APSC Prelims Solved Question Paper - APSC CCE Previous Year Solved Questions with Answers

APSC Previous Year Solved Questions 2014 with Answers Set - 2

APSC Previous Year Solved Question Papers

APSC Prelims Solved Question Papers

Hello, aspirants are you preparing for APSC Prelims 2021? If yes, then you must be aware of the APSC Prelims Solved Question Paper. Therefore every aspirants of APSC Civil Services Exam need to prepare the APSC prelims previous year solved question papers. So that "World_Polity" decides to provide you the complete APSC prelims solved question papers with answers from 2014 which will contain 50 MCQs into two parts as Set of GS paper of each year. Infact APSC previous year solved questions with answers will be a pedestrian to crack your exam.

 APSC Prelims Solved Question Paper  

In this article we have given you the APSC prelims solved question paper of 2014 for preparation. So, read all these APSC CCE Previous Year Solved Questions with Answers. To give you the best we are here with our special article regarding Solved GS question paper of Assam Public Service Commission’s Combined Competitive (Pre) Exam.

APSC Previous Year Solved Question Paper

In order to succeed in the prestigious APSC Civil Services examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated syllabus and uses' the best study material to prepare for the APSC examination. Specially the toppers recommend that aspirant start their APSC preparation by preparing APSC prelims previous year solved question papers.

APSC Previous Year Solved Questions 2014 with Answers 

Here is the APSC Previous Year Solved Questions with Answers 2014 set - 2 : 

51. In how many phases, the Electiom to the Lok Sabha in the year 2014 was conducted? 

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

Ans- D. 9 

52. Which Lok Sabha Election resulted in Hung Parliament? 

A. 9th Lok Sabha Election (1989)

B. 10th Lok Sabha Election (1991)

C. 11th Lok Sabha Election (1996)

D. 12th Lok Sabha Election (1999)

Ans- C. 11th Lok Sabha Election (1996) 

53. How many states are there in the Indian Union? 

A. 25

B. 26

C. 28

D. 29

Ans- D. 29 

54. The Governor of a state is an integral part of the

A. State Cabinet

B. Parliament

C. State Legislature

D. State Public Service Commission

Ans- C. State Legislature 

55. Which of the following is condition for political party to be approved as National Party according to the Election Commission of India's regulations? 

A. It must have a minimum of 11 seats in the Lok Sabha from at least three states

B. It must have an office in every state capital

C. It must have a minimum of 6 seats in the Lok Sabha from at least two states

D. It must be at least 10 years old

Ans- A. It must have a minimum of 11 seats in the Lok Sabha from at least three states 

56. Which of the following is not a Fundamental Right in India? 

A. Right to Property

B. Right to Equality

C. Right to Freedom

D. Right to Constitutional Remedies

Ans- A. Right to Property 

57. Who is known as the 'Father of Local Self Government' in India? 

A. Lord Amherst

B. Lord Ripon

C. Lord Lytton

D. Lord Bentinck

Ans- B. Lord Ripon 

58. When was the first Nationak Emergency declared in India? 

A. 1962

B. 1965

C. 1971

D. 1975

Ans- D. 1975 

Must Visit : List of Best Guide Books for APSC 

* Must Visit : Important Current Affairs Topics for APSC Prelims & Mains Exam 2021 

59. The Mandal Commission to recommend the reservation for Other Backward Class of people  was set up in the year

A. 1977

B. 1979

C. 1980

D. 1983

Ans- B. 1979 

60. By whom the Vice - President of India is elected? 

A. The President of India

B. Members of the Parliament

C. Members of the Rajya Sabha

D. Members of the Parliament and Members of the Legislative Assemblies of States

Ans- B. Members of the Parliament 

61. What is the maximum gap of time between two sessions of the Parliament and also the State Legislative Assembly House? 

A. No such rule exists

B. Six months

C. One year

D. None of the above

Ans- B. Six months 

62. Who administer the oath of office for the President of India and the Governor of a state respectively? 

A. The Speaker of the Lok Sabha and the Speaker of the State Legislative Assembly 

B. The Solicitor General of India and the Advocate General of the State

C. The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the state

D. None of the above 

Ans- C. The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the state

63. Who is the Chairman of Planning Commission and the National Integration Council of India? 

A. The President of India

B. The Prime Minister of India

C. The Vice President of India

D. The Speaker of the Lok Sabha

Ans- B. The Prime Minister of India 

64. The Constitution of India has not provided for which of the following Legislative Officers? 

A. Home Minister

B. Deputy Prime Minister

C. Minister of Parliamentary Affairs

D. Speaker of the Lok Sabha

Ans- B. Deputy Prime Minister 

65. China acknowledged Sikkim as the integral part of India during the Prime Ministership of

A. Indira Gandhi

B. Rajiv Gandhi

C. P. V. Narasimha Rao

D. Atal Bihari Vajpayee

Ans- D. Atal Bihari Vajpayee 

66. India's Look East Policy was started by the Prime Minister

A. Indira Gandhi

B. Rajiv Gandhi

C. P. V. Narasimha Rao

D. Atal Bihari Vajpayee 

Ans- C. P. V. Narasimha Rao 

67. Who presides over the joint session of both the Houses of the Parliament in India? 

A. The President of India

B. The Prime Minister of India

C. The Vice President of India

D. The Speaker of the Lok Sabha 

Ans- D. The Speaker of the Lok Sabha 

68. The first Non Congress Prime Minister of India was

A. Morarji Desai

B. Choudhury Charan Singh

C. Atal Bihari Vajpayee

D. V. P. Singh

Ans- A. Morarji Desai 

69. Identify the correct chronological order in which of the following states of India were created

I) Punjab

II) Andhra Pradesh

III) Mizoram

IV) Meghalaya

A. II, III, IV, I

B. II, I, IV, III

C. II, I, III, IV

D. I, II, IV, III

Ans- B. II, I, IV, III 

70. 'Love in the time of Cholera' is a novel by the Novel Laureate

A. V. S. Naipaul

B. Orhan Pamuk

C. Gunter Grass

D. Gabriel Garcia Marquez

Ans- D. Gabriel Garcia Marquez 

71. In the history of Indian Navy, one serving Chief of Staff was removed from the office, while one had resigned. Their names in this order are

A. Admiral R. K. Dhawan and Admiral Suresh Mehta

B. Admiral V. S. Shekhawat and Admiral N. K. Verma

C. Admiral Vishnu Bhagawat and Admiral D. K. Joshi

D. None of the above

Ans- C. Admiral Vishnu Bhagawat and Admiral D. K. Joshi 

72. According to the Stockholm International Peace Research Institute, which country is the largest importer of arms in the world? 

A. USA

B. Russia

C. Pakistan

D. India

Ans- D. India 

73. Christine Legarde, who recently headed G-20 meeting of Finance Ministers and Governors of Central Banks, is the Finance Minister of which country? 

A. Australia

B. Germany

C. France

D. Italy

Ans- C. France 

74. The number of the teams contested in the Football Workd Cup, 2014 was

A. 16

B. 24

C. 32

D. 12

Ans- C. 32

75. Which country has the distinction of hosting two major global sports events in 2014 and 2016 respectively? 

A. Canada, FIFA World Cup, 2014 and Olympics, 2016

B. Germany, FIFA World Cup, 2014 and Olympics, 2016 

C. Brazil, FIFA World Cup, 2014 and Olympics, 2016

D. None of the above

Ans- C. Brazil, FIFA World Cup, 2014 and Olympics, 2016 

76. Kuno Palpur Wildlife Sanctuary, which is being proposed as a new home for some relocated Gir Lions from Gujarat is located in

A. Madhya Pradesh

B. Maharashtra

C. Rajasthan

D. Odissa

Ans- A. Madhya Pradesh 

77. RUSA has been recently formulated to look after

A. Funding for higher education

B. Regulating standards in higher education 

C. Funding for state universities and affiliated colleges

D. None of the above

Ans- A. Funding for higher education 

78. In India, National Science Day is observed on

A. 5th June

B. 5th September

C. 28th February

D. 2nd October

Ans- C. 28th February 

79. Lake Tsongo, Rumtek Monastery and Nathula are located in

A. Himachal Pradesh

B. Uttarakhand

C. Sikkim

D. Arunachal Pradesh

Ans- C. Sikkim 

80. What major success our country has achieved in the field of health in March this year as declared by the World Health Organisations? 

A. Zero level femal mortality at childbirth

B. Total stop to open defection

C. We are declared a polio free country

D. None of the above

Ans- C. We are declared a polio free country 

81. India changed over to the decimal system of coinage in the year

A. 1959

B. 1948

C. 1957

D. 1952

Ans- C. 1957 

82. Which documents is conventional placed before the Indian Parliament on the last working day of the month of February? 

A. The Five Year Plan Document

B. The Union Budget

C. The Economic Survey

D. The Railway Budget

Ans- B. The Union Budget 

83. Which among the following is the oldest Public Sector Bank in India? 

A. Punjab National Bank

B. Industrial Developmen Bank of India

C. Allahabad Bank

D. Central Bank of India

Ans- C. Allahabad Bank 

84. Which of the following is not subsidised in India? 

A. LPG

B. KEROSENE

C. DIESEL

D. PETROL

Ans- D. PETROL 

85. Which of the following Mahatma Gandhi series of currency notes issued by the RBI has a drawing of the 'Parliament House' depicted on it? 

A. INR 500

B. INR 1000

C. INR 50

D. INR 100

Ans- C. INR 50 

86. The largest source of power supply in India is

A. Hydroelectric Power

B. Thermal Power

C. Renewable Source

D. Nuclear Power

Ans- B. Thermal Power 

87. The Monetary Policy of India is formulated by

A. The Reserve Bank of India

B. The National Development Council

C. The Planning Commission of India

D. The Ministry of Finance

Ans- A. The Reserve Bank of India 

88. The Cooperative Credit Societies have a 

A. One tier structure

B. Two tier structure 

C. Three tier structure

D. Four tier structure

Ans- C. Three tier structure 

89. The Government of India earns maximum revenue from

A. Income tax

B. Corpor ate tax

C. Sales tax

D. Goods and Services tax

Ans- B. Corporate tax 

90. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest Foreign Direct Investment (FDI) inflows into India? 

A. Chemicals other than feetilisers

B. Telecommunication 

C. Food processing

D. Service sector

Ans- D. Service sector 

91. The Eleventh Five Year Plan aimed at achieving 100% rural tele-density in India from the existing 1-9% by the year

A. 2009

B. 2011

C. 2010

D. 2012

Ans- B. 2011 

92. Prof. PC Mahalanobis name is associated with the

A. First Five Year Plan

B. Second Five Year Plan 

C. Third Five Year Plan

D. Fourth Five Year Plan

Ans- B. Second Five Year Plan 

93. Recommendations of which of the following committee are followed for estimating Poverty Line in India? 

A. Lokdawala Committee

B. Chakravarty Committee 

C. Chaturvedi Committee

D. Chelliah Committee

Ans- A. Lokdawala Committee 

94. National Horticulture Mission has been implemented in

A. 9th Plan

B. 10th Plan 

C. 11th Plan

D. 12th Plan

Ans- B. 10th Plan 

95. In the Eleventh Five Year Plan of India, the largest at locations was for

A. Energy

B. Social Service

C. Agriculture

D. Indistry

Ans- C. Agriculture 

96. The air temparature rises with height in

A. Stratosphere

B. Troposphere 

C. Mesosphere

D. Tropopause

Ans- A. Stratosphere 

97. Identify the continent of the world having the highest percentage of area under plain. 

A. Asia

B. North America

C. Europe

D. Oceania

Ans- A. Asia 

98. The largest fish-exporting region of the world is

A. North-East Pacific Region

B. North-East Atlantic Region 

C. North-West Pacific Region

D. South-East Asian Region

Ans- B. North-East Atlantic Region 

99. Sofia is the capital of

A. Bulgaria

B. Austria

C. Hungary

D. Albania

Ans- A. Bulgaria 

100. The Eastern Ghats and the Western Ghats meet at

A. Nilgiri Hills

B. Cardamon Hills

C. Annamalai Hills

D. Palani Hills

Ans- A. Nilgiri Hills 

* Previous : Set 1

Well this is the 2nd & final set of 2014 APSC Question paper with Answer.

* For Assam Current Affairs 2021 - CLICK HERE

* Next - APSC Previous Year Solved Question Papers 2015 - CLICK HERE

For timely updates related to your query on APSC Previous Year Solved Question Papers as well as Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You... 

* Related More Searches :

* Best Books of General Knowledge for Competitive Exams 

* Download Kurukshetra and Yojana Magazine in PDF 

* Monthly Current Affairs 2021 

Post a Comment

0 Comments

close