Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2022

DHS Technical Exam Grade III Answer Key 2022 - DHS (Director of Health Service) Technical Exam Solved Question Paper 2022

Hello, aspirants are you preparing for Assam DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare exam or any other Assam Govt Exams? If yes, then you must be aware of the most important GK Questions and Answers for the upcoming Assam DME, DHS, DHS (FW) exam preparation. Therefore every future aspirants need to know the latest DHS Grade-III Technical Exam Solved Question Paper 2022 held on Sunday, 29th May, 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Solved Question Paper of DHS Technical Exam 2022 as well as this DHS & DHS (FW) Answer Key 2022 is also important for APSC/TET/PNRD/JAA/Irrigation/Assam Police exams. Infact the Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper 2022 will be very important for the upcoming DME, DHS, DHS (FW) exams. So the DHS Assam Solved Question Paper 2022 will be a pedestrian to crack your exam.

Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2022

Solved Question Paper of DHS Technical Exam Grade III

DHS & DHS (FW) Answer Key 2022

In this article we have given you the Assam DHS & DHS (FW) Answer Key 2022 for preparation. So, read this Solved Question Paper for DHS exam Assam 2022. To give you the best we are here with our special article regarding Solved question paper of DME, DHS, DHS (FW), Directorate of AYUSH Grade III (Technical), Grade III (Non-Technical) & Grade-IV Exam.

DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare Solved Question Paper 2022

In order to succeed in the prestigious Assam Govt Exams like DME, DHS, DHS (FW), it is important that the aspirant has access to the latest updated syllabus and uses the best study material to prepare for the examination. Specially the toppers recommend that aspirant start their preparation by preparing DHS (Director of Health Service) and DHS Family Welfare Solved Question Paper.

Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2022

Well here are the important Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper which was held on Sunday, 29th May, 2022. Therefore read this most important Solved Question Paper for DHS exam Assam 2022 to prepare for future DME, DHS, DHS (FW) exams : 

Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus - Click Here

DHS Assam Previous Years Question Paper - Click Here

Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

DHS Technical Exam Grade III Answer Key 2022

1. What is an Arctic tern?

[A] An island in the Arctic Ocean 

[B] The name of a glacier

[C] A migratory bird

ID] A plateau in Antarctica

Ans : [C] A migratory bird

2. Mount Abu is

[A] the Himalayas

[B] the Karakoram

[C] the Nilgiris

[D] the Aravallis 

Ans : [D] the Aravallis 

3. What is the capital of Taiwan

[A] Yangon 

[B] Taipei 

[C] Pyongyang

[D] Beijing

Ans : [B] Taipei 

4. What is the currency of Kuwait? 

[A]Rupiah

[B] Dinar

[C] Afghani

[D] Dollar

Ans : [B] Dinar

5. Which of the following is the largest continent in the world?

[A] Asia

[B] North America

[C] South America

[D] Africa

Ans : [A] Asia

6. Varanasi is situated on the bank of which river?

A] Kosi

[B] Patalganga

[C] Ganga

[D] Yamuna

Ans : [C] Ganga

7. Which of the following cities is known Pink City'?

[A] Jaipur

[B] Kolkata

[C] Mysuru

[D] Srinagar

Ans : [A] Jaipur

8. Which waterway connects the Andaman Sea with China Sea?

[A] Strait of Malacca

[B] Strait of Hormuz

ICI Strait of Bab al-Mandab

[D] Strait of Gibraltar

Ans : [A] Strait of Malacca

9. Who is the author of David Copperfield?

[A] William Shakespeare

[B] Lewis Caroll

[C] Thomas Hardy

[D] Charles Dickens

Ans : [D] Charles Dickens

10. Which of the following sports is associated with Santosh Trophy?

[A] Football

[B] Cricket

[C] Hockey

[D] Badminton

Ans : [A] Football

• Must visit : Best Guide Books for Assam Direct Recruitement Grade III & Grade IV Exam 2022

• Must visit : APSC Cultural Development Officer Recruitment 2022

11. Avesta the holy book of which religion? 

[A] Zoroastrianism

[B] Buddhism

[C] Sikhism

[D] Jainism

Ans : [A] Zoroastrianism

12. Who wrote the Harry Potter series of books?

[A]  Jonathan teele

[B] Salman Rushdie

[C]  J. Coetzee

[D]  J. K. Rowling

Ans : [D]  J. K. Rowling

13. What is the other name of Chanakya?

[A] Udai

[B] Kautilya 

[C] Banabhatta

[D] Chandragupta

Ans : [B] Kautilya 

14. Who was the first human to walk in space?

[A] Neil Armstrong

[B] Michael Collins

[C] Yuri Gagarin

[D] Alexei Leonov

Ans : [D] Alexei Leonov

15. "The Taste of India' is the brand slogan of which company?

[A] Nestle

[B] Cadbury

[C] Amul

[D] Dabur

Ans : [C] Amul

16. How many Lok Sabha members represent Assam in the Indian Parliament?

[A] 27

[B] 14

[C] 16

[D] 24 

Ans : [B] 14

17. Where is the headquarter of International Labour Organization (ILO) situated?

[A] New York

[B] Washington DC

[C] Geneva

[D] Berne

Ans : [C] Geneva

18. Who among the following was founder of Slave Dynasty in India?

[A] Sher Shah Suri

[B] Altamash

[C] Qutb al-Din Aibak

[D] Ghiyas ud-din Balban

Ans : [C] Qutb al-Din Aibak

19. Who among the following was a son of Emperor Babur? 

[A] Humayun

[B] Jahangir

[C] Shah Jahan

[D] Bahadur Shah Zafar

Ans : [A] Humayun

20. Jallianwala Bagh Massacre took place in which of the following cities?

[A] Ludhiana

[B] Amritsar 

[C] Patiala

[D] Chandigarh

Ans : [B] Amritsar 

21. Which of the following is also known as common salt ? 

[A] Sodium hydroxide 

[B] Sodium nitrate 

[C] Sodium chloride 

[D] Sodium sulphate

Ans : [C] Sodium chloride 

22. Typhoid fever is a disease caused by 

[A] virus

[B] bacteria

[C] protozoa

[D] fungus

Ans : [B] bacteria

23. Which among the following diseases is not spread by mosquitoes? 

[A] Filaria

[B] Dengue

[C] Kala-azar 

[D] Chikungunya

Ans : [C] Kala-azar 

24. Deficiency in iron causes

[A] beriberi

[B] scurvy

[C] anaemia

[D] hepatitis

Ans : [C] anaemia

25. Deficiency in which hormone leads to diabetes mellitus?

[A] Insulin

[B] Adrenaline

[C] Glucagon

[D] Prolactin

Ans : [A] Insulin

26. Which of the following is an antibiotic? .

[A] Phenol 

[B] Alcohol

[C] Erythromycin

[D] Yeast

Ans : [C] Erythromycin

27. Mitochondria are present in which part of the cell?

[A] Cell wall

[B] Nucleus

[C] Cytoplasm

[D] Nucleolus

Ans : [C] Cytoplasm

28. The force acting on unit area of surface is called

[A] pull

[B] energy

[C] pressure

[D] work

Ans : [C] pressure

29. Which of the following is produced by a vibrating diaphragm?

[A] Light

[B] Sound wave

[C] Electromagnetic wave

[D] X-ray

Ans : [B] Sound wave

30. Deficiency in vitamin A causes

[A]ACararact 

[B] night blindness

[C] myopia

[D] All of the above

Ans : [B] night blindness

31. What is the synonym of 'bright'?

[A] Clear

[B] Brilliant 

[C] Frigid

[D] Serene

Ans : [B] Brilliant 

32. What is feminine gender of 'wizard

[A] Witch

[B] Widget

,[C] Spinster

[D] Waitress

Ans : [A] Witch

33. What is a group of elephants called?

[A] Pride

[B] Swarn 

[C] Pack

[D] Herd

Ans : [D] Herd

34. A person who sells flowers is called

[A] flowerist

[B] florist

[C] flowerer

[D] florer

Ans : [B] florist

35. Complete the following proverb :

"An idle brain is the devil's _________"

[A] house

[B] workshop

[C] heart

[D] Schen

Ans : [B] workshop

36. What is the superlative form of 'sweet'? 

[A] Sweetest 

[B] Sweetiest

[C] Sweatiest

[D] Sweatest

Ans : [A] Sweetest 

37. What is the past tense of lie'?

[A] Lay

[B] Laid

[C] Lain

[D] Let

Ans : [A] Lay

38. Choose the correct verb from following to complete the sentence

Hari and I__________old school friends. 

[A] are

[B] am

[C] is

[D] have

Ans : [A] are

39. What is the Opposite gender of 'cob'? 

[A] Sow

[B] Pen

[C] Dow

[D] Ewe

Ans : [B] Pen

40. Complete the following sentence correct determiner :

"Please give us_________help.

[A] some

[B] any

[C] no

[D] a

Ans : [A] some

From 41 to 50 - -

Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2022

Must visit : Solved Question Paper of DHS Assam 2021

Must visit : Apply Latest & Upcoming Govt Jobs in Assam 2022

Must visit : SCERT Assam D.El.Ed Solved Question Paper 2022

Must visit : Indian Geography PDF for Competitive Exams

Assam Current Affairs 2022 - Click Here

Assam History MCQ - Click Here

How to download DHS Assam Grade-III Answer Key 2022

To download Assam DHS Grade-III (Technical) Exam Solution you have to visit the official portal of the DHS Assam. Here on the page, we will share details instructions to download Assam DHS Answer Key. The aspirants can follow it.

  1. • First of all, visit the official portal of DHS Assam which is dhs.assam.gov.in
  2. • Then go to the section named “latest”.
  3. • Now find the link for Grade-III (Technical) Answer Key.
  4. • Click on the same link and select your exam code.
  5. • Now download Assam DHS Answer Key from the respective link.
Official WebsiteCheck Here
Assam DHS Grade-III Technical Answer KeyDownload Here

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

Well this article on Assam DHS Grade-III Technical Solved Question Paper - Solved Question Paper of DHS Assam 2022 is completely based on Memory based GK questions of Assam DHS Grade-III exam 2022. So do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask. 

Post a Comment

0 Comments

close