First in Assam First Assamese Quiz

First in Assam First Assamese GK 

First in Assam First Assamese Quiz is one of the most relevant and important part of Exams like APSC and many other Competitive Exams of Assam. Therefore World_Polity provides 60 most important GK Quiz on Assam regarding the topic First in Assam First Assamese. 

Well here is the Assam GK Questions and Answers of First in Assam First Assamese :

First in Assam First Assamese

Assam GK Quiz Questions and Answers 

1. Who was the first Assamese to get Arjuna Award ?

Ans- Bhogeswar Baruah

2. Who was the first Assamese Governor of an Indian state?

Ans- Bishnuram Medhi

3. Who was the first Election Commissioner of India from Assam?

Ans- Harishankar Brahma

4. Which district is declated as the first Carbon free district in India?

Ans- Majuli

5. Who was the first female Chief Minister of Assam?

Ans- Anwara Taimur

6. Who was the first Bharat Ratna Awardee from Assam? 

Ams- Gopinath Bordoloi

7. Who was the first Assamese film director? 

Ans- Pramathesh Baruah

* Grab Your "GK e-Book 2020" by World_Polity

[150 MCQs included] 👉 CLICK HERE

8. Who was the first person of Cotton College to compile first Anglo-Assamese Dictionary? 

Ans- Makhan Lal Chaliha

9. Who was the first Assamese to climb Mount Everest? 

Ans- Tarun Saikia

10. Who was the first Assamese to make it to the Guinese Book of World Record? 

Ans- Apuraj Barooah

11. What was the first full length history of Assam? 

Ans- A History of Assam by E. A. Gait

12. Who was the first secretary of Assam Sahitya Sabha? 

Ans- Sarat Chandra Goswami

13. Who was the first Assamese writer to receive Sahitya Academy Award? 

Ans- Jatindranath Duwarah (Bonphul 1955)

14. Who was the first Assamese to become the Chief Justice of Supreme Court of India? 

Ans- Ranjan Gogoi

15. Who was the first Assamese become the full fledged Minister in the Union Cabinet? 

Ans- Fakharuddin Ali Ahmed (1966)

16. Who was the first Assamese become the Air Vice Marshall of Indian Air Force? 

Ans- Pranab Kumar Borbora (2009)

17. Who was the first Assamese to get Phd from London University? 

Ans- Moidul Islam Bora (1930)

18. Who was the first Assamese sports person to take part in Olympic? 

Ans- Dr. Talimeran Aao (captain of Indian Football team in 1948)

19. Who was the first Assamese Director of All India Institute of Medical Science (AIIMS) ? 

Ans- Dr Ramesh Chandra Deka (2009)

20. Who was the first Assamese to receive Padma Bhushan? 

Ans- Krishnakanta Handique (1967)

21. Which was the first Assamese movie to be nominated for the Oscars? 

Ans- Village Rockstar (by Rima Das in 2018)

22. Who was the first Assamese woman to become a doctor? 

Ans- Rajaniprabha S Das

23. Which is the first digital village in Assam? 

Ans- Chatonguri (Morigaon district) 

24. Who was the first Assamese to receive Assam Ratna? 

Ans- Dr. Bhupen Hazarika

25. Who was the first Assamese lady to receive Assam Ratna? 

Ans- Mamoni Raisom Goswami

26. Who was the first Governor of Assam? 

Ans- Muhammad Saleh Akbar Hydari 

27. Who was the first British Commissioner of Assam? 

Ans- Francis Jenkins 

28. Who was Assam’s first woman Police Officer? 

Ans- Yamin Hazarika 

29. Who was the first Assamese translator of Ramayana? 

Ans- Madhab Kandali

30. Who was the first film maker of Assam? 

Ans- Jyoti Prasad Agarwala 

31. Who were the first Assamese woman Graduate? 

Ans- Sudhalata Dowarah and Sukhalata Dowarah 

32. Who was the first PhD holder in Assam? 

Ans- Radhikaram Dhekial Phookan 

33. Who is the first Assamese lady to get a postgraduate MA degree? 

Ans- Amal Prabha Das

34. Who was the first Chief Justice of High Court? 

Ans- Haliram Deka

35. Who was the first Director of Reserve Bank of India? 

Ans- Ganesh Phukan 

36. Who was the first woman Minister in the union cabinet from Assam? 

Ans- Renuka Devi Barkotoky

37. Who was the first President of Indian Football Association from Assam? 

Ans- Nurul Amin 

38. Who was the first woman Recipient of Padmasree from Assam? 

Ans- Nalinibala Devi (1957)

39. Who was the first Assamese Vice Chancellor of a University outside Assam? 

Ans- Sarat Kumar Dutta (Kurukshetra University) 

40. Who was the First Assamese to enter in the orbit of Mars? 

Ans– Dr. Jitendra Nath Goswami 

41. Who was the First Assamese Tea planter? 

Ans– Moniram Dewan 

42. Who was the First Assamese woman to receive Doctorate Degree? 

Ans- Dr. Kamala Roy 

43. Who was the First Assamese woman ACS? 

Ans– Sushibrata Rai Choudhury 

44. Who was the First Assamese to invent Assamese type writer? 

Ans- Hariprasad Baruah 

45. Who was the First Assamese to receive the title Sahitya Academy Award? 

Ans- Jatindra Nath Duwara 

46. Who was the First Assamese Poet writer? 

Ans- Bhattadev ( Katha Geeta) 

47. Who was the First Assamese woman Martyr? 

Ans– Kanaklata Baruah (1942) 

48. Who was the First Assamese to receive Dada sahib Falke Award? 

Ans- Dr. Bhupen Hazarika 

49. Who was the First Assamese woman to be Justice of Gauhati high Court? 

Ans- Mira Sarma ( 1989) 

50. Who was the First Assamese woman Novelist? 

Ans– Padmawati Devi Phukanani 

51. Who was the first Barrister of Assam? 

Ans- Anundoram Borooah 

52. Who was the first D Lit of London University? 

Ans- Surjya Kumar Bhuyan 

53. Which is the first Lok Adalot in Assam? 

Ans- Hajo 

54. Which is the first Institute for Higher Education? 

Ans- Cotton College, Guwahati (1901)

55. Which is the first Medical School in Assam? 

Ans- Berry White Medical School (1902), Dibrugarh 

56. Which college is the first non-governmental College of Assam? 

Ans- J B College (Jorhat) 

57. Who was the first speaker of Assam Legislative Assembly ? 

Ans- Babu Basanta Kumar Das

58. Which is the first newspaper published in Guwahati? 

Ans- Assam Mihir

59. In which year the first English weekly of Assam "The Times of Assam" was printed? 

Ans- 1895

60. Who was the first Sonnet writer of Assam? 

Ans- Hemchandra Goswami

* Bonus : Hope you all like the article. So You can also check : 

* National Sports Award 2020

* GK on Rafale 2020

* GK on Ram Mandir

* New Education Policy 2020

* Swachh Survekshan 2020 GK

* Top 80 Important Articles of Constitution of India

* GK on UNO 2020

* Dehing Patkai : The Amazon of the East

* To Top 30 GK Question Answers on Indian Polity & Constitution set - 1

* Top 30 GK Question Answers on Indian Polity & Constitution set - 2

* COVID - 19 GK Quiz

Thank You. 

Post a Comment

0 Comments

close