Assam History GK for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Best Assam History MCQ Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 5

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Assam History GK for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important best Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2021. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK for APSC

Assam History GK Quiz

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz. So, read all these important best GK on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2021.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams. 

Assam History GK - MCQ on Assam History  

Here are the most important best 50 Assam History GK Quiz for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK questions and answers in order to answer the questions : 

1. During the reign of which king Major part of the Kachari Kingdom was occupied by the Ahoms? 

Ans : Suhungmung 

2. Mula Gabharu died fighting agaist which Mughal King? 

Ans : Turbak

3. According to Ahom legends khun-lung and Khun-lai were the grandson of whom? 

Ans : Leng Don 

4. Who wrote ‘Tungkhugia Buranji’? 

Ans : Srinath Barbarua 

5.  In which place the first battle fought by the Ahoms against the Mughals? 

Ans : Bharali

6. Who was the first Assamese to fight against Konwar? 

Ans : Gomdhar Konwar 

7. During the reign of which Ahom king Sadiyakhowa Gohain post was created? 

Ans : Swargadeo Suhungmung 

8. Which site in Assam is the traditional burial site of the Ahom kings? 

Ans : Charaideo 

9. Who was the first Ahom ruler to officially accept Hinduism? 

Ans : Jayadhwaj Singha 

10. From whose reign Sanskrit language used on Ahom coins? 

Ans : Rudra Singha 

Must visit : Alternative Names of Ahom Kings 

11. The Marangikhowa Gohain was the governor of which region? 

Ans : Marangi Province 

12. The Ahom first used the Saka era during the reign of? 

Ans : Suhungmung 

13. Who was the first Ahom Barbarua? 

Ans : Momai Tamuli 

14. Name of the Ahom king who married the Koch princess Mongaldoi? 

Ans : Sukhampha 

15. Who was the father of King Biswa Singha? 

Ans : Haria Mandal 

16. Who was the progenitor of the Koches?

Ans : Haria Mandal 

17. In which year the battle of Saraighat was fought? 

Ans : 1671 

18. In 1563, the Treaty of Majuli was settled between the Koch king Nara Narayan and Ahom King. Who was the King of Ahom? 

Ans : Sukhampha 

19. Which Pala King built Sri Durjaya as the capital on the bank of Brahmaputra? 

Ans : Ratnapala 

20. Which Ahom King excavated the Joysagar tank in memory of his mother Joymoti at Rangpur? 

Ans : Rudra Singha 

21. Which Ahom king created the post of the Bar-Phukon for the first time? 

Ans : Pratap Singha 

22. Which Ahom Swargadeo created the post of the Barpatra Gohain?  

Ans : Suhungmung  

23. In which year King Naranarayan died?

Ans : 1587 

24. In which year was the treaty of Ghilajhari Ghat singed? 

Ans : 1663 

25. Which Ahom king was popularly known as ‘Bamuni Konwar’?

Ans : Sudangphaa 

26. Who first introduced the cremation of the dead among the Ahoms? 

Ans : Phulaswari Konwari 

27. Which Ahom King built the Dhodar Ali? 

Ans : Gadadhar Singha 

28 Which dynasty made their capital at Maibong? 

Ans : Kacharies 

29. Siva Singha declared his chief queen as ‘Bar raja’. Who was she? 

Ans : Phuleswari 

30. What was staple crop in Ancient Assam? 

Ans : Rice  

31. Sukumar Barkaith composed Hasti Vidyarnava during the reign of? 

Ans : Siva Singha  

32. Rang Ghar was built during the reign of? 

Ans : Swargadeo Pramatta Singha 

33. The advisory board of Ahom king constituted with how many ministers? 

Ans : 2 Ministers 

34. In which year the Mughals attack Ahom Kingdom for the first time? 

Ans : 1615 

35. In the battle of Saraighat (1671) between Ahoms and Mughals, the Ahom Army was commanded by whom? 

Ans : Lachit Barphukan

Must visit : National Organisations & their Headquarters 

36. In the battle of Saraighat (1671) between Ahoms and Mughals, the Mughal Army was commanded by whom? 

Ans : Ram Singha

37. Which Mughal general invaded Ahom Kingdom and occupied Gargaon? 

Ans : Mir Jumula 

38. Who built Joydol on the bank of Joysagar tank? 

Ans : Rudra Singha 

39. The shape of the coins of Ahom reign? 

Ans : Octagonal 

40. The Ahom ruler was first to turn the Kachari Kings as Thapita and Sanchita was? 

Ans : Suhungmung 

41. The oldest common inscriptions discovered in Assam belonged to which dynasty? 

Ans : Koch dynasty

42. Which Ahom swargadeo built the temple of Umananda? 

Ans : Godadhar Singha 

43. During Bhaskarvarman’s reign the major industry in Kamrupa was? 

Ans : Boat Building 

44. The Gohain Kamal Ali built during the reign of Naranarayan runs from? 

Ans : Koch Behar to Narayanpur 

45. The language used in the inscription of the Koch Kings was? 

Ans : Sanskrit 

46. The Chutiya Kingdom was founded by whom? 

Ans : Birpal 

47. What was the usual shape of Koch Coins? 

Ans : Round 

48. Which Chutiya king built Sadiya? 

Ans : Ratnadhiraj

49. Rajopakhyan by Mushi Jay Nath Ghose is a chronicle of which dynasty? 

Ans : Koch dynasty

50. The Sinagiri Ghar celebration was first held by whom? 

Ans : Gadapani  

 Must visit : Assam History MCQ Set 1

 Must visit : Assam History MCQ Set 2

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Must visit : Assam History MCQ Set 6

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

* Assam Current Affairs August 2021 

* Best Guide Books for APSC 

Hello if you like the article on Assam History GK for APSC Prelims as well as the Assam History MCQ for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close