Assam Current Affairs March 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2024 for APSC - Current Affairs of Assam March 2024 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ ২০২৪

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2024? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2024 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2024 for APSC and other govt exams 2024. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam March 2024 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ 2024) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Assam TET/Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2024 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs March 2024 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Monthly GK Quiz 2024

Assam Current Affairs 2024 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2024. So, read all these important Assam Current Affairs March, GK & News 2024 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2024 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2024

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2024. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2024 E-Book Pdf : :

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2024 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of March 2024 for Assam competitive exams 2024. They are :

1. Former Supreme Court Justice 'A.M. Khanwilkar' has been appointed as the new chairman of the Lokpal.

2. The Election Commission, in collaboration with the Ministry of Education, launched the 'My First Vote For the Country' campaign.

3. Sunil Mittal, founder and chairman of Bharti Enterprises, became the first Indian to be knighted by the King of Britain.

4. Pankaj Kumar Chatterjee's Bengali translation 'Staliner Diwan' won the 'Roman Roland Award 2024'.

5. Kanchan Devi was appointed as the first woman Director General (DG) of the Indian Council of Forestry Research Education (ICFRE).

Current Affairs of Assam March 2024

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ ২০২৪

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam March 2024 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2024 in order to answer the questions :

1. How many crore rupees has the Union Cabinet approved for the International Big Cat Alliance?

Ans : 150 crores

2. In which state will the country's first semiconductor fab be established?

Ans : Gujarat

3. In which city was the world's first Vedic clock inaugurated?

Ans : Ujjain

4. National Birth Defect Awareness Month 2024 was launched by whom?

Ans : NITI Ayog

5. Who become the new Chief Justice of Gauhati High Court ?

Ans : Justice Vijay Bishnoi was sworn in as the 41st Chief Justice of the Gauhati High Court on February 5, 2024

6. Who has been appointed as the next Vice Chief of the Indian Army?

Ans : Lieutenant General Upendra Dwivedi on February 19, 2024

7. Which Indian has been selected as External Auditor of International Labour Organization (ILO)?

Ans : Comptroller and Auditor General, Girish Chandra Murmu for a four-year term from 2024 to 2027

8. Who took over as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Western Naval Command?

Ans : Vice Admiral Sanjay Jasjit Singh on 3 January 2024

9. What is the GST revenue collection for January 2024?  

Ans : ₹1,72,129 crore

10. Who has been appointed as the new Vice-Chief of Indian Navy?  

Ans : Vice Admiral Dinesh K Tripathi on January 4, 2024

11. Who has been assumed charge as Director (Operations) of NTPC ?

Ans : Ravindra Kumar

12. Who has been appointed as the new CEO for India by the World Gold Council?

Ans : Sachin Jain

13. In which state was the foundation stone of ISRO's second spaceport laid?

Ans : Tamil Nadu

14. India's first indigenous green hydrogen inland waterway ship was launched in which state?

Ans : Tamil Nadu

15. Who has inaugurated India’s Longest Cable-Stayed Bridge, Sudarshan Setu ?

Ans : PM Narendra Modi 

16. Who has been appointment as Director General of the NSG ? 

Ans : IPS Daljit Singh Chaudhary 

17. Which has become the first country to join India’s Jan Aushadhi initiative ?

Ans : Mauritius

18. Which state has the largest population of leopards in the country ?

Ans : Madhya Pradesh has the largest population of leopards in the country – 3907 , followed by Maharashtra, Karnataka and Tamil Nadu.

19. Who has worked out three major Constitutional amendments to set the ground for the ‘One Nation, One Election’ project in 2029 ?

Ans : The Law Commission of India 

20. The 22nd Law Commission, headed by whom ?

Ans : Former Karnataka High Court Chief Justice Ritu Raj Awasthi

21. What is the GDP of Assam 2023 ?

Ans : ₹5.67 lakh crore

22. What is the total budget of Assam in 2023-24 ?

Ans : Rs 1,35,348 crore

23. Who has been honored with the highest civilian award of Bhutan, the 'Order of the Druk Gyalpo'?

Ans : Prime Minister Narendra Modi

24. Who has been appointed as the Chairman of the Digital Innovation Board of the ITU ?

Ans : 'Dr. Neeraj Mittal'

25. Who has been appointed as the new Chairman of the Federation of Indian Export Organizations (FIEO) ?

Ans : Ashwini Kumar

26. Who has been elected as the new Chairman of the Indian Steel Association ?

Ans : Navin Jindal', Chairman of Jindal Steel and Power

27.  Who has elected India as the co-chair of  its Digital Innovation Board ?

Ans : The 'International Telecommunication Union'.

28. Who has been given additional charge of the Ministry of Food Processing Industries ?

Ans : Earth Sciences Minister 'Kiren Rijiju'

29. Who become the strongest insurance brand in the world ?

Ans : LIC

30. Who has been awarded the 2024 Abel Prize ?

Ans : Michel Talagrand 

31. Who has been appointed as Director in UPSC ?

Ans : Hansha Mishra

32. Who has been named as the new Ambassador of India to Myanmar ?

Ans : Abhay Thakur

33. Which app has been launched to make the election process easier for the disabled ?

Ans : 'Saksham'

34. Who has been appointed as the head of the National Investigation Agency recently ?

Ans : Sadanand Vasant Date

35. Who recently won the gold medal in the 59 kg youth category in the Para Powerlifting World Cup ?

Ans : Vinay

36. Who recently led the Indian delegation at the 148th meeting of the Inter-Parliamentary Union in Geneva ?

Ans : Harivansh Narayan Singh

37. Who acquired Lanco Amarkantak Power Limited which has been approved by the CCI ?

Ans : Adani Power Limited

38. Who has recently been appointed as the Director General of Bureau of Police Research and Development (BPRD) ?

Ans : Rajiv Kumar Sharma 

39. Who was recently appointed as the Director General of NDRF ?

Ans : Piyush Anand   

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE 

Assam Current Affairs February 2024

Assam Current Affairs April 2024

Assam Current Affairs May 2024

Assam Current Affairs June 2024

Assam Current Affairs July 2024

Last 6 Months Current Affairs of Assam 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

Assam Current Affairs November 2023

Assam Current Affairs December 2023

Assam Monthly Current Affairs March 2024 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs March 2024 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Free NCERT Books PDF

Well if you like the Assam Current Affairs March 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close