GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims

GK Quiz on NITI Aayog for Competitive Exams - NITI Aayog Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims 2022 for the upcoming exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important Questions and Answers on NITI Aayog for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important NITI Aayog Objective Questions for UPSC & Objective Questions on NITI Aayog of India for the upcoming APSC Prelims. Infact the NITI Aayog Questions and Answers will be a key topic in the Indian Economy section for the upcoming exams. So the GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims 2022 will be a pedestrian to crack your exam.

GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims

GK Quiz on NITI Aayog for APSC

Objective Questions on NITI Aayog

In this article we have provided you most important Planning in india and indian economy objective questions and answers on NITI Aayog for the upcoming competitive examination. So, read all these important NITI Aayog Quiz for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other state govt exams. These NITI Aayog objective Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

GK Quiz on NITI Aayog for APSC

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the Indian economy GK questions & Answers. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as Indian economy - GK Quiz on NITI Aayog of India for the upcoming exams.

GK Quiz on NITI Aayog for Competitive Exams - NITI Aayog Questions and Answers 

In this sets of Indian Planning Quiz on NITI Aayog there are two very important NITI Aayog Questions and Answers. They are : 

1. NITI Aayog is the premier policy think tank of the Government of India, providing directional and policy inputs. Apart from designing strategic and long-term policies and programmes for the Government of India, NITI Aayog also provides relevant technical advice to the Centre, States, and Union Territories.

2. With the Prime Minister as the Chairperson, presently NITI Aayog consists of :

Vice Chairperson : Suman Bery

Ex-Officio Members : Amit Shah, Rajnath Singh, Nirmala Sitaraman and Narendra Singh Tomar

Special Invitees : Nitin Gadkari, Piyush Goyal, Virendra Kumar, Ashwini Vaishnaw and Rao Inderjit Singh

Full-time Members : V. K. Saraswat (former DRDO Chief), Ramesh Chand (Agriculture Expert) and Dr. V. K. Paul (Public Health expert)

Chief Executive Officer (CEO) : Amitabh Kant

Governing Council : All Chief Ministers of States (and Delhi and Puducherry), Lieutenant Governor of Andaman & Nicobar Islands, and Special Invites

GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims

Here are a total 20 GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims 2022. Read all these important NITI Aayog Quiz for UPSC in order to answer the questions :

1. Who is the current CEO of the NITI Aayog?

Ans : Shri Amitabh Kant

2. Who is current vice president of NITI Aayog?

Ans : Dr Rajiv Kumar

3. Who is the present chairman of Niti Aayog?

Ans : Narendra Modi

4. Who is the first vice chairman of Niti Aayog?

Ans : Arvind Panagariya

5. Who appoints the vice chairman of Niti AYOG?

Ans : Prime Minister

6. Who is the present vice chairperson of NITI Aayog?

Ans : Shri Suman Bery

7. When was NITI Aayog established?

Ans : 1 January 2015

8. NITI Aayog is planning a new framework for....... 

Ans : Five-Year Plans

• Must visit : India Current Affairs GK Recent Appointments in India

9. Who has launched the ‘Grand Innovation Challenge’?

Ans : NITI Aayog

10. Who is the chairman of the committee on innovation and entrepreneurship set up by NITI Aayog?

Ans : Tarun Khanna

11. In which year the Modi Government scrapped the Planning Commission of India?

Ans : 2014

12. India has constituted an HLC under which NITI Aayog executive to address NPAs in power sector?

Ans : Amitabh Kant

13. Which government agency has developed a Handbook of State Statistics?

Ans : NITI Aayog

14. Who is known as father of Indian planning?

Ans : Sir M. Vishweshwaraiah

15. What is the purpose of NITI Aayog?

Ans : Foster involvement and participation in the economic policy-making process by the State Governments of India

16. What are the seven pillars of NITI Aayog?

Ans : (1) Pro-People (2) Pro-Activity (3) Participation (4) Empowering (5) Inclusion of all (6) Equality (7) Transparency

17. Which Commission is regarded as think tank by the Indian government?

Ans : The National Institution for Transforming India (NITI) Aayog (erstwhile Planning Commission)

18. Who is not the member of National Development Council?

Ans : The Governor of the State

19. Who appointed the finance commission?

Ans : the President

20. Who proposed Gandhian Plan in 1944?

Ans : Shriman Narayan Agarwal

Planning in India Objective Questions : Set 1

Planning in India Objective Questions : Set 2

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

List of Chairman of ISRO for APSC

PM Narendra Modi BJP Govt Schemes

Top 80 Important Articles of Constitution of India

GK Quiz on Union Budget

• List of 53 Tiger Reserves in India

Well if you like the GK Questions and Answers on NITI Aayog for APSC Prelims Exam do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close