50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs

International Organizations MCQ General Knowledge for Competitive exams

Hello, aspirants are you preparing for UPSC, APSC or any other Competitive Exams? If yes, then you must be aware of the most important World Organizations General Knowledge for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the International Organizations MCQ General Knowledge for upcoming Competitive exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important 50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs questions & answers for the upcoming exams. Infact the International Organizations MCQ, GK questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the 50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs will be a pedestrian to crack your exam. 

50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs

GK Questions on International Organisations 

World Organizations Mcqs - General Knowledge Question and Answers

In this article we have provided you 50 World Organizations Mcqs - General Knowledge Question and Answers. So, read all these important World Organizations MCQs, GK questions and answers for the upcoming UPSC/APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Objective Question Answer for International Organisations Quiz are extremely important and should be a part of your preparation.

World Organizations Questions and Answers 

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated World Organizations Questions and Answers. Specially the toppers of UPSC/APSC recommend that aspirant start their preparation with the General Knowledge Question and Answers topics like International Organisations Quiz for the upcoming any competitive exams.

GK Questions on International Organisations 

There are mainly two very important objective GK Quiz on International Organisations. They are :

1. The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by

A) Dr. Manmohan Singh

B) Farooq Abdullah 

C) Dinesh singh 

D) Alam Khan 

Ans : A) Dr. Manmohan Singh 

2. The office of the UN General Assembly is in 

A) Vienna 

B) New York 

C) Paris 

D) Zurich 

Ans : B) New  York 

50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs 

Here are the 50 most important World Organizations General Knowledge Solved MCQs for your upcoming exams. Read all these International Organizations MCQ General Knowledge for Competitive exams in order to answer the questions :

1. Which organ of the United Nations has ceased to be operational?
A) Economic and Social Council
B) International Court of Justice
C) Trusteeship Council
D) Secretariat
Ans : C) Trusteeship Council

2. The United Nations is considered as a universal organisation. Which organ of rhe united nations fully represents the fact?
A) The Economic and Social Council
B) The Security Council
C) The Secretariat
D) The General Assembly
Ans : D) The General Assembly

3. The member countries of NAFTA are
A) USA and Canada
B) USA, Canada and Mexico
C) Canada and Mexico
D) USA and Mexico
Ans : B) USA, Canada and Mexico

4. India was elected as a President of General Assembly of the United Nations in 1953. Who occupied this office on behalf of India?
A) S. Radha Krishnan
B) Gopalswamy Iyyengar
C) V.K. Krishna Menon
D) Vijayalakshmi Pandit
Ans : D) Vijayalakshmi Pandit

5. United Nations adapted a Charter of Economic Rights in the year........................
A) 1969
B) 1974
C) 1956
D) 1964
Ans : B) 1974

6. The Indian Red Cross Society was established in the year.........................
A) 1932
B) 1920
C) 1945
D) 1890
Ans : B) 1920

7. SAARC was founded in
A) New Delhi
B) Geneva
C) Dhaka
D) Thimpu
Ans : C) Dhaka

8. Which organ of United Nations has ceased to be operational?
A) Trusteeship Council
B) Secretariat
C) International Court of Justice
D) Economic and Social Council
Ans : A) Trusteeship Council

9. G-15 is a group of.......................
A) developing countries
B) non-aligned countries
C) developed countries
D) companies
Ans : A) developing countries

10. Which of the following country is not a member of G-7?
A) Japan
B) Russia
C) France
D) Italy
Ans : B) Russia

11. Which of the following is not an agency of U.N.?
A) World Health Organisation
B) Food and Agricultural Organisation
C) International Committee of the Red Cross
D) International Monetary Fund
Ans : C) International Committee of the Red Cross

12. The NAM summit which demanded expansion of the United Nations Security council had met at
A) Tehran
B) Cairo
C) Harare
D) Jakarta
Ans : D) Jakarta

13. Which of the following countries is not a member of a SAARC
A) Sri Lanka
B) Myanmar
C) Maldives
D) Bhutan
Ans : B) Myanmar

14. Where was the first ever security Council Summit meeting held in early 1992?
A) New York
B) Paris
C) Geneva
D) London
Ans : A) New York

15. The headquarters of International Labour Organisation is at........................
A) Paris
B) New York
C) Hague
D) Geneva
Ans : D) Geneva

16. The UNO was founded at......................
A) Moscow
B) London
C) Paris
D) San Francisco
Ans : D) San Francisco

17. The first General Secretary of UNO was.......................
A) Dag Hamarskjoeld
B) U Thant
C) Trygve Lie
D) Kurt Waldheim
Ans : C) Trygve Lie

18. The SAARC movement was launched for
A) political alliances
B) regional cooperation
C) cultural exchanges
D) military strategy
Ans : B) regional cooperation

19. The headquarters of UNHCR is located at
A) New York
B) Rome
C) Geneva
D) London
Ans : C) Geneva

20. Which of the following is a military alliance?
A) NATO
A) NAFTA
C) EEC
D) ASEAN
Ans : A) NATO

21. G-7 includes..................
A) South Africa
B) Australia
C) India
D) Italy
Ans : D) Italy

22. INTERPOL means....................
A) International Political Conference
B) International Criminal Police Organisation
C) None of these
D) International Association of Police Officers
Ans : B) International Criminal Police Organisation

23. The headquarters of U.N. is located in
A) Rome
B) Geneva
C) New York
D) Washington D.C.
Ans : C) New York

24. Headquarters of the World Health Organisation is located at
A) Geneva
B) Washington DC
C) New York
D) Rome
Ans : A) Geneva

25. The working language(s) of the UNESCO is/are
A) French only
B) English only
C) English and French
D) English, French and Russian
Ans : D) English, French and Russian

26. The number of principal organs of UNO is
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
Ans : C) 5

27. When was SAARC founded?
A) 1982
B) 1984
C) 1985
D) 1983
Ans : C) 1985

28. Which of the following is not a member of G-15?
A) Pakistan
B) Malaysia
C) Indonesia
D) India
Ans : A) Pakistan

29. Amnesty International has its headquarters at...................
A) Berlin
B) New York
C) Washington
D) London
Ans : D) London

30. The head quarters of the International Red Cross is situated in...................
A) Vienna
B) Paris
C) Hague
D) Geneva
Ans : D) Geneva

31. Which was the first country to withdraw from CENTO?
A) Iraq
B) Afghanistan
C) Turkey
D) U.K.
Ans : A) Iraq

32. First Indian to make a speech in Hindi before the UN General Assembly is.................
A) Moraji Desai
B) A.B. Vajpayee
C) Lal Bahadur Shastri
D) Lal Krishna Advani
Ans : A) Moraji Desai

33. Which of the following is Human Rights Organisation?
A) The French community
B) The Organisation of African Unity
C) The Arab League
D) Amnesty International
Ans : D) Amnesty International

34. The headquarters of International Atomic Energy Agency is located in.......................
A) Vienna
B) London
C) Geneva
D) Washington
Ans : A) Vienna

35. Which of the following pairs of country and the purpose for which U.N. Peace Keeping Force is maintained is correctly is correctly matched?
A) Cyprus - to maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country
B) Mozambique - To supervise a referendum
C) El Salvador - to deliver humanitarian aid
D) Lebanon - For supervising a 1992 accord
Ans : A) Cyprus - to maintain peace between the two dominant ethnic groups in the country

36. Vietnam joined the U.N.O in the year..................
A) 1977
B) 1970
C) 1976
D) 1974
Ans : A) 1977

37. The International Court of Justice is located at..................
A) Geneva
B) Hague
C) Amsterdam
D) Vienna
Ans : B) Hague

38. Which of the following international organisations has started the scheme 'Partnership for Peace' for a group of nations?
A) Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
B) Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP)
C) North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
D) Organisations of African Unity (OAU)
Ans : C) North Atlantic Treaty Organisation (NATO)

39. Which of the following countries is not a member of G-15?
A) Jamaica
B) Indonesia
C) Columbia
D) Afghanistan
Ans : C) Columbia

40. The Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is located at...................
A) Manila
B) Singapore
C) Kuala lumpur
D) Bangkok
Ans : D) Bangkok

41. Which of the following is a cultural organisation?
A) UNESCO
B) ILO
C) WHO
D) FAO
Ans : A) UNESCO

42. The non-permanent members of the Security Council of the UN elected by the General Assembly for two years term at present include (2-year term which begins on the January 1, 2011)
A) Japan, India, Hungary, Venezuela
B) Morocco, Cape, Verde, Belgium, Russia
C) Zimbabwe, Venezuela, India, France
D) Colombia, Germany, India, Portugal, South Africa
Ans : D) Colombia, Germany, India, Portugal, South Africa

43. When was the South Asian Association for Regional Co-operation (SAARC) formed?
A) 1985
B) 1982
C) 1986
D) 1987
Ans : A) 1985

44. Which of the following is the headquarters of World Trade Organisation (WTO)?
A) New York
B) Geneva
C) Madrid
D) Paris
Ans : B) Geneva

45. The international township built near Pondicherry in India in coloration with UNESCO is called.....................
A) Elbaville
B) Auroville
C) Gayaville
D) Broadway
Ans : B) Auroville

46. How many former republics of USSR have become members of the Commonwealth of Independent States?
A) 11
B) 10
C) 12
D) 9
Ans : A) 11

47. The five permanent members of UN security council are...................
A) Japan, West Germany, USSR, UK and USA
B) Canada, China, France, USSR and USA
C) Germany, China, USSR, UK and USA
D) China, France, USSR, UK and USA
Ans : D) China, France, USSR, UK and USA

48. The main aim of SAARC is.....................
A) Regional Cooperation
B) Internal affairs
C) Non-alignity
D) Peaceful Coexistence
Ans : A) Regional Cooperation

49. The International Human Rights Convention adopted by the United Nations in 1990 relates to.....................
A) disabled
B) stateless persons
C) migrant workers
D) children
Ans : D) children

50. Who was the first Indian to be President of UN General Assembly?
A) Mrs. Vijay Lakshmi Pandit
B) Ramesh Bhandari
C) Natwar Singh
D) Krishna Menon
Ans : A) Mrs. Vijay Lakshmi Pandit

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

* Indian Polity Quiz for UPSC 

* Current Affairs Topics for UPSC 

* Best Books of General Knowledge for Competitive Exams 

Well if you like the article on 50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close