Assam Economy GK MCQs for Assam Competitive Exams | Assam State GK on Economy of Assam

Assam GK - MCQ on Economy of Assam for Grade III and Grade IV Exam set 1

অসমৰ অৰ্থনীতিৰ লগত জড়িত বহু বিকল্পী প্ৰশ্নোত্তৰ

Hello, aspirants are you preparing for APSC or Assam Direct Recruitment Exams? If yes, then you must be aware of the most important Assam State Economy GK Questions and Answers for Assam Direct Recruitment exam preparation. Therefore every aspirants need to know the Assam State GK for Assam competitive exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam Economy GK MCQs for the upcoming exams like APSC, Assam Direct Recruitment Grade III and Grade IV exam, DHS, Assam Police, Irrigation, PNRD, JAA exams. Infact the MCQ on Assam State GK on Economy of Assam questions and answers (Assam GK MCQ) for ADRE will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming Assam competitive exams. 

Assam Economy GK MCQs for Assam Competitive Exams | Assam State GK on Economy of Assam for APSC

Assam State GK on Economy of Assam

Economy of Assam Multiple Choice Questions and Answers for APSC

In this article we have provided you Assam GK multiple choice questions & answers on Economy of Assam for Assam Public Service Commission. So, read all these important Assam economy GK for APSC Prelims as well as for Assam Direct Recruitment exams. These Economy of Assam Multiple Choice Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

Economy of Assam Objective Type Questions and Answers

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the best general knowledge questions and answers of Assam. Specially the toppers of Assam competitive exams recommend that candidates start their preparation with the best general knowledge mcq on Assam economy for upcoming Assam competitive exams.

Assam Economy GK MCQs for Grade III & Grade IV Exam

Well this most important article of Assam economy GK mcqs is mainly focussing on the most repeated questions for APSC, Assam Police & Assam grade 3 and grade 4 exam. So this Assam economy GK already came many times in previous years APSC, Assam Police & Assam Grade 3 and Grade 4 exams. 

• Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf : : 

Well from the below link you can download the best guide book for Asssm Direct Recruitment Exam 2023-24 ::

Download Assam Direct Recruitment Exam 2023-24 E-Book Pdf

-CLICK HERE TO BUY-

Assam Economy GK MCQs for Assam Competitive Exams

Here are the most important Assam State GK Questions and Answers on Assamese Economy for Assam Direct Recruitment Exam. Check this Assam Economy GK MCQ in order to answer the questions : 

1. What is the GDP of Assam (2022)?

A. ₹2,08,627 crore

B. ₹3,08,627 crore

C. ₹4,08,627 crore

D. ₹4,08,627 crore

Answer: ₹4,08,627 crore

2. What is the GDP rank of Assam (2022)?

A. 10th

B. 15th

C. 17th

D. 24th

Answer: 17th

3. What is the greatest potential source of income for Assam?

A. Agriculture and Livestock

B Coal mines

C. Oil Refineries

D. None of these

Answer: Agriculture and Livestock

4. What are the minerals found in Assam?

A. Coal

B Gypsum

C. Copper

D. All of these

Answer: All of these

5. Which of the following are major causes that Assam is not developing?

A. Higher population

B Lack of industries and job crisis

C. Lack of natural resources

D. Poor educational quality

Answer: Lack of industries and job crisis

6. What is the main occupation of Assam?

A. Mining of Coal

B Business

C. Agriculture

D. Fishing

Answer: Agriculture

7. Which of the following are the largest agro-based industry in Assam?

A. Tea Industry

B. Sugar Industry

C. Grain Mill Products Industry

D. All of these

Answer: All of these

8. Which is the major crop grown in Assam?

A. Rice

B. Paddy

C. Maize

D. Wheat

Answer: Rice

9. Assam is famous due to

A. Assam tea

B. Assam silk

C. Assam Bear

D. Both a and b

Answer: Both a and b

10. Where is limestone found in Assam?

A. Kamrup(M) and Kamrup(R) districts.

B. Dima Hasao and Karbi Anglong districts

C. Tinsukia and Dibrugarh

D. Karimganj and Hailakandi

Answer: Dima Hasao and Karbi Anglong districts

11. Why the industrial development is still very slow in Assam?

A. Lack of Resources

B. Lack of Workers

C. Poor rate of capital formation

D. All of these

Answer: Poor rate of capital formation

12. What is the significance of agro-based industries in the Assam economy?

A. Solving the problem of poverty

B. Solving the problem of unemployment

C. Solving the problem of inequality

D. All of these

Answer: All of these

13. What is the GDP rank of Assam?

A. 10th

B. 15th

C. 17th

D. 24th

Answer: 17th

14. What is the percentage of GDP growth in Assam?

A. 4.5%

B. 6.5%

C. 8.5%

D. 10.4%

Answer: 8.5%

15. Which of the following sector is the main responsible for the GDP of Assam?

A. Agriculture

B. Industry

C. Services

D. Tax

Answer: Agriculture

16. What is the Unemployment Rate of Assam?

A. 10.8%

B. 11.1%

C. 11.7%

D. 17.1%

Answer: 11.1%

17. Who discovered tea in Assam?

A. Robert Bruce

B. Maniram Dewan

C. David Scott

D. None of these

Answer: Robert Bruce

18. Which of the following are the natural resources of Assam?

A. Petroleum

B. Iron ore

C. Silica

D. All of these

Answer: All of these

19. The Eri, Muga, and Pat are different types of a which specialty of Assam?

A. Assamese Folk Theatre

B. Assam Rhinos

C. Assam Tea

D. Assam Silk

Answer: Assam Silk

20. Which place is famously known as Manchester of Assam?

A. Sualkuchi

B. Majuli

C. Jorhat

D. Karimganj

Answer: Sualkuchi

21. As per the Assam Human Development Report (HRD) 2014, Assam’s Human Development Index (HDI) is at

A. 0.557

B. 0.657

C. 0.757

D. none of the above

Answer: 0.557

22. Which of the following was the first state in India to present an e-budget and was also live-streamed on social media?

A. Delhi

B. Kerala

C. Assam

D. Sikkim

Answer: Assam

23. Which is the smallest national park in Assam?

A. Nameri National Park

B. Orang National Park

C. Dibru Saikhowa National Park

D. Manas National Park

Answer: Orang National Park

24. Who is the first tea farmer of Assam?

A. Maniram Dewan

B. Maniram Phukan

C. Fakaruddin Ali Ahmed

D. Gopinath Bordoloi

Answer: Maniram Dewan

25. How many airports are there in Assam?

A. 3

B. 5

C. 6

D. 9

Answer: 6

Assam Economy MCQ Set 2

Assam State GK Questions and Answers (Assam GK Quiz)

We hope that the given Assam State GK for upcoming exams is very helpful and useful at the time of preparation. To get more GK Questions & Answers on Assam, visit our site www.worldpolity.com

APSC, Assam Direct Recruitment Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police is considered as one of the toughest exams in Assam and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Indian Polity Quiz

• Indian History GK

Well if you like this article on Assam Economy GK MCQs for Assam Competitive Exams | Assam State GK on Economy of Assam for APSC, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close