APSC Prelims Solved Question Paper - APSC CCE Previous Year Solved Questions with Answers

APSC Previous Year Solved Questions 2014 with Answers Set - 1

APSC Previous Year Solved Question Papers

 APSC Prelims Solved Question Papers

Hello, aspirants are you preparing for APSC Prelims 2021? If yes, then you must be aware of the APSC Prelims Solved Question Paper. Therefore every aspirants of APSC Civil Services Exam need to prepare the APSC prelims previous year solved question papers. So that "World_Polity" decides to provide you the complete APSC prelims solved question papers with answers from 2014 which will contain 50 MCQs into two parts as Set of GS paper of each year. Infact APSC previous year solved questions with answers will be a pedestrian to crack your exam.

 APSC Prelims Solved Question Paper  

In this article we have given you the APSC prelims solved question paper of 2014 for preparation. So, read all these APSC CCE Previous Year Solved Questions with Answers. To give you the best we are here with our special article regarding Solved GS question paper of Assam Public Service Commission’s Combined Competitive (Pre) Exam.

APSC Previous Year Solved Question Paper

In order to succeed in the prestigious APSC Civil Services examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated syllabus and uses' the best study material to prepare for the APSC examination. Specially the toppers recommend that aspirant start their APSC preparation by preparing APSC prelims previous year solved question papers.

APSC Previous Year Solved Questions 2014 with Answers 

Here is the APSC Previous Year Solved Questions with Answers 2014 set - 1 : 

1. Zozi La Pass is in

A. Jammu & Kashmir

B. Uttar Pradesh

C. Himachal Pradesh

D. Andhra Pradesh

Ans-- A. Jammu & Kashmir 

2. Tungabhadra and Bhima are the tributaries of

A. Narmada

B. Mahanadi

C. Krishna

D. Kaveri

Ans- C. Krishna 

3. North Cachar Hill is known for

A. Graphite

B. Rock Salt

C. Limestone

D. Coal

Ans- C. Limestone 

4. In Assam, "Red Soil" is the main feature of

A. Bodoland Area

B. North Cachar Hill Area

C. Barak Valley Region

D. Brahmaputra Valley Region

Ans- B. North Cachar Hill Area

5. Which one of the following combinations is mainly concentrated in single state of North-East India? 

A. Khasi Naga

B. Khasi Garo

C. Naga Mizo

D. Khasi Mizo

Ans- B. Khasi Garo 

6. India's permanent research station "Dakshin Gangotri" is located in

A. Indian Ocean

B. Himalayas

C. Arabian Sea

D. Antarctica

Ans- D. Antarctica 

7. PSLV-C14 in its latest space quest had carried Oceanset-2 with how many foreign nano satellites? 

A. 5

B. 6

C. 7

D. 9

Ans-B. 6

* Must Visit : List of Best Guide Books for APSC 

* Must Visit : Important Current Affairs Topics for APSC Prelims & Mains Exam 2021 

8. National Sugar Institute (NSI) is located in

A. Varanasi

B. New Delhi

C. Kanpur

D. Lucknow

Ans- C. Kanpur 

9. The first telegraph line in India was laid between

A. Calcutta & Delhi

B. Calcutta & Bombay

C. Calcutta & Agra

D. Delhi & Bombay

Ans- C. Calcutta & Agra 

10. India's first supercomputer is known as

A. SAGA

B. EKA

C. PARAM 2000

D. PARAM 8000

Ans- D. PARAM 8000

11. India's first remote sensing satellite (IRS-IA) was launched from

A. Sriharikota

B. Baikonur

C. Cape Kennedy

D. French Guiana

Ans- B. Baikonur 

12. Which was the first Indian satellite that was launched from Soviet Cosmodrome in 1975?

A. Aryabhatta

B. Bhaskara-I

C. Bhaskara-II

D. INSAT-JA

Ans- A. Aryabhatta 

13. Where was India's first computer installed? 

A. Indian Institute of Technology, Delhi

B. Indian Iron and Steel Co. Ltd. Burnapur

C. Indian Statistical Institute, Calcutta

D. Indian Institute of Science, Bangalore

Ans- C. Indian Statistical Institute, Calcutta 

14. Recently India's largest solar power plant has been launched in which of the following States? 

A. Rajasthan

B. Madhya Pradesh

C. Tamil Nadu

D. Gujarat

Ans- C. Tamil Nadu

15. Which of the following satellites helps to telecast TV Network programmes all over the country? 

A. Aryabhatta

B. APPLE

C. Rohini

D. INSAT-18

Ans- D. INSAT-18

16. Rajatarangini written by Kalhana is a story of the King of

A. Nepal

B. Kamrup

C. Kashmir

D. Orissa

Ans- C. Kashmir 

17. The "Tartar" tribe inhabitants in which part

A. Siberia

B. Kenya

C. Europe

D. None of these

Ans- A. Siberia 

18. "Salsa" a popular form of social dance, originated from

A. Brazil

B. France

C. Italy

D. America

Ans- D. America 

19. 'Ikebana' is the Japanese art of

A. Paper Craft

B. Dress Designing

C. Miniature Tree Farming

D. Flower Arrangement

Ans- D. Flower Arrangement 

20. Which tribe of North East celebrates the Agalmaka festival? 

A. Dimasa

B. Garo

C. Mishing

D. Sonowal Kochari

Ans- B. Garo 

21. The author of Prahlada Charitra is

A. Harivara Vipra

B. Hem Saraswati

C. Durgabar Kayastha

D. Ananta Kandali

Ans- B. Hem Saraswati 

22. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by

A. Dadasaheb Phalke

B. Ashok Kumar

C. Satyajit Ray

D. Guru Dutta

Ans- A. Dadasaheb Phalke 

23. Ugadi is a popular festival of

A. Karnataka

B. Bihar

C. Himachal Pradesh

D. Nepal

Ans- A. Karnataka 

24. Name the author of famous book Cha Garam, tea story

A. Maniram Dewan

B. Hemendra Prasad

C. Arup Kumar Dutta

D. None of these

Ans- C. Arup Kumar Dutta 

25. Name the three capitals of Ahom Kingdom at different eras

A. Tipam, Kamrup, Garhgaon

B. Moran, Bhogdoi, Charing

C. Charaideo, Garhgaon, Rangpur

D. None of the above

Ans- C. Charaideo, Garhgaon, Rangpur 

26. One of the first ever Barbaruas of Aho Kingdom also achieved a memorable reputation. Name both father and son respectively

A. Satram Barbarua(father), Kaliabhomora Borphukan(son) 

B. Momai Tamuli Barbaruah(father), Lachit Borphukan(son) 

C. Bholanath Barbaruah(father), Haranath Borphukan(son) 

D. None of the above

Ans- B. Momai Tamuli Barbaruah(father), Lachit Borphukan(son) 

27. Who built the Charminar of Hyderabad and onwhat occasion? 

A. Nawab of Hyderabad buikt it to celebrate freedom from British Rule(1947)

B. Nawab Safdar Jang built it to celebrate relief from a major famine(1739)

C. Sultan Mohammad Quli Qutub Shah constructed it to commemorate the eradicationof Plague(1591)

D. None of the above

Ans- C. Sultan Mohammad Quli Qutub Shah constructed it to commemorate the eradicationof Plague(1591) 

28. Dimapur, the capital of the Kachari Kingdom, was occupied by the Ahom King

A. Rudra Singha

B. Gadadhar Singha

C. Suhungmung

D. Rajeswar Singha

Ans- C. Suhungmung 

29. The posts of Barbarua and Barphukan were created by

A. Suteopha

B. Pratap Singha

C. Supatpha

D. Rudra Singha

Ans- B. Pratap Singha 

30. Ashokan Pillar at Allahabad provides information about the reign of

A. Chandragupta Maurya

B. Chandragupta-I

C. Samudragupta

D. Chandragupta -II

Ans- C. Samudragupta 

31. The Ain-i-Akbari was written by

A. Farishta

B. Ibn Batuta

C. Abul Fazl

D. Birbal

Ans- C. Abul Fazl 

32. The Kamakhya temple was rebuilt by the Koch King

A. Biswa Singha

B. Raghu Dev

C. Naranarayan

D. Prananarayan

Ans- C. Naranarayan 

33. Parmanent settlement in India was introduced by

A. Lord Warren Hastings

B. Lord Bentinck

C. Lord Cornwallis

D. Lord Ripon

Ans- C. Lord Cornwallis 

34. When did the British Government take over the reign of India from the East India Company and who was the first Viceroy? 

A. 1857, Lord Linlithgow

B. 1858, Lord Canning

C. 1861, Lord Curzon

D. 1858, Lord Curzon 

Ans- B. 1858, Lord Canning 

35. In which year, Kushal Konwar was handed by the British and for what cause? 

A. 1930, spearheading Quit India Movement in Upper Assam

B. 1921, facilitating Non Cooperation Movement and Satyagraha in Sivsagar

C. 1942, declared quality of conspiracy for a train derailment near Golaghat

D. None of the above

Ans- C. 1942, declared quality of conspiracy for a train derailment near Golaghat 

36. Who was the Ahom King in Assam during the Mutiny in 1857?

A. Gaurinath Singha

B. Kandarpeswar Singha

C. Lakshminath Singha

D. None of the above

Ans- D. None of the above 

37. Who was the first assamese to join the Indian National Congress during the Second Session held in 1886?

A. Gopinath Bordoloi

B. Tarunram Phukan

C. Devicharan Baruah

D. Nobin Chandra Bordoloi

Ans- C. Devicharan Baruah 

38. Which freedom fighter of Assam refused to accept the Tamra Patra and said, "with all my profound sense of gratitude to the well wishers of the Government. I would like to say humbly that i did not take part in the India's freedom movement with an intention to get something in return"?

A. Rohini Choudhry

B. Pushpalata Das

C. Nilamani Phukan

D. Kamala Miri

Ans- B. Pushpalata Das 

39. Who was the first President of the Muslim League? 

A. Liaquat Ali Khan

B. Muhammad Ali Jinnah

C. Aga Khan III

D. None of the above

Ans- C. Aga Khan III 

40. Mahatma Gandhi was called the 'Father of the Nation' first by

A. Jawaharlal Nehru

B. Rabindranath Tagore

C. Subhash Chandra Bose

D. Lala Lajpat Ray

Ans- C. Subhash Chandra Bose 

41. The first round table conference was held in London in

A. November 1930

B. March 1919

C. August 1942

D. October 1939

Ans- A. November 1930 

42. The first woman President of the Indian National Congress was

A. Sarojini Naidu

B. Annie Besant

C. Aruna Asaf Ali

D. Suhasini Mulay

Ans- B. Annie Besant 

43. If 'CAT' and 'BOAT' are written as 'XZG' and 'YLZG' respectively in a code language, then how is 'EGG' to be written in the same language? 

A. VSS

B. URR

C. VTT

D. UTT

Ans- C. VTT 

44. A cuboid has six sides of different colours. The red side is opposite to black. The blue side is adjacent to white. The brown side is adjacent to blue. The red side is face down. Which one of the following would be opposite to brown? 

A. Red

B. Black

C. White

D. Blue

Ans- C. White

45. A man walks 3km northwards and then turns left and goes 2km. He again turns left and goes 3km. He then turns right and walks straight. In which direction he is walking now? 

A. East

B. West

C. North

D. South

Ans- B. West 

46. In a class of 60, where boys are twice that of girls, Alka is ranked 17th from the top. If there are 9 boys ahead of Alka, then how many girls are after her in the rank? 

A. 26

B. 12

C. 10

D. 15

Ans- B. 12 

47. Half of the villagers of a certain village have their own houses. One-fifth of the villagers cultivate paddy. On-third of the villagers are literate. Four-fifth of the villagers are below twenty-five. Then which one of the following is certainly true? 

A. All the villagers who have their own houses are literate

B. A quarter of the villagers who have their own houses cultivate paddy 

C. Some villagers under twenty-five are literate

D. Half of the villagers who cultivate paddy are literate

Ans- C. Some villagers under twenty-five are literate 

48. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, how many apples he had? 

A. 588

B. 600

C. 672

D. 700

Ans- D. 700

49. A two digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reserved. The number is

A. 18

B. 24

C. 42

D. 81

Ans- B. 24 

50. If X : Y = 4 :7 and Y : Z = 5 : 11, then X : Y : Z is

A. 4:35:55

B. 20:35:77

C. 4:35:77

D. 35:20:77

Ans- B. 20:35:77 

* Next - Set-2

Well this is the 1st set of 2014 APSC Prelims Question paper with Answer.

* For Assam History - CLICK HERE

For timely updates related to your query on APSC Previous Year Solved Question Papers as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You... 

* Related More Searches :

Best Books of General Knowledge

Assam Government Newly Launched Schemes 

* First in Assam First Assamese  

* List of National Organisations & their Headquarters 

Post a Comment

0 Comments

close