Assam Current Affairs January 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2024 for APSC - Current Affairs of Assam January 2024 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জানুৱাৰী ২০২৪

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2024? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2024 for the upcoming Assam competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2024 for APSC and other govt exams 2024. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam January 2024 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জানুৱাৰী 2024) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police/Assam TET/Assam Grade III & Grade IV exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2024 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs January 2024 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs January 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam Monthly GK Quiz 2024

Assam Current Affairs 2024 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2024. So, read all these important Assam Current Affairs January, GK & News 2024 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2024 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2024

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2024. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2024 E-Book Pdf : :

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2024 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly five very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of January 2024 for Assam Direct Recruitment exam 2024. They are :

1. What is the theme of the Republic Day 2024 parade ?

Ans : Viksit Bharat" and "India – The Mother of Democracy"

2. Who has been posthumously awarded the Bharat Ratna in 2024 ?

Ans : Former CM of Bihar Karpoori Thakur

3. When is the ‘Parakram Diwas’ observed every year?

Ans : 23rd January

4. Who has been honoured with Padma Awards 2024 from Assam ?

Ans : i) Parbati Baruah, also known as ‘Hathi ki Pari’ from Assam’s Dhubri district, is the first 'female mahout' in the country.

ii) Sarbeswar Basumatary, also known as "Chirang ke Krishi Chiraag".

iii) Drona Bhuyan a folk artist

5. Who will be the Chief Guest for the Republic Day celebrations in India in 2024?

Ans : Emmanuel Macron, the President of France

Current Affairs of Assam January 2024

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা জানুৱাৰী ২০২৪

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam January 2024 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2024 in order to answer the questions :

1. Who inaugurated the Ram Mandir temple in Ayodhya on January 22nd, 2024 ?

Ans : Prime Minister Narendra Modi

To know more about Ram Mandir : Click Here

2. Pinaka, a Multi-Barrel Rocket Launcher (MBRL), was developed by which country?

Ans : India

3. Which player has become India’s number one chess player, surpassing Vishwanathan Anand?

Ans : Grandmaster Rameshbabu Praggnanandhaa

4. Who became the first Indian player in 35 years to beat a seeded player at a Grand Slam?

Ans : Sumit Nagal

5. Which organization recently launched the first indigenously developed Hepatitis A vaccine called ‘Havisure’?

Ans : Indian Immunologicals Limited (IIL)

6. Center approved creation of posts for the 16th Finance Commission, who is the Chairman of the 16th Finance Commission?

Ans : Dr. Arvind Panagariya

7. Who was appointed as the Chief Staff Officer (Operations) of Eastern Naval Command?

Ans : Shantanu Jha

8. Who was awarded the Best FIFA Men's Player Award?

Ans : Lionel Messi

9. Which ship was recently decommissioned by the Indian Navy?

Ans : Cheetah

10. Who won the title of 'Best Drama Series' at the 75th Emmy Awards?

Ans : Succession

11. Which Tiger Reserve has got the title of India's first 'Dark Sky Park'?

Ans : Pench Tiger Reserve of Maharashtra

12. Who inaugurated India's longest bridge over the sea?

Ans : Narendra Modi

13. Which two cities have received the 'Cleanest Ganga City' award in the 'Clean Survey-2023'?

Ans : Varanasi and Prayagraj

14. Who was the chief guest of Vibrant Gujarat Global Summit?

Ans : UAE President Mohammed bin Zayed Al Nahyan

15. Who has been named as the new Prime Minister of France?

Ans : Gabriel Atal

16. Chandubi Mahotsav' was recently celebrated in which state?

Ans : Assam

17. How many crore rupees has the Central Government allocated for the ''Prithvi Vigyan scheme?

Ans : 4,797 crores

18. Who has been appointed as the Deputy Chief of the Indian Naval Staff?

Ans : Dinesh K Tripathi

19. Who has recently been appointed Chairman of the Supreme Court Legal Services Committee?

Ans : Justice BR Gavai

20. India has started its tenure as a member of the United Nations Statistical Commission for how many years?

Ans : 4 years

21. India's first submarine tourism will be started in which state?

Ans : Gujarat

22. In which state was the 125 feet high bronze statue of Dr. BR Ambedkar inaugurated?

Ans : Andhra Pradesh

23. How many crores of rupees has the Central Government allocated for the establishment of artificial reef units in Kerala?

Ans : 302 crores

24. Who will be the first impartial female umpire appointed by ICC for bilateral series ?

Ans : Sue Redfern

25. India's first solar powered boat will be operated in which river?

Ans : Saryu River

26.Who recently assumed the role of Director General Naval Operations (DGNO)?

Ans : Vice Admiral AN Pramod

27. Who Will Represent India At G-77 Third South Summit In Kampala ?

Ans : V. Muraleedharan

28. What is the theme of 19th Non Aligned Movement Summit Held In Uganda ?

Ans : Deepening Cooperation for Shared Global Affluence

29. How many states and union territories will participate in the tableaux during the Republic Day 2024 parade?

Ans : 17

30. When is the ‘National Voters’ Day’ observed every year?

Ans : 25th January

31. Who recently assumed the role of Director General Naval Operations (DGNO)?

Ans : Vice Admiral AN Pramod

32. Who is going to build Mosque In Ayodhya ?

Ans : IICF Indo-Islamic Cultural Foundation. 

• The name of the Mosque will be ‘Masjid Muhammed Bin Abdullah’.

33. Which country becomes fifth country to land on the moon successfully?

Ans : Japan

34. Who has launches sunrise scheme to install solar panels in 10 million households?

Ans : Prime Minister

35. Who launched Assam’s Braveheart Lachit Barphukan’ Book In Delhi?

Ans : Amit Shah

36. Who has become the batsman to score the fastest triple century in first class cricket ?

Ans : Tanmay Agarwal

37. Who has recently taken oath as the new judge of the Supreme Court ?

Ans : Justice Prasanna B Varale

38. With whom has Tata signed an agreement to set up India's first private helicopter assembly line? 

Ans : Airbus

39. Who won the Men's Singles title of Australian Open 2024 ?

Ans : Janik Sinner

40. Who won the Australian Open 2024 women's singles title ?

Ans : Arina Sabalenka

41. Which pair won the men's doubles title of Australian Open 2024 ?

Ans : Rohan Bopanna (India) and Matthew Ebden (Australia)

42. Who has become the second company in the world to cross the market capitalization of Rs 3 trillion?

Ans : Microsoft

43. Who has directed the documentary film 'To Kill a Tiger' nominated for Oscar 2024?

Ans : Nisha Pahuja

44. Who has become the second Indian to win gold medal in Asian Marathon Championship?

Ans : Man Singh

45. Who has been nominated by President Draupadi Murmu to the Rajya Sabha, the upper house of the Parliament?

Ans : Satnam Singh Sandhu

46. Where was the foundation stone of North-East India's first Naturopathy Hospital laid recently?

Ans : Dibrugarh

47. Who won the men's 10m air rifle shooting event at the ISSF World Cup 2024?

Ans : Divyansh Singh Panwar

48. Which player won the ICC Men's T20I Cricketer of the Year Award?

Ans : Suryakumar Yadav

🔸Men's Cricketer of the Year - 𝐏𝐚𝐭 𝐂𝐮𝐦𝐦𝐢𝐧𝐬 

🔹Men's ODI Cricketer of the Year - 𝐕𝐢𝐫𝐚𝐭 𝐊𝐨𝐡𝐥𝐢

🔸Men's Test Cricketer of the Year - 𝐔𝐬𝐦𝐚𝐧 𝐊𝐡𝐚𝐰𝐚𝐣𝐚

🔸Men's Emerging Cricketer of the Year - 𝐑𝐚𝐜𝐡𝐢𝐧 𝐑𝐚𝐯𝐢𝐧𝐝𝐫𝐚

49. Who inaugurated the All India Campaign 'Our Constitution, Our Respect' ?

Ans : Vice President Jagdeep Dhankhar

50. Who was recently selected as ICC Women's T20I Cricketer of the Year for the year 2023 ?

Ans : Hayley Matthews (West Indies)

51. Pradhan Mantri Suryodaya Yojana is related to which of the following ?

Ans : Rooftop solar panels

• Download GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included] - CLICK HERE

Assam Current Affairs February 2024

Last 6 Months Current Affairs of Assam 2023

Assam Current Affairs July 2023

Assam Current Affairs August 2023

Assam Current Affairs September 2023

Assam Current Affairs October 2023

Assam Current Affairs November 2023

Assam Current Affairs December 2023

Assam Monthly Current Affairs January 2024 Questions & Answers

Well here we have given Assam Monthly Current Affairs January 2024 Questions & Answers, you can read and note down them in your notebook and practice well before your exams. 

UPSC-APSC-SSC-Banking-Railways-PNRD-JAA-Irrigation-DHS-Assam Police- Assam Grade III & Grade IV exams is considered as one of the toughest exams and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

GK on Ram Mandir

Well if you like the Assam Current Affairs January 2024 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close