Tokyo Olympics 2021 GK Questions - India's all Olympic Medals 2021

Tokyo Olympics General Knowledge Questions and Answers 2021-GK Quiz on Tokyo Olympics 2021

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important Current Affairs GK & News for UPSC IAS Prelims 2021 for the upcoming exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important General Knowledge Questions and Answers 2021 for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you 30 most important Tokyo Olympics 2021 GK Questions for the upcoming competitive exams. Infact the Tokyo Olympics General Knowledge Questions and Answers 2021 will be a key topic in the Sports section for the upcoming exams. So the GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 will be a pedestrian to crack your exam.

Tokyo Olympics 2021 GK Questions - India's all Olympic Medals 2021

Tokyo Olympics 2021 Current Affairs 

GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 

In this article we have provided you Tokyo Olympics General Knowledge Questions and Answers 2021. So, read all these important GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 for the upcoming UPSC/APSC Prelims exam as well as other govt exams. These GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 questions and answers are extremely important and should be a part of your preparation.

Tokyo Olympics 2021 Current Affairs

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the current affairs GK questions & answers. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of current affairs for example Tokyo Olympics 2021 current affairs.

GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 : India's all Olympic Medals 2021 

In this set of GK Quiz on Tokyo Olympics 2021 the most important topic is India's all Medals in Olympics 2021. 

India's Final Medal Tally in Tokyo Olympics 

The big news in Tokyo Olympics 2021 is that this time India has won a total of 7 Medals which is highest ever. 

With 126 athletes across 18 sports disciplines, India had sent its biggest-ever contingent to Tokyo Olympics. Indian athletes participated in 69 cumulative events across, highest ever for the country. 

Complete List of Medals & Winners from India 

Well With 7 Medals, India records its best-ever haul at Tokyo Olympics. 

1. Gold - 1

2. Silver - 2

3. Bronze - 4

Tokyo Olympics 2020 Winners for India 

Well here are the all 7 Medal Winners of India in Tokyo Olympics 2021 -

1. Neeraj Chopra - Gold Medal - Javelin Throw

2. Mira Bai Chanu - Silver Medal - Weightlifting 49kg 

3. Ravi Kumar Dahiya - Silver Medal - Wrestling 57kg freestyle 

Tokyo Olympics 2021 GK Questions - India's all Olympic Medals 2021

All Medal Winners for India

4. PV Sindhu - Bronze Medal - Badminton

5. Lovlina Bargohain - Bronze Medal - Boxing

6. Bajrang Punia - Bronze Medal - Wrestling 65kg freestyle 

7. Indian Hockey Team - Bronze Medal 

Tokyo Olympics 2020 Medal Tally : Top 3 Standings

Here are the top 3 countries along with India’s tally in terms of medal count during the 2021 Tokyo Games. 

1. USA -

Gold - 39

Silver - 41

Bronze - 33

Total - 113

2. CHINA -

Gold - 38

Silver - 32

Bronze - 18

Total - 88

3. JAPAN -

Gold - 27

Silver - 14

Bronze - 17

Total - 58 

48. India -

Gold - 01

Silver - 02

Bronze - 04

Total - 07

Tokyo Olympics 2021 GK Questions 

Here are total 30 GK Questions on Tokyo Olympics 2021. Read all these important Tokyo Olympics 2021 current affairs in order to answer the questions : 

1. What is the Opening Ceremony date of the Tokyo Olympic Games 2021? 

Ans : 23 July, 2021

• Country : Japan

2. What is the motto of Tokyo Olympics 2021?

Ans : United by Emotion

3. What is the Mascot of Tokyo Olympics 2021?

Ans : Miraitowa

4. Olympics Game 2021 is the which edition of Olympics Game? 

Ans : 32nd Edition

• 1st edition : 1896 in Athens

5. Which sports will make its debut at Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Karate

6. Which sports will be returning to the Olympics this year after being cut out previously? 

Ans : Baseball

7. How many athletes have been sent by India this year at the Olympics? 

Ans : 127 Athletes

8. In how many sports event India participated in Tokyo Olympics 2021?

Ans : 18

9. Who was the flagbearer of Indian Olympic team this year? 

Ans : Mary Kom & Manpreet Singh

Tokyo Olympics 2021 GK Questions - India's all Olympic Medals 2021

10. Who has won the first Silver Medal for India in Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Mirabai Chanu

• In Weightlifting 49 KG

11. Who has become the first Indian woman golfer to qualify for Tokyo Olympics? 

Ans : Aditi Ashok

12. Who has won the first Gold Medal for India in Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Neeraj Chopra

Tokyo Olympics 2021 GK Questions - India's all Olympic Medals 2021

• Sport : Javelin Throw

• Coached By : Uwe Hohn

• Gold medal – Asian Games 2018 Jakarta, Indonesia

• Arjuna Award in 2018

13. Which medal has been won by wrestler Ravi Kumar Dahiya in Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Silver Medal

• Defeated by ROC's Zavur Uguev (57kg)

14. In Badminton who won the Bronze Medal in Tokyo Olympics 2021? 

Ans : PV Sindhu

• Sindhu beaten China's He Bing Jiao

15. Who is the first Indian woman to win two Olympic Medals? 

Ans : PV Sindhu

• 2016 Rio Olympics - Silver

• 2021 Tokyo Olympics - Bronze

16. Which medal has India won at the Tokyo Olympics 2020 in Mens Hockey? 

Ans : Bronze

• India defeated Germany

• First medal since 1980 in Hockey

17. Who becomes the first female from India to score hat-trick at Olympics? 

Ans : Vandana Kataria

• The game against South Africa takes India to the quarterfinal

18. Who became the First ever Assamese Woman to bring an Olympic Medal? 

Ans : Lovlina Borgohain

• Bronze Medal - Boxing (69kg) 

• Second Indian female boxer after Mary Kom

19. Which state announceed Govt Job & Sports pension to Olympic Medal winners? 

Ans : Assam

20. Which medal has Bajrang Punia won at Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Bronze Medal

• Defeated three-time Asian Champion Daulet Niyazbekov 

• Freestyle 65kg

21. How many medals India have won in Tokyo Olympics 2020 in 2021?

Ans : 7

22. Who is the first ever Indian Fencer to qualify for Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Bhabani Devi

23. Who is the only Indian Referee to officiate in Wrestling in Olympic Games? 

Ans : Ashok Kumar

24. Who is the only gymnast to represent India in Tokyo Olympics? 

Ans : Pranati Nayak

25. How many times has India won an Olympic gold medal in hockey?

Ans : 8 times

26. How many games are there in the Tokyo Olympics? 

Ans : 33 Competitions

• Total Events : 339 Events

• Total Venues : 42

27. 12-year-old, Hend Zaza, the youngest Olympic athlete competed in which sport?

Ans : Table Tennis

• From Syria

28. How many countries take part in the Tokyo Olympics? 

Ans : 205

29. Who is India's flagbearer at the closing ceremony of Tokyo Olympics 2021? 

Ans : Wrestler Bajrang Punia

30. Where will the 2024 Olympics be held?

Ans : Paris

Some Detail of Neeraj Chopra & List of Neeraj Chopra's Achievements 

Here is the some detail and list of major achievements of Indian Javelin thrower Neeraj Chopra, who on 7 August, Saturday, 2021 won India's first-ever track and field Gold Medal at Tokyo Olympics 2021 with a throw of 87.58metre. 

• Sport : Track and field

• Event(s) : Javelin throw

• Coached By : Uwe Hohn

• Neeraj Chopra is from Khandra village, Panipat district, Haryana

• Gold medal in 2020 Tokyo Olympics

• Gold medal in Asian Games 2018 Jakarta, Indonesia

• Gold medal in Commonwealth Games 2018 Gold Coast, Australia

• Gold medal in Asian Championships 2017 Bhubaneshwar, Odisha

• Gold medal in South Asian Games 2016 Guwahati/Shillong

• Gold medal in World Junior Championships 2016 Bydgoszcz, Poland

• Neeraj Chopra has been conferred with the Arjuna Award in 2018

• Neeraj Chopra has won Gold in men's javelin throw at Lisbon athletics meet in Portugal

* To know more about Tokyo Olympics 2021 GK Questions - CLICK HERE

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

* National Sports Awards 2020 

* India Smart City Awards 2020 

* World Test Championship GK 2021 

Hello if you like the Tokyo Olympics 2021 GK Questions - Tokyo Olympics 2021 Current Affairs do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close