Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

Assam GK for DHS exam 2022 | General Knowledge Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam Set 1

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam State GK Questions and Answers for APSC prelims & mains exam preparation. Therefore every aspirants need to know the Assam State GK for upcoming exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam Gk for the upcoming exams like APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police, Irrigation, PNRD, JAA exam. Infact the Assam State GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz) will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming exams as well as this important Facts about Assam State for Competitive Exam will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

GK of Assam Quiz

Assam GK Questions for Assam Public Service Commission

In this article we have provided you Assam GK Questions for Assam Public Service Commission. So, read all these important Assam State GK for APSC Prelims & Mains exam as well as for other Assam govt exams. These Assam State General Knowledge  Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

Best General Knowledge Questions For Assam Police Exam

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Best General Knowledge Questions of Assam. Specially the toppers of Assam Police exam recommend that candidates start their preparation with the best general knowledge questions for upcoming Assam Police Exam.

Assam GK for DHS exam 2022 | General Knowledge Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam

There are mainly Seven very important Assam GK for DHS exam 2022. Mark this general knowledge questions on assam for Grade III & Grade IV Exam :

1. Name the states that Assam shares its border?

Ans : 7 states

1) Arunachal Pradesh

2) Manipur

3) Meghalaya

4) Mizoram

5) Nagaland

6) Tripura

7) West Bengal

2. What is the total Area of Assam?

Ans : 78,438 km2

3. What Rank does Assam hold by its Area comparing other states in India?

Ans : 16 (2.38 % of the National Share)

5. How many Districts does Assam have?

Ans : 35

6. How many Sub-Divisions does Assam have?

Answer: 78

7. What are the languages spoken in Assam?

Ans :

1) Assamese (48.38%)

2) Bengali (28.92%)

3) Hindi (6.73%)

4) Bodo (4.54%)

5) Sadri (2.29%)

6) Mishing (1.98%)

7) Nepali (1.91%)

8) Karbi (1.64%)

9) Odia (0.70%)

10) Santali (0.68%)

11) Manipuri (0.54%)

12) Garo (0.52%)

13) Others (1.17%)

• Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : DHS Assam Previous Years Question Paper Download

• Must Read : Assam Geography MCQ

Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

Here are the 50 most important best Assam State GK Questions and Answers for APSC Prelims & Mains Exam. Also check all these Assam GK the important Facts about Assam State for Competitive Exam in order to answer the questions : 

1. When is the foundation day of IIT Guwahati?

Ans : 1st September

2. What is the new name to be renamed for the Raji Gandhi Orang National Park?

Ans : Orang National Park

3. How many new districts were formed on 15 August 2015?

Ans : 5 (Five)

1) Biswanath District

2) Charaideo District

3) Hojai District

4) South Salmara-Mankachar District

5) Karbi Anglong District was divided into East and West Districts

4. How long is the Bhutan–India border?

Ans : 699 km (267 km in Assam)

5. Who was the first Assamese to climb Mount Everest?

Ans : Tarun Saikia (18 May 2013)

6. Who was the first Chief Election Commissioner from Assam?

Ans : Harishankar Brahma (19th CEC)

7. Who was the first person from Assam to receive Padma Bhushan award?

Ans : Sitaram Seksaria (Social Work)

8. Who was the first person from Assam to receive Padma Shri Award?

Ans : Amalprava Das (Public Affairs)

9. When was Srimanta Sankardeva Award introduced?

Ans : 1986 (First Award introduced by the Government of Assam)

10. Who is the first athlete from Assam to get a medal in the Olympics?

Ans : Lovlina Borgohain

11. Olympic Bronze Medallist, Boxer Lovlina Borgohain will be the new Brand Ambassador of which Department in Assam?

Ans : Education (Samagra Shiksha Abhiyan)

12. Who is the first Lokayukta of Assam?

Ans : Justice T.C Das (1st Feb 1989-31st Jan 1994)

13. Who is the present Lokayukta of Assam (2022)?

Ans : Justice C.R. Sarma (Since 31st Oct 2016)

14. Which Wildlife Sanctuary holds the highest density of the Rhino population in the world?

Ans : Pobitora Wildlife Sanctuary (Assam)

15. Which Indian state is the largest producer of bamboo?

Ans : Assam

16. Who has been selected for the “Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar” in the category of Art and Culture 2021 from Assam?

Ans : Tanuj Samaddar

17. When did Himanta Sarma swear in as the Chief Minister of Assam?

Ans : 10 May 2021

18. Who is the shortest-serving Chief Minister of Assam?

Ans : Bhumidhar Barman (22 Days)

19. Name the First Open University of Assam?

Ans : Krishna Kanta Handique Open University

20. Name the First Secondary School of Assam?

Ans : Guwahati Seminari

21. When was the First Tea Company in Assam established?

Ans : 1839

22. When was Assam Public Service Commission founded?

Ans : 1 April 1937

23. Which is the First Tea Garden in Assam?

Ans : Chabua

24. Who is known as the “Father of Assamese people”?

Ans : Baikunthanatha Bhagavata Bhattacharya

25. What is the name of the First Assamese Newspaper?

Ans : Dainik Batori

26. When were Assam Rifles established?

Ans : 1835

27. Where is the Headquarters of Assam Rifles?
Ans : Shillong

28. What is the Motto of Assam Rifles?

Ans : Sentinels of the North East

29. When was Assam Police established?

Ans : 1835

30. Assam has the largest population in the world of which Animal?

Ans : Wild Water Buffalo

31. Which country can you compare with Assam with its land area?

Ans : Scotland

32. How many constituencies does Assam have in its Legislative Assembly?

Ans : 126

33. How many Assembly Seats are reserved for ST?

Ans : 16

34. How many Assembly Seats are reserved for SC?

Ans : 8

35. What are the Autonomous Administrative Divisions of Assam?

Ans :

1) Bodoland Autonomous Territorial Council

2) Dima Hasao Autonomous Council

3) Karbi Anglong Autonomous Council

36. How many Statutory Autonomous Councils are in Assam?

Answer: 12

37. In which year, the capital of Assam shifted from shilling to Dispur? 

Ans : 1973

38. First Assamese play to be broadcast over all India Radio in 1935 was.............. 

Ans : Bin Bairagi

39. What is the Brahmaputra River called in China?

Ans : Yarlung Tsangpo

40. Which Indian River is known as the “Red River”?

Ans : Brahmaputra

41. Name the mist of All Airports in Assam?

Ans :

1) Dibrugarh Airport

2) Jorhat Airport

3) Lilabari Airport

4) Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport

5) Silchar Airport

6) Tezpur Airport

42. State Symbols Of Assam?

Ans :

1) Animal: Indian rhinoceros

2) Bird: White-winged duck

3) Flower: Foxtail orchid

4) Tree: Hollong

43. List Of National Parks in Assam?

Ans :

1) Dibru-Saikhowa National Park

2) Kaziranga National Park

3) Manas National Park

4) Nameri National Park

5) Orang National Park

6) Raimona National Park

7) Dehing Patkai National Park

44. Which district of Assam has highest forest cover?

Ans : Karni Anglong

45. Which Assamese Classical Dance is one among eight principal classical Indian dance traditions?

Ans : Sattriya Nritya

46. The first Book Fair in Assam was held at ………. District?

Ans : Nagaon District

47. Who is the first speaker of the Assam Assembly?

Ans : Babu Basanta kumar Das

48. In which year was the first Assam Legislative Council created?

Ans : 1913

49. Who was the first Chief Commissioner of Assam?

Ans : Richard Harte Keating

50. In which year was the Assam Provincial Congress formed?

Ans : 1921

Assam State GK Q&A Set 2

Assam State GK Q&A Set 3

Assam GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz)

We hope that the given Assam State GK for upcoming exams is very helpful and useful at the time of preparation. To get more GK Questions & Answers on Assam, visit our site www.worldpolity.com

• Must visit : 50 General Knowledge for Assam Direct Recruitment 2022

• Must visit : Assam History GK MCQ

APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police is considered as one of the toughest exams in Assam and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

Well if you like this article on Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close