DHS Assam Previous Year Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2021

DHS & DHS (FW) Answer Key 2021 - DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare Solved Question Paper 2021

Hello, aspirants are you preparing for Assam DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare exam or any other Assam Govt Exams? If yes, then you must be aware of the most important GK Questions and Answers for the upcoming Assam DME, DHS, DHS (FW) exam preparation. Therefore every future aspirants need to know the latest Assam DHS Assam Previous Year Solved Question Paper 2021. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Solved Question Paper of DHS Assam 2021 as well as this DHS & DHS (FW) Answer Key 2021 is also important for APSC/TET/PNRD/JAA/Irrigation/Assam Police exams. Infact the Assam DHS Previous Year Solved Question Paper will be very important for the upcoming DME, DHS, DHS (FW) exams. So the DHS Assam Previous Year Solved Question Paper 2021 will be a pedestrian to crack your exam.

DHS Assam Previous Year Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2021

Solved Question Paper of DHS & DHS(FW)

DHS & DHS (FW) Answer Key 2021  

In this article we have given you the Assam DHS & DHS (FW) Answer Key 2021 for preparation. So, read this Solved Question Paper for DHS Assam 2021. To give you the best we are here with our special article regarding Solved question paper of DME, DHS, DHS (FW), Directorate of AYUSH Grade III (Technical), Grade III (Non-Technical) & Grade-IV Exam.

DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare Solved Question Paper 2021

In order to succeed in the prestigious Assam Govt Exams like DME, DHS, DHS (FW), it is important that the aspirant has access to the latest updated syllabus and uses the best study material to prepare for the examination. Specially the toppers recommend that aspirant start their preparation by preparing DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare Solved Question Paper.

DHS Assam Previous Year Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2021

Well here are the important DHS Assam Previous Year Solved Question Paper which was held on 2021. Therefore read this most important Solved Question Paper for DHS Assam 2021 to prepare for future DME, DHS, DHS (FW) exams : 

Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus - Click Here

Must visit : Best Guide Books for Assam Direct Recruitement Grade III & Grade IV Exam 2022

DHS Assam Previous Years Question Paper - Click Here

Must visit : DHS Technical Exam Grade III Answer Key 2022

Must visit : SCERT Assam D.El.Ed Solved Question Paper 2022

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

DHS & DHS (FW) Answer Key 2021

1. Who was the founder of Maurya dynasty?

(A) Chanakya 

(B) Ashoka

(C) Chandragupta Maurya 

(D) Vikramaditya

Ans : (C) Chandragupta Maurya 


2. Who defeated Prithviraj Chauhan at the Second Battle of Tarain? 

(A) Mahmud of Ghazni

(B) Mohammed Ghori 

(C) Chenghiz Khan 

(D) Taimur Lang

Ans : (B) Mohammed Ghori 


3. The famous Moti Masjid in Agra was built by which of the following kings?

(A) Humayun

(B) Jahangir

(C) Shah Jahan

(D) Aurangzeb

Ans : (C) Shah Jahan


4. The East India Company was founded by

(A) the Merchants of London

(B) British Government

(C) British Army

(D) None of the above

Ans : (A) the Merchants of London


5. In which year Quit India Movement was started?

(A) 1931

(B) 1938

(C) 1940

(D) 1942 

Ans : (D) 1942


6. What is the smallest planet in our solar system?

(A) Mercury

(B) Pluto

(C) Venus

(D) Neptune

Ans : (A) Mercury


7. What is McMahon Line?

(A) Linc dividing South China Sca and Pacific Ocean

(B) Line dividing Australia and New Zealand

(c) Boundary line between India and China

(D) Boundary line between USA and Canada

Ans : (c) Boundary line between India and China


8. Which of the following rivers is longest?

(A) Nile

(B) Mississippi

(C) Amazon

(D) Missouri

Ans : (A) Nile


9. What is the capital of Austria?

(A) Algiers

(B) Brussels

(C) Vienna

(D) Venice

Ans : (C) Vienna


10. What is the largest creature in the world?

(A) Dinosaur

(B) Blue whale 

(C) Mountain lion 

(D) Grizzly bear

Ans : (B) Blue whale 


11. Which of the following countries is known as the Land of the Rising Sun?

(A) Finland

(B) Sweden

(C) Japan

(D) Greenland

Ans : (C) Japan


12. Which water body connects Mediterranean Sea with the Red Sea?

(A) Strait of Gibraltar

(B) Palk Strait

(C) Suez Canal

(D) Kiel Canal

Ans : (C) Suez Canal


13. Who discovered the South Pole?

(A) Amundsen 

(B) David Livingstone 

(C) Vasco da Gama 

(D) Marco Polo

Ans : (A) Amundsen 


14. Which of the following is not a seaport of India?

(A) Kochi.

(B) Okha

(C) Bhavnagar

(D) Mysore

Ans : (D) Mysore


15. Khajuraho is situated in

(A) Bihar 

(B) Jharkhand 

(C) Madhya Pradesh 

(D) Chhattisgarh

Ans : (C) Madhya Pradesh 


16. Namdapha National Park is situated in

(A) Assam

(B) Arunachal Pradesh

(C) Nagaland

(D) Manipur

Ans : (B) Arunachal Pradesh


17. Where is the Headquarters of UNICEF situated? 

(A) Washington D.C.

(B) New York 

(C) Geneva 

(D) Paris

Ans : (B) New York 


18. Who wrote the book, A Passage to India?

(A) Nirad C. Choudhuri

(B) E. M. Forster

(C) Vikram Seth

(D) Arthur Hailey

Ans : (B) E. M. Forster


19. The Commonwealth Games is held every

(A) 4 years

(B) 5 years

(C) 6 years

(D) 2 years

Ans : (A) 4 years


20. The Kalinga Prize is given every year for popularization of Science by

(A) the Odisha Government

(B) the Indian Government

(C) the UNESCO

(D) the International Science Congress

Ans : (C) the UNESCO


21. Who was the first woman to go into space?

(A) Laika

(B) Valentina Tereshkova 

(C) Sunita Williams 

(D) Kalpana Chawla

Ans : (B) Valentina Tereshkova 


22. Who was well-known as Frontier Gandhi?

(A) Feroz Gandhi

(B) Khan Abdul Ghaffar Khan 

(C) Jayaprakash Narayan 

(D) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans : (B) Khan Abdul Ghaffar Khan 


23. When is the Doctor's Day celebrated in India?

(A) 8th October

(B) 1st May

(C) 1st July

(D) 1st December

Ans : (C) 1st July


24. Duma is the Lower Legislative House of

(A) Afghanistan

(B) France

(C) Iran

(D) Russia

Ans : (D) Russia


25. What is the National Flower of Bangladesh?

(A) Water Lily

(B) White Poppy

(C) Lotus

(D) Rose

Ans : (A) Water Lily


26. The Indus Valley Civilization flourished mostly between

(A) 1700 BC and 900 BC

(B) 2500 BC and 1700 BC

(C) 3200 BC and 2500 BC

(D) 900 BC and 10 AD

Ans : 


27. Emperor Ashoka was the most famous king of

(A) Maurya dynasty 

(B) Gupta dynasty 

(C) Saka dynasty 

(D) Chalukya dynasty

Ans : (A) Maurya dynasty 


28. The Second Battle of Panipat was fought during the reign of

(A) Babur

(B) Humayun

(C) Akbar

(D) Jahangir

Ans : (C) Akbar


29. The main objective of Khilafat Movement was

(A) to drive the British away from India

(B) to start Non-Cooperation against the British

(C) to protest against Jalianwalla Bagh Massacre

(D) to restore the Caliph of Ottoman Caliphate to his former position

Ans : (D) to restore the Caliph of Ottoman Caliphate to his former position


30. Who led the Rajputs in the Battle of Haldighati?

(A) Rana Sanga

(B) Hemu

(C) Rana Pratap

(D) Raja Man Singh

Ans : (A) Rana Sanga


31. Which planet of our solar system is nearest to the Sun?

(A) Venus

(B) Mars

(C) Mercury

(D) Jupiter

Ans : (C) Mercury


32. The river Brahmaputra originates from the

(A) Lake Manasarovar

(B) Parasuram Kund

(C) Angsi Glacier

(D) Tibetan Kiang Valley den

Ans : (D) Tibetan Kiang Valley


33. Which of the following is the world's deepest lake?

(A) Kaspian Sea

(B) Michigan Lake

(C) Tanganyika Lake

(D) Baikal Lake (Russia)

Ans : (D) Baikal Lake (Russia)


34. Which of the following is the highest peak of Karakoram Range?

(A) Mount Everest

(B) K-2 (Godwin Austen) 

(C) Makalu

(D) Gasherbrum

Ans : (A) Mount Everest


35. What is the name of the currency used in Argentina?

(A) Lira

(B) Peso

(C) Baht

(D) Riel

Ans : (B) Peso


36. Which of the following is the world's largest hot desert?

(A) Sahara 

(B) Thar 

(C) Kalahari 

(D) Arizona

Ans : (A) Sahara 


37. Which river is also known as 'Yellow River?

(A) Huang He

(B) Mekong

(C) Amazon

(D) Chenab

Ans : (A) Huang He


38. Where is the famous park, Hyde Park located? 

(A) Kolkata 

(B) Paris 

(C) Jerusalem 

(D) London

Ans : (D) London


39. Panama Canal links which of the following two water bodies?

(A) Black Sea and Atlantic Ocean

(B) Atlantic Ocean and Pacific Ocean

(C) Baltic Sea and Arctic Ocean

(D) Indian Ocean and Pacific Ocean

Ans : (B) Atlantic Ocean and Pacific Ocean


40. Who discovered the Law of Planetary Motion in 16092

(A) Galileo Galilei 

(B) Copernicus

(C) Kepler

(D) Magellan

Ans : (C) Kepler


41. The Prime Minister of India is appointed by

(A) the Indian Parliament

(B) the party enjoying majority support in the Parliament

(C) the members of the Parliament of the ruling party

(D) the President of India

Ans : (D) the President of India


42. The term of the Lok Sabha is

(A) 4 years 

(B) 4.5 years 

(C) 5 years 

(D) 6 years

Ans : (C) 5 years 


43. When did the United Nations officially came into existence?

(A) October 7th, 1944

(B) October 24th, 1945

(C) June 26th, 1945

(D) June 26th, 1944

Ans : (B) October 24th, 1945


44. Which Indian king was also known as Napoleon of India? 

(A) Harshavardhana 

(B) Kanishka 

(C) Vikramaditya

(D) Samudragupta

Ans : (D) Samudragupta


45. Who wrote the book, Devdas?

(A) Sarat Chandra Chattopadhyay

(B) Bankim Chandra Chattopadhyay

(C) Rabindranath Tagore

(D) Tarashankar Bandopadhyay

Ans : (A) Sarat Chandra Chattopadhyay


46. Gandhiji took out the famous Dandi March in protest against

(A) the Rowlatt Act

(B) the Salt Law

(C) the Simon Commission to India

(D) the Cabinet Mission

Ans : (B) the Salt Law


47. The Swaythling Cup is associated with

(A) football 

(B) lawn tennis 

(C) table tennis 

(D) golf

Ans : (C) table tennis 


48. Who was the first Indian to swim across the English Channel?

(A) Miss Arati Saha

(B) Mihir Sen

(C) Arti Pradhan

(D) Nawang Gombu

Ans : (B) Mihir Sen


49. Martyrs' Day in India is observed on

(A) 30th January 

(B) 10th December 

(C) 26th January 

(D) 15th August

Ans : (A) 30th January 


50. What is the Iranian Parliament known as?

(A) Shora

(B) Duma

(C) Dict

(D) Majlis

Ans : (D) Majlis


51. The small bats can fly in the dark with the guidance of

(1) magnetic waves generated by them

(B) infrared waves generated by them

(C) fashes of light generated by them

(D) ultrasonic sound waves generated by them

Ans : (D) ultrasonic sound waves generated by them


52. Why is the flash of lightning seen before the sound of thunder is heard?

(A) Because sound gets reflected

(B) Because light is produced earlier

(C) Because light travels faster than sound

(D) None of the above

Ans : (C) Because light travels faster than sound


53. Which of the following is responsible for clotting of blood?

(A) Lymphocyte

(B) Platelet

(C) Erythrocyte ante con

(D) Eosinophil

Ans : (B) Platelet


54. -40°C is equivalent to smo

(A) 32 F on

(B) -32 F

(C) -18 * Fotos

(D) -40°F

Ans : 


55. Hepatitis is a disease of the

(A) liver

(B) lungs

(C) cars

(D) eyes

Ans : (A) liver


56. Liver secretes TRT

(A) hydrochloric acid

(B) lipase

(c) amino acids

(D) bile

Ans : (D) bile


57. Endocrine glands

(A) do not have cells

(B) do not have ducts

(C) do not have blood vessels

(D) do not have proenzymes

Ans : 


58. Vitamin B, deficiency leads to

(A) Beriberi

(B) Scurvy

(C) Pellagra

(D) Ricket

Ans : (A) Beriberi


59. The chemical symbol of 'copper' is

(A) Co

(B) CP

(C) Cu

(D) Cr

Ans : (C) Cu


60. Which of the following is not true about diethyl ether?

(A) It is a volatile liquid

(B) It is inflammable

(C) It is an anaesthetic agent

(D) It reacts with bases

Ans : (B) It is inflammable


61. Pituitary gland is a part of

(A) digestive system

(B) nervous system

(C) excretory system

(D) endocrinal system

Ans : (D) endocrinal system


62. Red blood cells are produced in the

(A) kidneys

(B) liver

(C) bone marrow

(D) heart

Ans : (C) bone marrow


63. Scurvy is caused by 

(A) calcium deficiency 

(B) vitamin D deficiency 

(C) vitamin C deficiency 

(D) low blood sugar level

Ans : (C) vitamin C deficiency 


64. Influenza is a disease caused by

(A) Protozoa

(B) bacteria

(C) virus

(D) fungus

Ans : (C) virus


65. Newton is a unit of

(A) power

(B) brightness of light

(C) atmospheric pressure

(D) force

Ans : (A) power


66. The chemical symbol of 'iron' is

(A) Me

(B) Ir

(C) Fe

(D) St

Ans : (C) Fe


67. What is the chemical name of laughing gas? 

(A) Trichloromethane 

(B) Nitrous oxide 

(C) Diethyl ether 

(D) Carbon monoxide Tape

Ans : (B) Nitrous oxide 


68. What is a transformer?

(A) It is an electrical apparatus to convert electricity to magnetic energy

(B) It is an electrical apparatus to convert high voltage to low and vice versa

(C) It is an electrical apparatus to convert electricity to heat energy

(D) It is an electrical apparatus to convert electricity to X-ray radiation

Ans : (D) It is an electrical apparatus to convert electricity to X-ray radiation


69. Saliva converts

(A) proteins into peptones

(B) fat into lipase 

(C) starch into maltose sugar 

(D) protein into amino acids

Ans : (C) starch into maltose sugar 


70. Nerve cells are called

(A) neuron

(B) nephron

(C) schwann cell

(D) mast cell

Ans : (A) neuron


71. The synonym of 'recalcitrant' is

(A) acid

(B) acrid

(C) obstinate

(D) Vessel

Ans : (C) obstinate


72. The antonym of intentional is

(A) accidental

(B) local

(C) travelling

(D) national

Ans : (A) accidental


73. Complete the following English proverb with the correct option:

"Beggars can't be

(A) rich

(B) happier

(C) teachers

(D) choosers

Ans : (D) choosers


74. What is the young one of 'eagle' called?

(A) Cygnet

(B) Eaglet

(C) Eagling

(D) Eagleling

Ans : (B) Eaglet


75. Complete the following sentence with the correct pronoun given below :

"I have a friend can help."

(A) that

(B) who

(C) whom

(D) which

Ans : (A) that


76. Complete the following sentence with the correct pronoun given below:

"You will have to pull together." 

(A) themselves

(B) himself 

(C) yourself

(D) you

Ans : (C) yourself


77. What is the superlative form of shy?

(A) Shyest 

(B) Shiyest 

(C) Most shy 

(D) Shyiest

Ans : (A) Shyest 


78. Complete the following idiom with the correct option:

"At the drop of a"

(A) stone

(B) hat

(C) leaf

(D) building

Ans : (B) hat


79. Use the correct determiner to complete the sentence :

"Mount Everest is highest mountain in the world."

(A) the 

(B) a

(C) most 

(D) None of the above

Ans : (A) the 


80. Use the correct word to complete the

sentence: 

"Nobody has - to the prison." 

(A) except

(B) accept

(C) excess 

(D) access

Ans : (B) accept


81. The synonym of 'ponder is

(A) flower

(B) ruminate

(C) beautiful

(D) childish

Ans : (B) ruminate


82. The antonym of 'insolvent' is

(A) solution 

(B) clear

(C) wealthy

(D) bankrupt

Ans : (D) bankrupt


83. Complete the following English proverb with the correct option:

"A rolling stone gathers no

(A) wealth 

(B) moss

(C) words 

(D) wood

Ans : (B) moss


84. What is the opposite gender of 'stag?

(A) Ewe 

(B) Vixen

(C) Nanny 

(D) Hind

Ans : (D) Hind


85. Complete the following sentence with the correct determiner :

"Please give us help." 

(A) some 

(B) any 

(C) no 

(D) a

Ans : (A) some 


86. Complete the following sentence using the correct preposition :

"The spider crawled slowly banister."

(A) before

(B) throughout

(C) along

(D) except

Ans : 


87. What is the plural of 'trout?

(A) Troutes 

(B) Trout 

(C) Troth 

(D) Trouters

Ans : (B) Trout 


88. What is the superlative of 'noisy?

(A) Noisest

(B) Noseist

(C) Nosiest

(D) Noisiest

Ans : (D) Noisiest


89. Complete the following idiom with the correct option:

"A leopard cannot change its

(A) colour

(B) spots

(C) nature

(D) habit

Ans : (B) spots


90. What is the adverb of 'terrible?

(A) Terribley

(B) Terriblest

(C) Terribly 

(D) Terriblous

Ans : (C) Terribly 


91. What must be added to

x4 + 2x3 - 2x2 + x-1

so that the resulting polynomial is exactly divisible by x2 + 2x - 3?

(A) X-2

(B) 2x - 1

(C) x2 + 2x-1

(D) 2x2 + x-1

Ans : 


92. The length of a rectangle is 15 cm more than its width. If the perimeter is 150 cm, find the dimensions (length and breadth) of the rectangle.

(A) 50 cm and 35 cm

(B) 55 cm and 40 cm 

(C) 35 cm and 20 cm

(D) 45 cm and 30 cm

Ans : (D) 45 cm and 30 cm


93. In a triangle ABC, 2C = 32B=2(2A+ ZB). Find the three angles.

(A) 30°, 40", 110°

(B) 20°, 40", 120°

(C) 40°, 350°, 105°

(D) 60°, 30°, 90° 

Ans : 


94. A man purchases two fans for 2,160. By selling one fan at a profit of 15% and the other at a loss of 9% he neither gains nor loses in the whole transaction. The cost price of the fans respectively are

(A) 1,010 and 1,150 

(B) 900 and 1,260 

(C) 810 and 1,350 

(D) 860 and 1,300 

Ans : (C) 810 and 1,350 


95. Find the length of a chord which is at a distance of 5 cm from the centre of a circle of radius 13 cm.

(A) 12 cm

(B) 65 cm

(C) 24 cm

(D) 45 cm

Ans : (C) 24 cm


96. The circumference of a circle is 44 cm. What is its area?

(A) 168 cm

(B) 176 cm

(C) 154 cm

(D) 160 cm

Ans : (C) 154 cm


97. A rhombus having sides of 13 cm length has a diagonal of 24 cm. What is its area?

(A) 120 cm

(B) 130 cm

(C) 140 cm

(D) 150 cm

Ans : (A) 120 cm


98. What is the simple interest on 1,200 at 6% per annum for 146 days?

(A) 30.00

(B) 72.80

(C) 36.40

(D) 28.80

Ans : (D) 28.80


99. Simplify the following:

2x - (3y - (2x - (y - x)}]

(A) 3x - Ty

(B) 5x - 7y

(C) 3x - 4y

(D) 5x - 4y

Ans : 


100. Find the value of n in the equation

(2²)n = (2)34

(A) 3

(B) 5

(C) 6

(D) 9

Ans : (C) 6

Assam Current Affairs 2022 - Click Here

Assam History MCQ - Click Here

Must visit : Download Monthly Free Current Affairs Magazine 2022 for APSC

Must visit : Indian Geography PDF for Competitive Exams

Must visit : Apply Latest & Upcoming Govt Jobs in Assam 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

50 World GK Questions and Answers in Assamese

500 Assam GK Quiz Questions and Answers

• Assam Police AB UB Solved Question Paper 2022

Well this article on DHS Assam Previous Year Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2021. So do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close