50 General Knowledge Questions and Answers For Assam Direct Recruitment 2022

Important GK Quiz for Assam TET, APSC, PNRD, DHS, APDCL, Assam Police, Grade III and Grade IV Exam

Hello, aspirants are you preparing for APSC, Assam TET, Assam Grade III and Grade IV Exam or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important GK Quiz for Competitive Exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important Questions and Answers on GK for APSC, Assam TET, Assam Grade III and Grade IV Exam or any other Assam Govt Exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important General Knowledge Questions and Answers For Assam Direct Recruitment 2022. Infact the Assam TET GK Quiz Questions and answers will be a key topic in the GK section for the upcoming Assam Govt Exams. So the Important GK Quiz for Assam Grade III and Grade IV Exam 2022 will be a pedestrian to crack your exam.

50 General Knowledge Questions and Answers For Assam Direct Recruitment 2022

GK Quiz on Assam Direct Recruitment 2022

GK Quiz for Grade III and Grade IV Exam

In this article we have provided you most important GK Quiz for Grade III and Grade IV Exam. So, read all these important GK Quiz on Assam Direct Recruitment 2022 and also for other Assam govt exams. These GK Questions and Answers in English for Grade III and Grade IV Exam are extremely important and should be a part of your preparation.

Important General Knowledge for APSC

In order to succeed in the prestigious APSC, Assam Direct Recruitment Grade III and Grade IV Exam 2022, it is important that the aspirant has access to the all the GK questions & Answers of each topic. Specially the toppers of APSC/Assam TET exams recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as GK for the upcoming exams.

Assam TET GK Quiz Questions and Answers

In this sets of GK Quiz there are two very important Assam TET GK Quiz Questions and Answers. They are : 

1. Who was the author of the first book printed in the Assamese language?

Ans : Atmaram Sharma

2. From which country the Indian Constitution Borrowed Amendment of the Constitution?

Ans : South Africa

• Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

50 most important GK for all Assam Govt Exam-2022 (Direct Recruitment Grade III & IV/DHS/DME/AYUSH/DHSFW)

Here are a total of 50 General Knowledge Questions and Answers For Assam Direct Recruitment 2022. Read all these Important GK Quiz for Assam TET, APSC, PNRD, DHS, APDCL, Assam Police, Grade III and Grade IV Exam in order to answer the questions :

1. What is the direction of rotation of earth on its axis ?
Ans : West to East

2. What is the full form of WTO?
Ans : World Trade Organization

3. What is the full form of SEBI?
Ans : Securities and Exchange Board of India

4. Who in India is the supreme commander of armed forces?
Ans : President

5. Who was the first Indian Prime Minister to resign from office?
Ans : Morarji Desai

6. Through which amendment 'Right to Property' was made a legal right?
Ans : 44th Amendment

7. An instrument used for measuring the strength of electric current?
Ans : Galvanometer

8. Which is the fastest animal on earth?
Ans : Cheetah

9. When did India became republic?
Ans : 26 January 1950

10. Which is the highest civillian award in India?
Ans : Bharat Ratna

11. Who was the temporary President of the Constituent Assembly?
Ans : Dr. Sachchidananda Sinha

12. Who was the permanent President of the Constituent Assembly?
Ans : Dr. Rajendra Prasad

13. Who was the Chairman of the Drafting Committee?
Ans : Dr. B. R. Ambedkar

14. Who was the legal advisor of the Constituent Assembly?
Ans : B. N. Rao

15. How long the Constituent Assembly took to prepare the Indian Constitution, the largest in the world?
Ans : 2 year 11 month and 18 days

16. Indian Constitution was adopted by the Government of India on?
Ans : 26 November 1949

17. Indian Constitution was enforced by the Government of India on?
Ans : 26 January 1950

18. Part III (article 12 - 35) of the Constitution deals with?
Ans : Fundamental Right

19. Which article contains Right to freedom of speech?
Ans : Article 19

20. After which amendment Right to Property became a legal right?
Ans : 44th Amendment

21. In which direction of Assam is China located?
Ans : North direction

22. Which state of Madhya Pradesh extra India touches the border of seven states?
Ans : Assam

23. Where is the Mount Kanchenjunga situated?
Ans : Sikkim

24. Which is the nearest planet to the Sun?
Ans : Mercury

25. Where is the headquarters of Northeast Frontier Railway?
Ans : Maligaon (Guwahati)

26. The sugar found in domestic use is found in?
Ans : Sucrose

27.Who was the producer of the first Indian film "Raja Harishchandra"?
Ans : Dadasaheb Phalke

28. Which person of Assam has been the President of India?
Ans : Fakhruddin Ali Ahmed

29. Who is the author of the book “War and Peace”?
Ans : Leo Tolstoy

30. Who appoints the Chief Election Commissioner?
Ans : President

31. What is the Capital of Finland?
Ans : Helsinki

32. The boundary 'Durand Line' is between Pakistan and.......
Ans : Afghanisthan

33. Where is the Headquarter of SAARC?
Ans : Kathmandu, Nepal

34. Who wrote the book 'City of Joy'?
Ans : Dominique Lapierre

35. Which gland regulates the amount of water excreted by the kidneys?
Ans : Pituitary gland

36. What is the capital of Dadar and Nagar Havelli?
Ans : Silvassa

37. Which Indian freedom fighter was popularly called 'Mahamana' ?
Ans : Madan Mohan Malaviya

38. 'Anandmath' was written by which Bengali writer?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

39. What is the name of first indigenously developed Super Computer of India?
Ans : Param

40. Who is the first indian Tenis player to win boy's Australian Open Junior Title?
Ans : Yuki Bhambri

41. In terms of area, which is the smallest state in India?
Ans : Goa

42. Who founded Forward Block political party?
Ans : Subhash Chand Bose

43. Which architect designed the city of Chandigarh ?
Ans : Le Corbusier

44. The boundary line demarcating India and Pakistan is known as?
Ans : Radcliffe Line

45. Which mughal emperor built 'Jama Masjid'?
Ans : Shahjahan

46. The ultimate source of energy in an ecosystem is?
Ans : Sun

47. Who was the first indian woman to scale the Mount Everest?
Ans : Bachendri Pal

48. What is the difference in time between Indian Standard Time (IST) and Greenwich Mean Time (GMT)?
Ans : 05:30 hours

49. What is the longest English word that doesn't repeat a letter?
Ans : Uncopyrightables

50. Which dynasty built Khajuraho temples?
Ans : Chandelas

For Assam TET GK in Assamese - CLICK HERE

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

Must visit : Best Guide Books for Assam Direct Recruitement Grade III & Grade IV Exam 2022

Must visit : Awards and Honours of Assam 2022

Must visit : Apply Latest & Upcoming Govt Jobs in Assam 2022

Must visit : DHS Technical Exam Grade III Answer Key 2022

Hello if you like the article on 50 General Knowledge Questions and Answers For Assam Direct Recruitment 2022, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close