Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK Quiz - MCQ on Assam History for Competitive Exams Set 2

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Assam History MCQ for APSC Prelims. Therefore every aspirants need to know the Assam History GK Questions and Answers for APSC and any other Assam govt exams 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam History GK Quiz for the upcoming exams. Infact the Assam History MCQ will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming APSC Prelims & any other Assam Govt Exams 2021. So the Assam History GK Questions and Answers for the upcoming exams will be a pedestrian to crack your exam.

Assam History MCQ for APSC Prelims | Assam History GK Questions and Answers

Assam History MCQ for APSC

Assam History GK Quiz

In this article we have provided you the most important Assam History GK Quiz. So, read all these important MCQ on Assam History GK questions for Competitive Exams. These Assam History GK Quiz are extremely important and should be a part of your preparation. Infact the MCQ on Assam History is very important for any Assam govt exams of 2021.

Assam History GK Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Assam History GK Questions and Answers. Specially the toppers of APSC or other Assam govt exams recommend that aspirant start their preparation with the Assam GK topics such as GK on Assam History questions and answers for the upcoming exams.

Assam History MCQ - MCQ on Assam History 

Here are the most important 50 Assam History MCQ for APSC Prelims exam. Read all these important Assam History GK quiz in order to answer the questions : 

1. Who was the first martyr of 1942 Revolution in Assam

(A) Kanaklata Barua
(B) Kamala Miri
(C) Kushal Konwar
(D) Maniram Dewan

Ans : (A) Kanaklata Barua

2. The Treaty of Yandaboo signed between East India Company and which one of the following.......... 

(A) Ahom King
(B) King of Burma
(C) Kachari King
(D) Chutiya King

Ans : (B) King of Burma

3. The first Peasant Uprising against the British was known as............ 

(A) Phulaguri Dhawa
(B) Patharughat Raijmel
(C) Battle of Itakhuli
(D) None of the above

Ans : (A) Phulaguri Dhawa

4. The first phase of Moamoria Rebellion was started in

(A) 1749
(B) 1759
(C) 1769
(D) 1779

Ans : (C) 1769

5. In which year Gopinath Bordoloi was arrested for taking part in the freedom movement

(A) 1915
(B) 1918
(C) 1920
(D) 1922

Ans : (D) 1922

6. Who among the following from Assam joined the famous Dandi March

(A) Nabin Chandra Bordoloi
(B) Tarunram Phukan
(C) Kuladhar Saikia
(D) Liladhar Baruah

Ans : (D) Liladhar Baruah

7. The Phulaguri uprising was take place

(A) 1848
(B) 1852
(C) 1861
(D) 1869

Ans : (C) 1861

8. In Ancient times, Assam is also known by the name of

(A) Koliabor
(B) Guwahati
(C) Pragjyotishpur
(D) Charaideo

Ans : (C) Pragjyotishpur

9. In which hill top, the Kamakhya Temple is located

(A) Nilachal Hill
(B) Chitrachal Hill
(C) Sandhyachal Hill
(D) Jogini Hill

Ans : (A) Nilachal Hill

10. In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur

(A) 1950
(B) 1955
(C) 1971
(D) 1973

Ans : (D) 1973

11. The Asam Sahitya Sabha was first founded in the year

(A) 1902
(B) 1912
(C) 1917
(D) 1921

Ans : (C) 1917

12. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at

(A) Kamrup
(B) Sivasagar
(C) Barpeta
(D) Dhuburi

Ans : (B) Sivasagar

13. Who was the first President of Asam Sahitya Sabha

(A) Lakshminath Bezbaroa
(B) Padmanath Gohain Baruah
(C) Hemchandra Goswami
(D) Rajanikanta Bordoloi

Ans : (B) Padmanath Gohain Baruah

Must visit : Recent New Appointments & Honors in India January to June 2021

14. The first Assamese film Joymoti was released in the year

(A) 1922
(B) 1935
(C) 1938
(D) 1942

Ans : (B) 1935

15. Bhogeswar Baruah wins a medal in the ________ Asian Games

(A) 1962
(B) 1966
(C) 1978
(D) 1972

Ans : (B) 1966

16. Who was the last king of Ahom kingdom in Assam

(A) Gobar Roja
(B) Sutanphaa
(C) Purandar Singha
(D) Jogeswar Singha

Ans : (C) Purandar Singha

17. The Treaty of Yandabo was signed in the year

(A) 1802
(B) 1826
(C) 1830
(D) 1832

Ans : (B) 1826

18. Hiuen Tsang visited Assam during the reign of

(A) Pushya Varman
(B) Mahendra Varman
(C) Bhaskar Varman
(D) Brahma Pala

Ans : (C) Bhaskar Varman

19. In which year, Sukapha established Ahom Kingdom in Charaideo

(A) 1253
(B) 1272
(C) 1296
(D) 1309

Ans : (A) 1253

20. The war of Saraighat was fought between Ahom and Mughal in the year

(A) 1652
(B) 1667
(C) 1670
(D) 1671

Ans : (D) 1671

21. Mahatma Gandhi first visited Assam in the year

(A) 1918
(B) 1919
(C) 1920
(D) 1921

Ans : (D) 1921

22. Lakshminath Bezbaroa is honoured with 'Rasaraj' by Asam Sahitya Sabha in the year

(A) 1917
(B) 1922
(C) 1928
(D) 1931

Ans : (D) 1931

23. "Halodhia Choraye Baodhan Khai" won the National Film Award for Best Feature Film in the year

(A) 1985
(B) 1988
(C) 1990
(D) 1991

Ans : (B) 1988

24. The film "Halodhia Choraye Baodhan Khai" was directed by

(A) Bhabendra Nath Saikia
(B) Jahnu Barua
(C) Bhupen Hazarika
(D) Manju Borah

Ans : (B) Jahnu Barua

25. When the uprising of Patharughat took place

(A) 1857
(B) 1864
(C) 1889
(D) 1894

Ans : (D) 1894

26. Who was the President of the Swaraj Party in Assam during freedom movement

(A) Bishnuram Medhi
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Tarun Ram Phookan
(D) Maniram Dewan

Ans : (C) Tarun Ram Phookan

27. The Ahom Kingdom was established in the year

(A) 1216
(B) 1228
(C) 1256
(D) 1272

Ans : (B) 1228

28. The Shiv dol was constructed during the reign of

(A) Pramatta Singha
(B) Rudra Singha
(C) Purandar Singha
(D) Siba Singha

Ans : (D) Siba Singha

29. Sadiya Khowa Gohain was a

(A) Jamindar
(B) King
(C) Frontier Officer
(D) Naval Commander

Ans : (D) Naval Commander

30. The king nickednamed as Bhagaraja was

(A) Sutiyampha
(B) Sutamla
(C) Surampha
(D) Sunyatpha

Ans : (C) Surampha

31. During freedom struggle, the "Mrityu Bahini" was formed by

(A) Chandraprabha Saikiani
(B) Pushpalata Das
(C) Rani Gaidinlieu
(D) Kanaklata Barua

Ans : (B) Pushpalata Das

32. "Rang Ghar" was constructed during the reign of

(A) Rudra Singha
(B) Rajeswar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siv Singha

Ans : (C) Pramatta Singha

33. When was Assam Provincial Congress Committee formed

(A) 1920
(B) 1921
(C) 1922
(D) 1923

Ans : (B) 1921

34. The author of "Asomiya Sahityar Buranji" is

(A) Nathan Brown
(B) Jatindranath Duara
(C) Devendranath Bezbarua
(D) Gunabhiram Barua

Ans : (C) Devendranath Bezbarua

35. The Assam region was separated from the Bengal Presidency in

(A) 1874
(B) 1889
(C) 1861
(D) 1826

Ans : (A) 1874

36. The Gohain Kamal Ali road was constructed during the reign of

(A) Nara Narayan
(B) Parikshit Narayan
(C) Viswa Singha
(D) Raghu Dev

Ans : (A) Nara Narayan

37. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title "Swarganarayan" was

(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Jayadhwaj Singha
(D) Suhungmung

Ans : (D) Suhungmung

38. The first rebellion against the British rule in Assam in 1828 was led by

(A) Piyali Phukan
(B) Maniram Dewan
(C) Gomdhar Knowar
(D) Piyali Baruah

Ans : (C) Gomdhar Knowar

39. The Dhodar Ali is constructed during the reign of

(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Pramatta Singha
(D) Siva Singha

Ans : (B) Gadadhar Singha

40. The Jaysagar Tank was excavated under the reign of which of the following Kings

(A) Rudra Singha
(B) Gadadhar Singha
(C) Siva Singha
(D) Rajeswar Singha

Ans : (A) Rudra Singha

41. The district which was separated from Assam and was given to East Pakistan in the year 1947 was

(A) Khulna
(B) Sylhet
(C) Chittagong
(D) Sholashahar

Ans : (B) Sylhet

42. Kamakhya Temple was rebuilt by which one of the following Koch King

(A) Biswa Singha
(B) Raghu Deva
(C) Naranarayan
(D) Prananarayan

Ans : (C) Naranarayan

43. Kanaklata Barua became a martyr of which one of the following national movements

(A) Non-Cooperation Movement
(B) Quit India Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) Swadeshi Movement

Ans : (B) Quit India Movement

44. The Patkai Bum range makes the boundary between

(A) India and Bhutan
(B) India and China
(C) India and Bangladesh
(D) India and Burma

Ans : (D) India and Burma

45. Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam

(A) Garhgaon
(B) Charaideo
(C) Jorhat
(D) Sivsagar

Ans : (B) Charaideo

46. Who was the first martyr of 1942 Revolution in Assam

(A) Kanaklata Barua
(B) Kamala Miri
(C) Kushal Konwar
(D) Maniram Dewan

Ans : (A) Kanaklata Barua

47. Which of the personality was better known as an economist and social reformer during the Ahom rule:

(A) Purnananda Buragohain
(B) Momai Tamuli Borbaruah
(C) Lachit Borphukan
(D) None of these

Ans : (B) Momai Tamuli Borbaruah

48. The Ahom kingdom originated in which period of History:

(A) Medieval
(B) Ancient
(C) Modern
(D) None of these

Ans : (A) Medieval

49. Tamradhwaj was the king of which of the following dynasty......... 

(A) Pala
(B) Chutiya
(C) Ahom
(D) Kachari

Ans : (D) Kachari

50. From whose reign Sanskrit language was used in Ahom coins:

(A) Siva Singha
(B) Pratap Singha
(C) Rudra Singha
(D) Suhungmung

Ans : (C) Rudra Singha 

Must visit : Assam History MCQ Set 1

 Must visit : Assam History MCQ Set 3 

Must visit : Assam History MCQ Set 4

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Most Searches :

* Current Affairs of Assam 2021 January to June 

* Indian Polity GK Questions & Answers 

* List of Best Guide Books for APSC 

Hello if you like the article on Assam History MCQ for APSC Prelims as well as the MCQ on Assam History for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close