Global Pandemic COVID-19 Current Affairs and General Awareness

GK ON CORONA VIRUS

Hello readers in this article we are discussing about the global pandemic covid-19 current affairs and general awareness which will be helpful for the upcoming exams. 

COVID -19 the global pandemic is mainly a deadly disease caused by Corona Virus. In December 2019,the COVID-19 virus was first discovered in Wuhan, China. This COVID-19 virus now become a pandemic which is now affecting the whole world. 

The main symptons of COVID-19 are as follows -- fever, dry caugh, tiredness as well as aches & pains, nasal congestion, headache, conjunctivitis, sore throat, diarhea, loss of taste or smell, rash on skin, discoloration of fingers & toes etc. 

Any individual can got affected by COVID-19 from others who have already affected by the virus. It spreads from person to person through droplets from nose or mouth, which are expelled when an individual caughs, sneezes or speaks.  

Join our Youtube Channel - CLICK HERE

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19) ----


1) What is Corona virus? 
 
A. it's an outsized family of viruses.

B. It belongs to the family of Nidovirus.

C. Both A and B are correct

D. Only A is correct.

Ans- C

2) World Health Organisation on 11 February, 2020 announced a politician name for the disease that's causing the 2019 novel Corona Virus outbreak_What is the new name of the disease ?

A. COVID-19

B. COVn-19

C. COnV-20

D. COnVID-19

Ans- A

3) the primary case of novel Corona Virus was identified in .....

A. Beijing

B. Shanghai

C. Wuhan

D. Tianjin

Ans- C

4) Which of the diseases are associated with Corona Virus ?

A. MERS

B. SARS

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans- C

5) In which Indian City Reliance opened a hospital dedicated to COVID-19 ?

A. Rajasthan

B. Mumbai

C. Odissa

D. Punjab

Ans- B

6) Who has been selected in an Awareness Campaign travel by WHO against COVID-19?

A. Sunil Chetri

B. Rohit Sharma

C. Hima Das

D. Saina Nehwal

Ans- A

7) Who declared that whole world has entered into Economic recession due to COVID-19?

A. WHO

B. World Bank

C. WTO

D. IMF

Ans- D

8) Who started operation "Namastey" to tackle with COVID-19?

A. Indiam Navy

B. Indian Air Force

C. Indian Army

D. Delhi Police

Ans- C

9) Which state Chief Minister launched "Self Declaration" COVID-19 App?

A. Punjab

B. Rajasthan

C. Nagaland

D. Assam

Ans- C

10) what percentage months has been granted by RBI on debt's EMI?

A. 1 Month

B. 3 Month

C. 5 Month

D. 6 Month

Ans- B

 * (Here we are trying to give you a COVID-19 quiz to test your knowledge of pandemic trivia) 

11) On which date 'Janata Curfew' was imposed in India?

A. 23rd March

B. 3 May

C. 22 May

D. 22 March (Sunday)

Ans- D

12) what's the name of COVID-19 Test?

A. COVID Test

B. ECG

C. EEG

D. RT-PCR

Ans- D

13) Princess Maria Teresa died thanks to Corona Virus belonged to which country?

A. Spain

B. France

C. Italy

D. Great Britain

Ans- A

14) Who started the initiative #StayHomeIndiaWithBooks?

A. NBT (National Book Trust)

B. Delhi Govt

C. DRDO

D. CBSE

Ans- A

15) India's biggest hospital for treatment of Corona Virus are going to be constructed during which state?

A. Punjab

B. Rajasthan

C. Karnataka

D. Odissa

Ans- D

* More Exclusive- Grab the detail about Rafale, click here πŸ‘‰ GK on Rafale 2020

16) Which city's hospitals are using Robots for treating COVID-19 patience?

A. Jaipur

B. Jammu

C. Mumbai

D. Bengaluru

Ans- A

17) Which medicine's export was restricted due to Corona Virus?

A. Paracitamol

B. Revital

C. Hydroxychloroquine

D. Disprin

Ans- C

18) what's the name given by scientists to Corona Virus originated from Wuhan?

A. COVID-19

B. Wuhan China Virus

C. Wuhan Virus

D. SARS-COV-2

Ans- D

19) Name the primary Indian state to impose full curfew due to Corona Virus?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Punjab

D. Delhi

Ans- C

20) Which a part of physical body is suffering from COVID-19?

A. LUNGS

B. HEART

C. BRAIN

D. KIDNEY

Ans- A

21) what's the meaning of 'VI' in COVID-19?

A. Vital

B. Viral

C. Virus

D. Vibrent

Ans- C

22) Name the primary Indian state who declared Corona Virus as Pandemic?

A. Assam

B. Maharashtra

C. Andhra Pradesh 

D. Haryana

Ans- D

23) What does the structure of Corona Virus appear as if when viewed by Microscope?

A. Ring

B. Crown

C. Map

D. Triangle

Ans- B

24) When was Corona Virus first recognized?

A. 1950

B. 1956

C. 1960

D. 2019

Ans- C

25) The name Corona Virus originated from which language?

A. Chinese

B. English

C. Latin

D. Japanese

Ans- C

26) Tokyo Olympic has been cancelled for a way a few years due to COVID-19?

A. 1 year

B. 2 year

C. 3 year

D. 4 year

Ans- A

27) what's the dimensions of Corona Virus?

A. 10-20 nm

B. 100-160 nm

C. 300-400 nm

D. 3-4 nm

Ans- B

28) Word MERS is said to which country?

A. China

B. Italy

C. Iran

D. Saudi Arabia 

Ans- D

29) SARS was reported during which a part of the world?

A. Wuhan

B. Shandong

C. Guangdong

D. Shichuan

Ans- C

30) Which state of America has seen the very best number of Corona Virus cases?

A. Washington

B. California

C. New York

D. Florida

Ans- C

      Hence our above article related to COVID-19 : Latest Current Affairs and News - Current Affairs & International Current Affairs 2020 it will again updated soon. 

To Get Our Previous posts on GK series --
CLICK HERE πŸ‘‡






                                                _Thank You_

Post a Comment

8 Comments

  1. BorhiaaaaπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘ŒπŸ‘Œ

    ReplyDelete
  2. Excellent.. Thank you so much sir.. hope for more.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Thank you so much sir for providing the informations.This will be very profitable for us .

      Delete
  4. Thank you so much sir for providing this informations. This will be very profitable for us.

    ReplyDelete

(Please do not enter any spam link in the comment box)

close