Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 3

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2021. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History MCQ for APSC

Assam History GK Quiz

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz. So, read all these important MCQ on Assam History for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2021.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams.

Assam History MCQ - MCQ on Assam History 

Here are the most important 50 Assam History MCQ for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK quiz in order to answer the questions : 

1. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi

(A) Sudakshina Sarma
(B) Anupama Bhattacharya
(C) Pratima Pandey Barua
(D) Aaideo Handique

Ans : (C) Pratima Pandey Barua

2. The first novel by Rajanikanta Bordoloi was

(A) Nirmal Bhakat
(B) Miri Jiyori
(C) Manomoti
(D) Donduadrah

Ans : (B) Miri Jiyori

3. During which Ahom King reign, the Saraighat battle was ended with decisive win over Mughal

(A) Chakradhwaj Singha
(B) Udayaditya Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Pratap Singha

Ans : (B) Udayaditya Singha

4. Which ahom king created the 'Borbarua' and 'Borphukan' post

(A) Pratap Singha
(B) Dihingia Raja
(C) Rajeswar Singha
(D) Lakshmi Singha

Ans : (A) Pratap Singha

5. Who wrote the book 'Bhakti Ratnavali'

(A) Sankardev
(B) Madhava Kandali
(C) Madhavdev
(D) Hema Saraswati

Ans : (C) Madhavdev

9. Which one is the only Assamese who represented India in the First Round Table Conference held at London in 1930

(A) Chandradhar Barua
(B) Tarun Ram Phukan
(C) Gopinath Bordoloi
(D) Krishna Nath Sarmah

Ans : (A) Chandradhar Barua

10. Who had established the Varman dynasty in Assam

(A) Pushya Varman
(B) Samudra Varman
(C) Mahendra Varman
(D) Bhuti Varman

Ans : (A) Pushya Varman

* Must visit : Assam Cow Protection Bill 2021

11. Which Swargadeo shifted the capital of the Ahom Kingdom from Garhgaon to Rangpur

(A) Gadadhar Singha
(B) Sukhrangpha
(C) Siva Singha
(D) Rudra Singha

Ans : (D) Rudra Singha

12. Which Ahom king is also known as 'Bamuni Konwar'

(A) Sutuphaa
(B) Sudangphaa
(C) Susenphaa
(D) Suphakphaa

Ans : (B) Sudangphaa

13. Who had discovered Tea plants in Assam in the year 1823

(A) Raymond W. Beaver
(B) Nathan Brown
(C) Oliver Thomas Cutter
(D) Robert Bruce

Ans : (D) Robert Bruce

14. Who had conferred Gopinath Bordoloi with the title "Lokapriya"

(A) Jairam Das Daulatram
(B) Saiyid Fazal Ali
(C) Vishnu Sahay
(D) Braj Kumar Nehru

Ans : (A) Jairam Das Daulatram

15. Which Ahom queen built the Sivadol in Sivasagar

(A) Mula Gabharu
(B) Ambika Kunwori
(C) Phuleswari
(D) Kuranganayani

Ans : (C) Phuleswari

16. Who was the first American missionary to compile a dictionary of the Assamese language

(A) Miles Bronson
(B) Nathan Brown
(C) Oliver Cutter
(D) Alexander Duff

Ans : (A) Miles Bronson

17. During whose regin, chinese traveler Hsuan-tsang visited Assam

(A) Nara Narayan
(B) Bhaskar Varman
(C) Susthita Varman
(D) Rudra Singha

Ans : (B) Bhaskar Varman

18. During which dynasty regin, the Madan Kamdev temples in Kamrup was build

(A) Varman dynasty
(B) Pala dynasty
(C) Naraka dynasty
(D) Koch dynasty

Ans : (B) Pala dynasty

19. From which year, the Asom Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December

(A) 1994
(B) 1995
(C) 1996
(D) 1997

Ans : (C) 1996

20. The Moamoria Rebellion started during the reign of

(A) Kamaleswar Singha
(B) Siva Singha
(C) Lakshmi Singha
(D) Prataap Singha

Ans : (C) Lakshmi Singha

21. Which Ahom king had the shortest reign of 21 days only

(A) Gobar Roja
(B) Samaguria Rojaa
(C) Parvatia Rojaa
(D) Jogeswar Singha

Ans : (B) Samaguria Rojaa

22. The Itakhulir Rann was fought against Mughal during the reign of

(A) Siba Singha
(B) Rudra Singha
(C) Gadadhar Singha
(D) Pramatta Singha

Ans : (C) Gadadhar Singha

23. The Soti Joymoti Divas is observe on

(A) 14th February
(B) 27th March
(C) 3rd April
(D) 28th April

Ans : (B) 27th March

24. Who was the greatest king of the Pala Dynasty of Kamarupa

(a) Dharmapala
(b) Gopala
(c) Jaypala
(d) Ratnapala

Ans : (a) Dharmapala

25. Name the Mughal General who took possession of the Ahom Capital Gahrgaon in 1662

(a) Murshid Quli Khan
(b) Islam Khan
(c) Shaista Khan
(d) Mir Jumla

Ans : (d) Mir Jumla

26. Who was the central figure of the Revolt of 1857 in Assam

(a) Kandarpeswar Singha
(b) Maniram Dewan
(c) Piyali Barua
(d) Bahadur Gaoburah

Ans : (b) Maniram Dewan

27. What was the capital of the Province 'Eastern Bengal and Assam'

(a) Shillong
(b) Rangpur
(c) Chittagong
(d) Dacca

Ans : (d) Dacca

28. In Ancient times, Assam is also known by the name of

(A) Koliabor
(B) Guwahati
(C) Pragjyotishpur
(D) Charaideo

Ans : (C) Pragjyotishpur

29. In which hill top, the Kamakhya Temple is located

(A) Nilachal Hill
(B) Chitrachal Hill
(C) Sandhyachal Hill
(D) Jogini Hill

Ans : (A) Nilachal Hill

30. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur

(A) 1950
(B) 1955
(C) 1971
(D) 1973

Ans : (D) 1973

31. The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year

(A) 1902
(B) 1912
(C) 1917
(D) 1921

Ans : (C) 1917

32. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at

(A) Kamrup
(B) Sivasagar
(C) Barpeta
(D) Dhuburi

Ans : (B) Sivasagar

33. Who was the first President of Asam Sahitya Sabha

(A) Lakshminath Bezbaroa
(B) Padmanath Gohain Baruah
(C) Hemchandra Goswami
(D) Rajanikanta Bordoloi

Ans : (B) Padmanath Gohain Baruah

34. Hiuen Tsang visited Assam during the reign of

(A) Pushya Varman
(B) Mahendra Varman
(C) Bhaskar Varman
(D) Brahma Pala

Ans : (C) Bhaskar Varman

35. In which year, Sukapha established Ahom Kingdom in Charaideo

(A) 1253
(B) 1272
(C) 1296
(D) 1309

Ans : (A) 1253

36. The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal in the year

(A) 1652
(B) 1667
(C) 1670
(D) 1671

Ans : (D) 1671

37. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year

(A) 1918
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921

Ans : (D) 1921

38. The Ahom Kingdom was established in the year

(A) 1216
(B) 1228
(C) 1256
(D) 1272

Ans : (B) 1228

39. The Shiv dol was constructed during the reign of

(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Purandar Singha
(D) Siba Singha

Ans : (D) Siba Singha

40. The Asssam Public Service Commission (APSC) Regulation was promulgated in exercise of the powers

(A) 1947
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1960

Ans : (C) 1951

41. Sadiya Khowa Gohain was a

(A) Jamindar
(B) King
(C) Frontier Officer
(D) Naval Commander

Ans : (D) Naval Commander

42. The king nickednamed as Bhagaraja was

(A) Sutiyampha
(B) Sutamla
(C) Surampha
(D) Sunyatpha

Ans : (C) Surampha

43. During freedom struggle, the "Mrityu Bahini" was formed by

(A) Chandraprabha Saikiani
(B) Pushpalata Das
(C) Rani Gaidinlieu
(D) Kanaklata Barua

Ans: (B) Pushpalata Das

44. "Rang Ghar" was constructed during the reign of

(A) Rudra Singha
(B) Rajeswar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siv Singha

Ans : (C) Pramatta Singha

45. When was Assam Provincial Congress Committee formed

(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923

Ans : (B) 1921

46. The author of "Asomiya Sahityar Buranji" is
(A) Nathan Brown
(B) Jatindranath Duara
(C) Devendranath Bezbarua
(D) Gunabhiram Barua

Ans : (C) Devendranath Bezbarua

47. The Assam region was separated from the Bengal Presidency in

(A) 1874
(B) 1889
(C) 1861
(D) 1826

Ans : (A) 1874

48. The illustration work of the medieval Assamese text Hastividyarnava was done by

(A) Suryakhari Daibaigya
(B) Sukumar Borkaith
(C) Dibar and Ddosai
(D) Rama Saraswati

Ans : (B) Sukumar Borkaith

49. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of

(A) Nara Narayan
(B) Parikshit Narayan
(C) Viswa Singha
(D) Raghu Dev

Ans : (A) Nara Narayan

50. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title "Swarganarayan" was

(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Suhungmung

Ans : (D) Suhungmung

Must visit : Assam History MCQ Set 1

 Must visit : Assam History MCQ Set 2 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

* Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021 

* List of Best Guide Books for APSC 

* Indian Polity GK Questions & Answers 

Hello if you like the article on Assam History MCQ for APSC Prelims as well as the MCQ on Assam History for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close