Indian Polity GK Questions & Answers for Competitive Exams - Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims

Most Important 30 Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims - Indian Polity Test Series UPSC Set 1

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams? If yes, then you must be aware of the most important Indian Polity GK Questions & Answers for the upcoming competitive exams preparation. Therefore every aspirants need to know the important Indian Polity GK Questions & Answers for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims in different sets for the upcoming exams. Infact the Indian Polity GK Questions & Answers will be a key topic in the Indian Polity & Constitution section for the upcoming exams. So the Indian Polity GK Questions & Answers will be a pedestrian to crack your exam.  

Indian Polity GK Questions & Answers for Competitive Exams - Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims

Indian Polity Test Series UPSC 

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims

In this article we have provided you Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims. So, read all these important Indian Polity Quiz for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Indian Polity Quiz for UPSC are extremely important and should be a part of your preparation.

Indian Polity Questions for UPSC

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the Indian Polity Questions for UPSC. Specially the toppers of civil services exam recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as Indian Polity Questions for the upcoming exams.

Indian Polity Test Series UPSC

In this sets of Indian Polity Test Series UPSC there are two very important Indian Polity questions. They are :

1. Who is the person fondly known as the Chief Architect of the Indian Constitution?

Ans : Dr. B. R. Ambedkar 

2. From which Constitution was a concept of a 5-year plan borrowed into our Constitution?

Ans : USSR 

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims

Here are the best 30 Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims. Read all these important Indian Polity GK Questions & Answers for UPSC in order to answer the questions.     

1. In which year first Lok Sabha election was held?

Ans: 1952

2. The constitutional provision 'Concurrent List' was borrowed from which country?

Ans: Australia

3. The model code of conduct for political parties and candidates to be followed during election is specified in?

Ans: Representation of the People Act, 1951

4. Who is the Chairman of Lok Sabha?

Ans: Speaker

5. Which articles empowers the President to appoint Prime Minister of India?

Ans: Article 75

6. Which has the most profound influence in framing the India Constitution?

Ans: The Government of India Act, 1935

7. Who is the Chairman of the National Integration Council?

Ans: Prime Minister of India

8. In the Union Government the council of Ministers is collectively responsible to?

Ans: Lok Sabha

9. In India when both offices of President and Vice-President happen to be vacant simultaneously who will discharge the duties of the President?

Ans: Chief Justice of India

* Must visit : Download Kurukshetra and Yojana Magazine PDF from 2019 to 2021 

* Must visit : Current Affairs 2021 and General Knowledge

10. Who determines the salaries and allowances of the members of the Parliament in India?

Ans: Parliament by Law

11. British Parliament passed the Indian Independence Act on?

Ans: 18 July 1947

12. Total number of Fundamental Rights in the Constitution of India are?

Ans: 6

13. Total number of Schedule in Constitution of India are?

Ans: 12

14. Which Article of the Constitution defines Panchayat Raj?

Ans: Article 243

15. Under Constitutional Article 343, which is the official language of the Union?

Ans: Hindi and English

16. Which community gets special provision for Central Services in Article 336?

Ans: Anglo-Indian community

17. Which Constitutional Article lays down the provision for a National Commission for SC and ST?

Ans: Article 338

18. Before the Independence of India, Dadar and Nager Haveli was under the administrative control of?

Ans: Portugese

19. Who decides allotment of symbols to Political Parties?

Ans: Election Commission

20. Who has the authority to approve President rule in the state?

Ans: Parliament

21. How many members are nominated by the President in the Rajya Sabha?

Ans: 12 members

22. How many members are nominated by the President in the Lok Sabha?

Ans: 2 members (Anglo-Indian)

23. The retirement age of the judges of the Supreme Court is?

Ans: 65 years

24. The retirement age of the judges of the High Court is?

Ans: 62 years

25. Under which Article powers and duties of the Comptroller and Auditor General of India are described?

Ans: Article 149 and 150

26. Under which Article reports of the CAG relating to the union are submitted to the President?

Ans: Article 151

28. In which year Election Commission of India was established?

Ans: 25 January 1950

29. Who was the first Vice-President of India?

Ans: S. Radhakrishnan

30. Who was the first woman judge of the Supreme Court?

Ans: M. Fathima Beevi

* Next : *Set 2*

For timely updates related to your query on  Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You. 

* Related more top searches :

* MCQ on Constitution of India 

* 80 Important Articles of Constitution of India 

* Narendra Modi BJP Govt schemes & Welfare Package

* Scope & Importance of Political Science

Hello if you like the Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021 - Indian Polity GK Questions & Answers do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close