GK on Indian Space Programme

Space Programmes Of India Current Affairs, GK & News

GK on Indian Space Programme | India in Space GK

India in Space 

"GK on Indian Space Programme" is one of the most relevant and important part of Exams like Indian Space Research Organisation (ISRO)/UPSC/State PSC/SSC/CTET/Railways and many other Competitive Exams. 

Therefore "World_Polity" provides a 30 GK questions & answers on Space Programmes Of India which will be padestrian to crack your exams. 

Join our Youtube Channel - CLICK HERE

These informations are the Milestones of Indian Space Programme -

1. Father of Indian Space Programme 

Ans : Vikram Sarabhai

2. First Rocket launching station in India 

Ans : Thumba(1962)

3. First Rocket launched from Thumba

Ans : Nike Appache(1963)

4. First Chairman of ISRO

Ans : Vikram Sarabhai

5. The Rocket launching station which lies near to the equator

Ans : Thumba

6. TERLS was formally dedicated to the United Nations on

Ans : February 2,1968

7. The Rocket launched from Thumba on the 50th anniversary of first Rocket launch

Ans : RH 200

8. Rocket RH 200 was launched on

Ans : November 21,2013

9. Indian Space department, and Space Commission came into existence in

Ans : 1972

10. First Satellite of India

Ans : Aryabhatta

* More Exclusive : RRB NTPC 2020 fully solved question paper shift-1 - CLICK HERE

11. Aryabhatta was launched on

Ans : Apirl 19,1975

12. Aryabhatta was launched from

Ans : Volgo Grad (Russia)

13. Second satellite from India

Ans : Bhaskara(1979)

14. First Indian Communication Satellite

Ans : APPLE

15. India's first Education Satellite

Ans : Edusat

16. India's Indigenous Radar imaging satellite

Ans : RISAT-1

17. First Space capsule recovery experiment of India

Ans : S.R.E 1

18. First Satellite to study about Ocean

Ans : Oceansat

19. First University in India launched a satellite

Ans : Anna University

20. Father of Space Science

Ans : Konstantin Tsiolkovsky 

21. Father of Modern Space Science 

Ans : Galileo Galilei 

22. Father of Indian Space Science 

Ans : Vikram Sarabhai

23. The 100th Space mission of ISRO 

Ans : PSLV C- 21 

24. PSLV C -21 launched on

Ans : September 9, 2012 

25. PSLV C -21 launched from 

Ans : Sriharikota

26. Sateliites in PSLV C- 21 

Ans : SPOT 6 (France), PROITERES (Japan)

27. The 101th Space mission of ISRO 

Ans : PSLV C- 20 

28. PSLV C -20 launched on

Ans : February 25, 2013 

29. PSLV C-20 launched from 

Ans : Sriharikotta

30. First Man/Women in the space

Ans : Rakesh Sharma

For timely updates related to your query on Current Affairs 2021 and General Knowledge for Competitive Exams as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You

* More exclusive Articles :

* GK on Rafale 2020

* GK on UNO 2020

* Chandrayaan-3 to be launched in early 2021 

Post a Comment

0 Comments

close