most important 50 Assam History MCQ for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK quiz in order to answer the questions : 

1. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by

(a) Piyali Phukan

(b) Maniram Dewan

(c) Gomdhar Knowar

(d) Piyali Baruah

Ans : (c) Gomdhar Knowar

2. The Dhodar Ali is constructed during the reign of

(a) Rudra Singha

(b) Gadadhar Singha

(c) Pramatta Singha

(d) Siva Singha

Ans : (b) Gadadhar Singha

3. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings

(a) Rudra Singha

(b) Gadadhar Singha

(c) Siva Singha

(d) Rajeswar Singha

Ans : (a) Rudra Singha

4. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was

(a) Khulna

(b) Sylhet

(c) Chittagong

(d) Sholashahar

Ans : (b) Sylhet

5. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King

(a) Biswa Singha

(b) Raghu Deva

(c) Naranarayan

(d) Prananarayan

Ans : (c) Naranarayan

6. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements

(a) Non-Cooperation Movement

(b) Quit India Movement

(c) Civil Disobedience Movement

(d) Swadeshi Movement

Ans : (b) Quit India Movement

7. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was_________________

(a) Suhung

(b) Suhungmung

(c) Sudoiphaa

(d) Suramphaa

Ans : (b) Suhungmung

8. Who created the post of ‘Borphukan’ and ‘Borbarua’ in Ahom Kingdom?

(a) Chakradhwaj Singha

(b) Siba Singha

(c) Pratap Singha

(d) Kamaleswar Singha

Ans : (c) Pratap Singha

9. Who led the fist notable revolt against British in Assam:

(a) Piyoli Phukan

(b) Jeuram Duliya Baruah

(c) Gumadhar Konwar

(d) Harakanta

Ans : (c) Gumadhar Konwar

10. The Ahom King Siva Singha declared his chief queen as Bar Raja. Who was she:

(a) Phuleswari

(b) Ambika

(c) Mula Ghabharu

(d) Sarbeswari

Ans : (a) Phuleswari

11. The Ahom kingdom originated in which period of History:

(a) Medieval

(b) Ancient

(c) Modern

(d) None of these

Ans : (a) Medieval

12. During whose reign Kachari kingdom was entirely captured by Ahoms:

(a) Pratap Singha

(b) Siva Singha

(c) Gadadhar Singha

(d) Rudra Singha

Ans : (d) Rudra Singha

13. The Ahom Maidams are:

(a) Elaborate burial tanks of Ahom nobility and kings

(b) Large fields

(c) Temples

(d) Enclosure for sporting activities

Ans : (a) Elaborate burial tanks of Ahom nobility and kings

14. The Ahom marriage is popularly known as:

(a) Chaklang

(b) Gandharva

(c) Homa

(d) Shyambar

Ans : (a) Chaklang

15. Which Chutiya king built Sadiya:

(a) Ratnadhwajpal

(b) Garudadhiraj

(c) Vijayadhiraj

(d) Vikramdhiraj

Ans : (a) Ratnadhwajpal

Must Read : Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021 

16. Who founded the Varman Dynasty

(a) Pushya Varman

(b) Samudra Varman

(c) Bala Varman

(d) Kalyan Varman

Ans : (a) Pushya Varman

17. Who is regarded as the most powerful king
of Varman dynasty.

(a) Pushya Varman

(b) Bhaskar Varman

(c) Bala Varman

(d) Susthita Varman

Ans : (b) Bhaskar Varman

18. He was the ruler of Kamarupa at the time when Hiuen Tsang visited Assam. Who is he?

(a) Tyag Singha

(b) Bhaskar Varman

(c) Ratnapala

(d) Sukapha

Ans : (b) Bhaskar Varman

19. Sukapha died in the year

(a) 1228

(b) 1269

(c) 1268

(d) 1281

Ans : (c) 1268

20. In which year was the last battle between the Ahoms and the Mughals fought?

(a) 1673

(b) 1674

(c) 1681

(d) 1685
Ans : (c) 1681

21. Harshadeva was a king of which dynasty?

(a) Varmana

(b) Salastambha

(c) Pala

(d) Chutiya

Ans : (b) Salastambha

22. Who among the following Ahom kings was also known as Dihingya Raja?

(a) Suklenmung

(b) Sukhampha

(c) Susengpha

(d) Suhungmung

Ans : (d) Suhungmung

23. Which of the following kings was born of Prithvi or the Mother Earth?

(a) Narakasur

(b) Bhagadatta

(c) Bhismaka

(d) Banasura

Ans : (a) Narakasur

24. Which of the following kings was the son of king Narakasur?

(a) Vajradatta

(b) Bhagadatta

(c) Banabhatta

(d) Pushpadatta

Ans : (b) Bhagadatta

25. Banasur established his capital city at

(a) Kamarupa

(b) Sibsagar

(c) Nagaon

(d) Sonitpur

Ans : (d) Sonitpur

26. The famous Mahabhairab temple in Tezpur is believed to have been built by

(a) Narakasur

(b) Bhismaka

(c) Banasur

(d) Vajradatta

Ans : (c) Banasur

27. Which king established his capital at Kundilya, on the bank of river Kundil in Sadiya?

(a) Bhagadatta

(b) Bhismaka

(c) Debeswara

(d) Vajradatta

Ans : (b) Bhismaka

28. The last king of the Varman dynasty was

(a) Sthita Varman

(b) Supratisthita Varman

(c) Susthita Varman

(d) Bhaskar Varman
Ans : (d) Bhaskar Varman

29. Brahmapala founded the Pala dynasty in the year................

(a) 985

(b) 988

(c) 990

(d) 991

Ans : (c) 990

30. Who among the following are known to be the earliest inhabitants of the Brahmaputra valley?

(a) Kochs

(b) Chutiyas

(c) Bara Bhuyans

(d) Kacharis

Ans : (d) Kacharis

31. Alauddin Hussain Shah invaded Kamatapur in 

(a) 1495 A.D.

(b) 1500 A.D.

(c) 1598 A.D.

(d) 1498 A.D.

Ans : (d) 1498 A.D.

32. The Kamata kingdom emerged in Kamarupa during

(a) 12th Century

(b) 13th Century

(c) 14th Century

(d) 15th Century

Ans : (b) 13th Century

33. The Chutiya kingdom was set up by.......................in 1187 A.D.

(a) Birpal

(b) Ratnadhwajpal

(c) Nityapal

(d) Indrapal

Ans : (a) Birpal

34. Which kingdom's ruins can still be found in Meghalaya?

(a) Chutiya

(b) Bara Bhuyans

(c) Jayantia

(d) Kachari

Ans : (c) Jayantia

35. ................... are also known as Dimasas.

(a) Bara Bhuyans

(b) Kacharis

(c) Jayantias

(d) Chutiyas

Ans : (b) Kacharis

36. The warrior chiefs who helped kings fight external aggressors were known as....................

(a) Buragohains

(b) Swargadeos

(c) Bara Bhuyans

(d) None of these

Ans : (c) Bara Bhuyans

37. Which one of the following is not a physical division of Assam?

(a) Brahmaputra valley

(b) Barak valley

(c) North Cachar Hills

(d) Nilachal Hill

Ans : (d) Nilachal Hill

38. Which one of the following is not a tributary of the river Brahmaputra?

(a) Subansiri

(b) Nau-Dihing

(c) Dirak

(d) Dikhow

Ans : (c) Dirak

39. The first capital of Ahom was established at Charaideo in the year

(a) 1548

(b) 1268

(c) 1253

(d) 1372

Ans : (c) 1253

49. Assam faced the first disastrous earthquake in the year..............

(a) 1548

(b) 1575

(C) 1540

(d) 1535

Ans : (a) 1548

41. The Non-cooperation Movement began in Assam in the year..............

(a) 1920

(b) 1921

(c) 1926

(d) 1928

Ans : (a) 1920

42. In which year was the Guwahati High Court established?

(a) 1674

(b) 1948

(c) 1979

(d) 1975

Ans : (b) 1948

43. In which year was the battle of Saraighat fought?

(a) 1671

(b) 1690

(c) 1874

(d) 1685

Ans : (a) 1671

44. The famous 'Umananda Temple of Assam was set-up in the year

(a) 1769

(b) 1694

(c) 1667

(d) 1750

Ans : (b) 1694

45. World's oldest oil refinery, the Digboi Oil Refinery started functioning in the year

(a) 1909

(b) 1901

(c) 1910

(d) 1920

Ans : (b) 1901

46. Assam came under President's rule for the first time in the year

(a) 1979

(b) 1985

(c) 1990

(d) 1965

Ans : (a) 1979

47. The first convention of the Asom Sahitya Sabha took place in the year

(a) 1917

(b) 1916

(c) 1915

(d) 1935

Ans : (a) 1917

48. In which year did the ‘Myadi Settlement system get introduced in Assam?

(a) 1972

(b) 1892

(c) 1886

(d) 1895

Ans : (c) 1886

49. Which town in Upper Assam is known as the 'Gateway to many districts of Arunachal Pradesh'?

(a) Dibrugarh

(b) Barpeta

(c) Dhubri

(d) Sibsagar

Ans : (a) Dibrugarh

50. The Talatal Ghar at Sibsagar was built in the year

(a) 1751

(b) 1763

(c) 1765

(d) 1790

Ans : (c) 1765

51. Rang Ghar was built by............ 

(a) King Rajeshwar Singha

(b) King Rudra Singha

(C) King Pramatta Singha

(d) None of these

Ans : (C) King Pramatta Singha

Must visit : Assam History MCQ Set 1

 Must visit : Assam History MCQ Set 2 

Must visit : Assam History MCQ Set 3

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

* List of Alternative Names of Ahom Kings 

* National Parks in Assam 2021 for APSC 

* Assam Government Newly Launched Schemes 

Hello if you like the article on Assam History MCQ for APSC Prelims as well as the MCQ on Assam History for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close