Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021-Important Questions on Indian Polity for UPSC

Indian Polity Test Series UPSC : Indian Polity GK Questions & Answers Set 11

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021-Important Questions on Indian Polity for UPSC

Indian Polity Quiz for UPSC 

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021 for the upcoming exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important questions on Indian Polity for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Indian Polity Quiz for UPSC & Indian Polity Test Series in different sets for the upcoming UPSC IAS Prelims. Infact the Indian Polity GK questions and answers will be a key topic in the Indian Polity section for the upcoming exams. So the Indian Polity Quiz for UPSC 2021 will be a pedestrian to crack your exam.

Indian Polity Quiz for IAS Prelims 

In this article we have provided you Indian Polity Quiz for IAS Prelims. So, read all these important Indian Polity Quiz for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Indian Polity Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

GK Questions & Answers on Indian Polity 

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the Indian Polity GK questions & Answers. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as Indian Polity for the upcoming exams.

Indian Polity Test Series UPSC : GK Quiz on Indian Polity 

In this sets of Indian Polity Test Series there are two very important GK Quiz on Indian Polity. They are : 

1. The Prime Minister acts as a channel of communication between _________

Ans : Ministry and President

2. Who is the first Chief Justice of India? 

Ans : Harlal J. Kania   

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021

Here are total 30 GK Quiz on Indian Polity for UPSC IAS Prelims 2021. Read all these important Indian Polity Quiz for UPSC in order to answer the questions :

151. Who recommends for the dissolution of Lok Sabha?

Ans : Prime Minister

152. Who presides over the meetings of the Council of Ministers?

Ans : Prime Minister

153. Who acts as the channel of communication between the President and Council of Ministers? 

Ans : Prime Minister

154. Who is the keystone of the Indian Constitution?

Ans : Prime Minister

155. Who describes the Prime Minister of India as ‘Primus Inter Pares’ (first among equals)? 

Ans : Lord Morely

156. The members of Council of Ministers are appointed by the...............

Ans : President on the advice of the Prime Minister

157. A person can be member of the Council of Ministers without being a MP for a maximum period of ___ months.

Ans : Six

158. Who enjoys distinction of having been the Prime Minister of India for longest duration?

Ans : Indira Gandhi

159. Who became the Prime Minister of India without becoming a Union Cabinet Minister?

Ans : H. D. Deve Gowda

160. Which State of India has contributed the maximum Prime Ministers?

Ans : Uttar Pradesh

161. Maximum number of ‘No Confidence Motion’ were admitted and discussed during the Prime Ministership of.....................

Ans : P. V. Narasimha Rao

162. The first Prime Minister of India was appointed by the................. 

Ans : Governor General

163. Who presides over the meetings of the Council of Ministers?

Ans : Prime Minister

164. The Council of Ministers is collectively responsible to...................... 

Ans : Parliament

165. Who allocates portfolios among the Council of Ministers?

Ans : President on the recommendation of Prime Minister

166. The maximum number of representatives are sent to the Rajya Sabha by.................... 

Ans : Uttar Pradesh

167. The members of Rajya Sabha shall be elected by..................... 

Ans : MLAs

168. Who reserves the right to convene joint sessions of the Lok Sabha and Rajya Sabha?

Ans : President

169. Representatives of the Union Territories in the Rajya Sabha shall be chosen by the................

Ans : Parliament

170. Which one of the following is not a Central tax?

Ans : Sales Tax

171. A Money Bill can originate................. 

Ans : Only in the Lok Sabha

172. Which of the following Bills can be introduced in the Parliament only with the prior approval of the President?

Ans : Money Bills

173. A Bill for which the President is bound to give his assent without sending it back for fresh consideration is.................... 

Ans : Money Bill

174. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority?

Ans : Constitution Amendment Bill

175. How many times the President can return a Non-Money Bill, passed by the Parliament for its consideration?

Ans : Once

176. The Rajya Sabha is a Permanent House but.............. 

Ans : One-third of its members retire two years

177. A Money Bill passed by the Lok Sabha can be delayed by the Rajya Sabha for a maximum period of..................... 

Ans : 14 days

178. Which of the following sets of Bills is presented to the Parliament along with Budget?

Ans : Finance Bill and Appropriation Bill

179. Salary of which one of the Officials is not charged on the Consolidated Fund of India?

Ans : Prime Minister

180. A Minister must be a Member of................... 

Ans : Parliament

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 9

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 10

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

* 80 Important Articles of Constitution of India 

* Current Affairs GK Quiz for UPSC IAS Prelims 2021 

* Monthly Current Affairs 2021 

Well if you like the Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021 - Indian Polity GK Questions & Answers do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close