Assam History MCQ | Assam History GK Questions and Answers

Assam History GK Quiz - Important Questions & Answers for Latest Exams Set 1

Assam History MCQ | Assam History GK Questions and Answers

Join our Youtube Channel - CLICK HERE

Assam History MCQ is one among the foremost relevant and important parts of the Exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/TET and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "World Polity" provides a set of Assam History MCQ in the sort of Practice sets contains 20 Assam History GK questions and answers for competitive exams which will be a pedestrian to crack your exams.

So, practice all these Assam History GK quiz - GK on Assam History for Competitive Exams to prepare for your upcoming exams. You can easily get 2-3 marks with the help of these Assam History MCQ in your upcoming exams. 

Assam History MCQ 

1. Who among the following is the earliest known King of ancient Assam?
A) Narakasur
B) Mahiranga Danava
C) Hidimba
D) Sri Harsna
Ans: B) Mahiranga Danava

2. Who was the founder of Varman Dynasty?
A) Bhaskarvarman
B) Narakavarman
C) Pushyavarman
D) None of these
Ans: C) Pushyavarman

3. The capital of Varman dynasty of Kamrupa Kingdom was
A) Pragjyotishpur
B) Gargaon
C) Saraideo
D) Rangpur
Ans: A) Pragjyotishpur

4. Bhaskar Varman attended the great religious council at
A) Taxila
B) Kanauj
C) Sanchi
D) Lahore
Ans: B) Kanauj

5. Who was the first king from Assam to perform "Aswamedha Yogna"?
A) Mahendravarman
B) Bhaskarvarman
C) Pushyavarman
D) Narakavarman
Ans: A) Mahendravarman

* Must visit : Best Books of GK for Competitive Exams

6. Which of the following ruler was popularly known as Chilarai
A) Naranarayan
B) Mahamanikya
C) Sukladhvaj
D) Durlav Narayan
Ans: C) Sukladhvaj

7. After the fall of Varman dynasty which of the following dynasty began their rule?
A) Chutiya Dynasty
B) Koch Dynasty
C) Mlechchha Dynasty
D) Kachari Dynasty
Ans: C) Mlechchha Dynasty

8. Who established Mlechchha Dynasty in Kamrupa Kingdom?
A) Bhaskarvarman
B) Pushyvarman
C) Narakasur
D) Salasthambha
Ans: D) Salasthambha 

9. In which year, Malladev (Nara Narayan) acquired the title Narayan
A) 1545
B) 1540
C) 1533
D) 1547 
Ans : B) 1540 

10. Which one was the first capital of the Ahom Kingdom?
A) Jorhat
B) Sivasagar
C) Sadiya
D) Charaideo 
Ans : D) Charaideo 

11. The first Ahom Monarch to assume the Hindu title “Swarganarayan” was
A) Raghu Dev
B) Viswa Singha
C) Siva Singha
D) Suhungmung 
Ans : D) Suhungmung 

12. The ancient name of Cachar was
A) Pragjyotishpur
B) Hidimba
C) Narayanpur
D) Kamalpur
Ans : B) Hidimba 

13. Karnasuvarna or Karnasubarna, a historical site of the ancient period, is presently located in which state?
A) Meghalaya
B) Assam
C) Sikkim
D) West Bengal 
Ans : D) West Bengal 

14. Which one of the following governed the Darrang Desh? 
A) Kamaleswar Baruah
B) Susengphaa
C) Darangi Raja
D) Sukapha
Ans : C) Darangi Raja

15. The Talatal Ghar at Sibsagar was built in the year................ 
A) 1751
B)1763
C) 1765
D) 1790
Ans : C) 1765 

16. Rang Ghar was built by............... 
A) Rajeshwar Singha
B) Rudra Singha 
C) Pramatta Singha
D) none of these
Ans : C) Pramatta Singha 

17. Who founded the Varman Dynasty? 
A) Pushya Varman 
B) Bhaskar Varman 
C) Bala Varman
D) Susthita Varman
Ans : B) Bhaskar Varman 

18. In which year was the last battle between the Ahoms and the Mughals fought? 
A) 1673
B) 1674
C) 1681
D) 1682
Ans : C) 1681

19. Which of the following kings was the son of King Narakasur? 
A) Vajradutta
B) Bhagadutta
C) Bhismaka
D) Banasura
Ans : B) Bhagadutta

20. .................. are also known as Dimasas. 
A) Bara Bhuyans
B) Kacharis
C) Jayantias
D) Chutiyas
Ans : B) Kacharis


* To buy Asom Buronji Book -- CLICK HERE

For timely updates related to your query on Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You.

* Related most Trending searches :

Post a Comment

1 Comments

(Please do not enter any spam link in the comment box)

close