Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

Assam GK for DHS exam 2022 | General Knowledge Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam Set 2

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam State GK Questions and Answers for APSC prelims & mains exam preparation. Therefore every aspirants need to know the Assam State GK for upcoming exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam Gk for the upcoming exams like APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police, Irrigation, PNRD, JAA exam. Infact the Assam State GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz) will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming exams as well as this important Facts about Assam State for Competitive Exam will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

GK of Assam Quiz

Assam GK Questions for Assam Public Service Commission

In this article we have provided you Assam GK Questions for Assam Public Service Commission. So, read all these important Assam State GK for APSC Prelims & Mains exam as well as for other Assam govt exams. These Assam State General Knowledge  Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

Best General Knowledge Questions For Assam Police Exam

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Best General Knowledge Questions of Assam. Specially the toppers of Assam Police exam recommend that candidates start their preparation with the best general knowledge questions for upcoming Assam Police Exam.

Assam GK for DHS exam 2022 | General Knowledge Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam

There are mainly Seven very important Assam GK for DHS exam 2022. Mark this general knowledge questions on assam for Grade III & Grade IV Exam :

1. Name the states that Assam shares its border?

Ans : 7 states

1) Arunachal Pradesh

2) Manipur

3) Meghalaya

4) Mizoram

5) Nagaland

6) Tripura

7) West Bengal

2. What is the total Area of Assam?

Ans : 78,438 km2

3. What Rank does Assam hold by its Area comparing other states in India?

Ans : 16 (2.38 % of the National Share)

5. How many Districts does Assam have?

Ans : 35

6. How many Sub-Divisions does Assam have?

Answer: 78

7. What are the languages spoken in Assam?

Ans :

1) Assamese (48.38%)

2) Bengali (28.92%)

3) Hindi (6.73%)

4) Bodo (4.54%)

5) Sadri (2.29%)

6) Mishing (1.98%)

7) Nepali (1.91%)

8) Karbi (1.64%)

9) Odia (0.70%)

10) Santali (0.68%)

11) Manipuri (0.54%)

12) Garo (0.52%)

13) Others (1.17%)

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must Read : Awards and Honours of Assam 2022

Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam

Here are the 25 most important best Assam State GK Questions and Answers for APSC Prelims & Mains Exam. Also check all these Assam GK the important Facts about Assam State for Competitive Exam in order to answer the questions : 

1. 𝑰𝒏 𝒘𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒚𝒆𝒂𝒓 𝑵𝑹𝑪 𝒘𝒂𝒔 𝒊𝒏𝒕𝒓𝒐𝒅𝒖𝒄𝒆𝒅 𝒇𝒐𝒓 𝒕𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 ğ’•ğ’Šğ’Žğ’† 𝒊𝒏 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž ?

Ans : 1951

2. 𝑻𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Žğ’†ğ’”ğ’† ğ’˜ğ’ğ’Žğ’†ğ’❜𝒔 ğ’Žğ’‚ğ’ˆğ’‚ğ’›ğ’Šğ’ğ’† 𝒘𝒂𝒔:

Ans : 𝑮𝒉𝒂𝒓 𝑱𝒆𝒖𝒕𝒊

3. 𝑻𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Žğ’†ğ’”ğ’† 𝑪𝒉𝒊𝒍𝒅𝒓𝒆𝒏 ğ’Žğ’‚ğ’ˆğ’‚ğ’›ğ’Šğ’ğ’† 𝒘𝒂𝒔:

Ans : 𝑳𝒐𝒓𝒂 𝑩𝒐𝒏𝒅𝒉𝒖

4. 𝑻𝒉𝒆 ğ’”ğ’Žğ’‚ğ’ğ’ğ’†ğ’”ğ’• 𝒐𝒇 𝒂𝒍𝒍 𝒕𝒉𝒆 𝒃𝒐𝒐𝒌𝒔 𝒘𝒓𝒊𝒕𝒕𝒆𝒏 𝒃𝒚 𝑺𝒂𝒏𝒌𝒂𝒓𝒅𝒆𝒗𝒂 𝒊𝒔:

Ans : ğ‘®ğ’–ğ’ğ’‚ğ’Žğ’‚ğ’ğ’‚

5. 𝑭𝒊𝒓𝒔𝒕 𝒓𝒆𝒄𝒊𝒑𝒊𝒆𝒏𝒕 𝒐𝒇 ğ‘¨ğ’™ğ’ğ’Ž 𝑹𝒂𝒕𝒏𝒂 𝑨𝒘𝒂𝒓𝒅:

Ans : 𝑫𝒓. 𝑩𝒉𝒖𝒑𝒆𝒏 𝑯𝒂𝒛𝒂𝒓𝒊𝒌𝒂

6. ğ‘®ğ’–ğ’Žğ’“ğ’‚ğ’ˆ 𝒊𝒔 𝒂  𝒅𝒂𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝑴𝒊𝒔𝒊𝒏𝒈 𝑻𝒓𝒊𝒃𝒆 𝒂𝒏𝒅 ğ’‘ğ’†ğ’“ğ’‡ğ’ğ’“ğ’Žğ’†ğ’… 𝒅𝒖𝒓𝒊𝒏𝒈 ...............

Ans : 𝑨𝒍𝒊-𝑨𝒚𝒆-𝑳𝒊𝒈𝒂𝒏𝒈 𝒂𝒏𝒅 𝑴𝒊𝒔𝒊𝒏𝒈 𝑩𝒊𝒉𝒖

7. 𝑺𝒂𝒕𝒓𝒊𝒚𝒂 𝑫𝒂𝒏𝒄𝒆 𝒘𝒂𝒔 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒈𝒏𝒊𝒔𝒆𝒅 𝒂𝒔 𝑪𝒍𝒂𝒔𝒔𝒊𝒄𝒂𝒍 𝑫𝒂𝒏𝒄𝒆 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓 ............... 

Ans : 2000

8. 𝑻𝒉𝒆 𝒍𝒐𝒈𝒐 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž 𝑺𝒂𝒉𝒊𝒕𝒚𝒂 𝑺𝒂𝒃𝒉𝒂 𝒘𝒂𝒔 𝒅𝒆𝒔𝒊𝒈𝒏𝒆𝒅 𝒃𝒚:

Ans : 𝑱𝒖𝒈𝒂𝒍 𝑫𝒂𝒔

9. 𝑻𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Žğ’†ğ’”ğ’† ğ’“ğ’ğ’Žğ’‚ğ’ğ’•ğ’Šğ’„ ğ’‘ğ’ğ’†ğ’Ž 𝒘𝒂𝒔 :

Ans : 𝑩𝒐𝒏 𝑲𝒐𝒏𝒘𝒂𝒓𝒊

10. 𝑻𝒉𝒆 𝒓𝒆𝒇𝒊𝒏𝒆𝒓𝒚 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒘𝒂𝒔 𝒆𝒔𝒕𝒂𝒃𝒍𝒊𝒔𝒉𝒆𝒅 𝒅𝒖𝒆 𝒕𝒐 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž 𝒂𝒄𝒄𝒐𝒓𝒅:

Ans : ğ‘µğ’–ğ’Žğ’‚ğ’ğ’Šğ’ˆğ’‚ğ’“ğ’‰

11. ğ“ğ¡ğž 𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 ğ€ğ¬ğ¬ğšğ¦ğžğ¬ğž 𝐭𝐨 ğ«ğžğœğžğ¢ğ¯ğž 𝐒𝐡𝐚𝐢𝐭𝐲𝐚 ğ€ğœğšğğžğ¦ğ² 𝐚𝐰𝐚𝐫𝐝 :

Ans : 𝐉𝐚𝐭𝐢𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐍𝐚𝐭𝐡 𝐃𝐨𝐰𝐚𝐫𝐚 

12. F𝐨𝐫 𝐰𝐡𝐢𝐜𝐡 novel 𝐉𝐚𝐭𝐢𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐍𝐚𝐭𝐡 𝐃𝐨𝐰𝐚𝐫𝐚 ğ«ğžğœğžğ¢ğ¯ğžğ 𝐭𝐡𝐞 𝐒𝐚𝐡𝐢𝐭𝐲𝐚 ğ€ğœğšğğžğ¦ğ² 𝐀𝐰𝐚𝐫𝐝 ?

Ans : 𝐁𝐚𝐧𝐩𝐡𝐨𝐨𝐥

13. 𝑾𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒐𝒇 𝑵𝒐𝒓𝒕𝒉𝒆𝒂𝒔𝒕 𝒊𝒔 𝒂𝒍𝒔𝒐 𝒌𝒏𝒐𝒘𝒏 𝒂𝒔 ❞ 𝑳𝒂𝒏𝒅 𝒐𝒇 𝑹𝒊𝒔𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒖𝒏❞ ?

Ans : 𝑨𝒓𝒖𝒏𝒂𝒄𝒉𝒂𝒍 𝑷𝒓𝒂𝒅𝒆𝒔𝒉

14. 𝑾𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒅𝒊𝒔𝒕𝒓𝒊𝒄𝒕 𝒐𝒇 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž 𝒊𝒔 𝒂𝒍𝒔𝒐 𝒌𝒏𝒐𝒘𝒏 𝒂𝒔 𝒕𝒉𝒆 ❞ 𝑳𝒂𝒏𝒅 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝑺𝒂𝒕𝒓𝒂𝒔❞ ?

Ans : 𝑩𝒂𝒓𝒑𝒆𝒕𝒂

15. 𝑻𝒉𝒆 𝒇𝒊𝒓𝒔𝒕 ğ’•ğ’†ğ’‚ğ’Ž 𝒕𝒉𝒂𝒕 𝒘𝒂𝒔 𝒅𝒆𝒇𝒆𝒂𝒕𝒆𝒅 𝒃𝒚 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝑹𝒂𝒏𝒋𝒊 𝑻𝒓𝒐𝒑𝒉𝒚 𝑪𝒓𝒊𝒄𝒌𝒆𝒕 : 

Ans : 𝑶𝒅𝒊𝒔𝒉𝒂

16. 𝑻𝒉𝒆 𝒉𝒊𝒈𝒉𝒆𝒔𝒕 𝒄𝒐𝒏𝒄𝒆𝒏𝒕𝒓𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝒇𝒐𝒓𝒆𝒔𝒕𝒔 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒆 𝒔𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒐𝒇 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Ž 𝒊𝒔 𝒊𝒏 𝒘𝒉𝒊𝒄𝒉 𝒅𝒊𝒔𝒕𝒓𝒊𝒄𝒕?

Ans : 𝑲𝒂𝒓𝒃𝒊 A𝒏𝒈𝒍𝒐𝒏𝒈

17. 𝑻𝒉𝒆 𝑫𝒊𝒓𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 ğ‘¨ğ’”ğ’”ğ’‚ğ’Žğ’†ğ’”ğ’† ğ’Žğ’ğ’—ğ’Šğ’† ❞𝑺𝒉𝒂𝒌𝒖𝒏𝒕𝒂𝒍𝒂❞ 𝒘𝒂𝒔 ..............

Ans : 𝑫𝒓. 𝑩𝒉𝒖𝒑𝒆𝒏 𝑯𝒂𝒛𝒂𝒓𝒊𝒌𝒂

18. 𝑾𝒉𝒐 𝒆𝒔𝒕𝒂𝒃𝒍𝒊𝒔𝒉𝒆𝒅 𝒕𝒉𝒆 𝑩𝒂𝒓𝒑𝒆𝒕𝒂 𝑺𝒂𝒕𝒓𝒂 𝒊𝒏 𝑩𝒂𝒓𝒑𝒆𝒕𝒂 ?

Ans : 𝑴𝒂𝒅𝒉𝒂𝒗𝒅𝒆𝒗

19. The first novel by Rajani Kanta Bordoloi was:

Ans : Miri Jiyori

20. Dr, Bhupen Hazarika began his career as a teacher in:

Ans : Gauhati University

21. First Martyr of the 1942 revolt against British in Assam?

Ans : Kanaklata Baruah (also known as Birbala & Shaheed) 

22. Who organised "Mrityu Bahini" to fight for India's Independence in Assam?

Abs : Pushpalata Das

23. Who took the initiative to make Kaziranga a reserved forest?

Ans : Mary Curzon

24. Which district in Assam was once famous for ivory carving?

Ans : Barpeta

25. The National Park in Assam famous for wild Horse is .........

Ans : Dibru-Saikhowa National Park

Assam State GK Q&A Set 1

Assam State GK Q&A Set 3

Assam GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz)

We hope that the given Assam State GK for upcoming exams is very helpful and useful at the time of preparation. To get more GK Questions & Answers on Assam, visit our site www.worldpolity.com

• Must visit : 50 General Knowledge for Assam Direct Recruitment 2022

• Must visit : Assam History GK MCQ

APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police is considered as one of the toughest exams in Assam and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

Well if you like this article on Assam State GK Questions and Answers for APSC | Important Facts about Assam State for Competitive Exam, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close