Assam Current Affairs October 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam October 2022 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২২

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam October 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs October 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs October 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy - GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : Recent New Appointments in India 2022 from May to September

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of October 2022. They are :

1. Who will present the 68th National Film Awards?

Ans : President Draupadi Murmu

2. Who has been conferred with the National Lata Mangeshkar Award for the year 2021?

Ans : Kumar Sanu and Shailendra Singh and music-composer duo Anand-Milind

3. Who has been appointed as the new chief justice of India ?

Ans : Justice DY Chandrachud (50th CJI and will succeed Justice UU Lalit)

• Must visit : Recent New Appointments & Honors in India May to September 2022

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা অক্টোবৰ ২০২২

Current Affairs of Assam October 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam October 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Which Vande Bharat train route has been inaugurated by PM Modi?

Ans : Gandhinagar – Mumbai

2. What is the rank of India in the Global Innovation Index of the World Intellectual Property Organization?

Ans : 40th rank

3. Who has been appointed as Indian ambassador to Madagascar?

Ans : Bandaru Wilsonbabu

4. Who has been appointed as the Attorney General of India for a term of three years?

Ans : Senior advocate R Venkataramani

5. Who has been appointed as the new director general of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) ?

Ans : Senior Indian Police Service (IPS) officer Anish Dayal Singh

6. Who has been elected as Advertising Standards Council of India (ASCI)’s Chairman of the Board of Governors ?

Ans : N S Rajan

7. Who has been appointed as the new director general of the Central Reserve Police Force (CRPF) ?

Ans : Senior Indian Police Service (IPS) officer Sujoy Lal Thaosen

8. Who has been elected as the Vice President of the International Astronautical Federation (IAF) ?

Ans : Dr. Anil Kumar

9. Who won their maiden ATP Tour title as a team in the Tel Aviv Open final ?

Ans : The Indian-Dutch pair of Rohan Bopanna and Matve Middelkoop 

10. Who has been appointed as the national president of Indian American Chambers of Commerce (IACC) ?

Ans : Lawyer Lalit Bhasin

11. The Election Commission has launched a year-long voter awareness program on All India Radio. What is the name of this program?

Ans : Matadata Junction

12. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of Gas Authority of India Limited (GAIL)?

Ans : Sandeep Kumar Gupta

13. Who has received the American Geophysical Union’s Devendra Lal Memorial Medal 2022?

Ans : Roxy Koll

14. Who was declared as ‘National Icon’ by Election Commission of India recently?

Ans : Pankaj Tripathi

15. Which is the cleanest city in India as per Swachh Survekshan 2022?

Ans : Indore

16. Which country has won the bid to host the 2029 Asian Winter Games?

Answer: Saudi Arabia

17. Who has been awarded the FIH Men’s Goalkeeper of the year award in October 2022?

Ans : PR Shreejesh

18. Who has been awarded the FIH Women’s Goalkeeper of the year award in October 2022?

Ans : Savita Punia

19. Who has been appointed as the next Indian ambassador to Japan?

Ans : Sibi George

20. Who has been awarded the (SASTRA) Ramanujan prize for 2022? 

Ans : Yunqing Tang

21. Who has been appointed as the new MD and CEO of SBI General Life Insurance?

Ans : Kishore Kumar Poludasu

22. Who is speculated to be the next BCCI Chief?

Ans : Roger Binny

23. Who has been named the FIH Player of the Year?

Ans : Harmanpreet Singh

24. Which village has been declared as India’s 1st solar-powered village?

Ans : Modehra Village, Gujarat

25. Who inaugurated the conference of the Superintendent of Police at Dargaon in Assam?

Ans : Amit Shah

26. What is India’s rank in CRI Index 2022?

Ans : 123rd rank

27. Which state has announced the ‘Mental Health and Social Care Policy’ for the first time?

Ans : Meghalaya

28. Who will be the next BCCI President?

Ans : Roger Binny

29. Where will the 37th National Games be held in 2023? 

Ans: Goa

30. Which state is going to host ‘Megha Kayak Festival’? 

Ans:  Meghalaya

31. Which country will host the UN Counter Terror Panel recently?

Ans : India

32. Which state’s cabinet has recently approved the Electric Vehicle Policy?

Ans : Uttar Pradesh

33. Which is the only state to achieve the Jal Jeevan Mission target for 2022?

Ans : Tamil Nadu

34. How much funds have been dispersed by the government under the PM Jan-Dhan Yojana?

Ans : Rs. 25 lakh crores

35. Which country will host the UN Counter Terror Panel recently?

Ans.: India

36. Which state’s cabinet has recently approved the Electric Vehicle Policy?

Ans : Uttar Pradesh

37. Which city’s IIT recently hosted President Draupadi Murmu to officially open the supercomputer facility?

Ans : IIT Guwahati

38. Which is the only state to achieve the Jal Jeevan Mission target for 2022?

Ans : Tamil Nadu

39. How many OneWeb satellites are scheduled to be launched with ISRO’s LVM3 on 23rd October 2022? 

Ans :  36 satellites

40. Who won the World Championship gold medal in shooting?

Ans :  Rudrankksh Balasaheb Patil

41. How much funds have been dispersed by the government under the PM Jan-Dhan Yojana?

Ans : Rs. 25 lakh crores

42. Who has been appointed as the 32nd Chief Justice of the High Court of Karnataka?

Ans : Justice Prasanna B. Varale

43. Who is the youngest Chess player to become a World Champion?

Ans : Donnarumma Gukesh

44. Who has been awarded the Sports Journalists’’ Federation of India medal for 2019?

Ans : Prakash Padukone

45. Which city in the United States has announced Public School Holiday on Diwali from 2023?

Ans : New York City

46. When is the Police Commemoration Day observed in India?

Ans : October 21

47. Which State has won the e-Panchayat Award 2021 in category-I?

Ans : Uttar Pradesh

48. Which of the following Indian cities have joined the UNESCO Global Network of Learning Cities?

Ans : Warangal, Thrissur and Nilambur

49. Who has been appointed as the next Chief of the United Nations Human Rights?

Ans : Volker Turk

50. India’s first Bio-Village has been set up in which state?

Ans : Tripura

51. India has successfully test fired which nuclear capable missile?

Ans : Agni Prime

52. Where will the 5th Khelo India Youth Game be organized in the year 2023?

Ans : Madhya Pradesh

53. What is the rank of India in the recently released Mercer CFS Global Pension Index?

Ans : 41st

54. Recently who has been appointed as the new President of Quality Council of India?

Ans : Jakshay Shah

55. Recently between the armies of which two countries "Tiger Trunk" exercise has been organized ?

Ans : India America

56. Recently which state has been awarded the highest honor in PMAY-U Awards 2021 ?

Ans : Uttar Pradesh

57. ISRO has announced to launch Chandrayaan 3 in which month of the year 2023 ?

Ans : June

58. Recently who has launched One Nation, One Fertilizer Scheme ?

Ans : Narendra Modi

59. Which state government has inaugurated the state's first government English medium college ?

Ans : Tripura

60. Who has been appointed as the new President of Congress ?

Ans : Mallikarjun Kharge

61. Which medal has been won by the Indian junior women's team in the ISSF Championship?

Ans : Gold

62. Who will host the AFC Asian Cup in the year 2023 ?

Ans : Qatar

63. Recently Google has signed MoU with which state to promote digital based learning and development in the state ?

Ans : Assam

64. What is the rank of India in terms of fish production in the world ?

Ans : 3rd

65. ISRO has announced to launch how many satellites of OneWeb on 23rd October ?

Ans : 36

66. Which country will host the 90th General Assembly of INTERPOL ?

Ans : India

67. Which city has recently won the "World China City Award 2022" ?

Ans : Hyderabad

68. Recently where PM Narendra Modi has inaugurated the Prime Minister's Kisan Samman 2022 ?

Ans : New Delhi

69. Who has won the Women's Asia Cricket Cup 2022 ?

Ans : India

70. Recently who has been elected as the new Director General of CRPF ?

Ans : Sujay Lal Thoussen

71. Recently, Arunachal Pradesh Governor BD Mishra has been given additional charge of which state ?

Ans : Meghalaya

72. Who has won the FIBA Women's Basketball World Cup title in the year 2022 ?

Ans : USA

73. Recently Sandeep Kumar has been appointed as the chairman of which company ?

Ans : GAIL

74. Where will PM Modi launch the ‘Mission of LiFE’?

Ans : Kevadia  in Gujarat

75. What is the brand name of the Fertilizer which has been launched under Pradhan Mantri Jan Urvarak Pariyojna -One Nation One Fertilizer?

Ans : Bharat

76. Which institute has won the National Intellectual Property Award for 2021 and 2022?

Ans : IIT Madras

77. Who has been appointed the next Defence Secretary?

Ans : Aramane Giridhar

78. Who has been recently awarded the Padma Bhushan, the third highest civilian award for distinguished services?

Ans : Microsoft CEO Satya Nadella

79. What name has been given to the ‘Festival of India in the Republic of Korea’?

Ans : SARANG

80. Which country will host AFC Asian Cup 2023?

Ans : Qatar

81. Which state has received 5 awards under PM Awas Yojana?

Ans : Tamil Nadu

82. On which river has the government approved the 1st cable-cum-suspension bridge?

Ans : Krishna River

83. Who has been appointed as the new CGA of India?

Ans : Bharati Das

84. Who has been appointed as UK’s first Prime Minister of Colour?

Ans : Rishi Sunak

Who will be the 1st Asian American to feature on US currency?

Ans : Anna May Wong

85. Which list has been released by WHO for the 1st time?

Ans : WHO Fungal Priority Pathogens List

86. Who has been elected as Chairperson of the UN specialized agency ATC of ICAO?

Ans : Shefali Juneja

87. Which state will get a new Terai Elephant Reserve?

Ans : Uttar Pradesh

88. Who has been appointed as MD and CEO of ICICI Bank?

Ans : Sandeep Bakshi

89. Who has been appointed as an independent director of Tata Power?

Ans : Rajiv Mehrishi

90. Who won the Air Force Lawn Tennis Championship 2022-23?

Ans : Western Air Command

• Download Arihant GK Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

Assam Current Affairs October 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Nobel Prize 2022 Winners list

• APDCL Recruitment Syllabus 2022

• Assam GK MCQ in Assamese Language

Well if you like the Assam Current Affairs October 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close