Assam Current Affairs March 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2023 for APSC - Current Affairs of Assam February 2023 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ ২০২৩

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2023? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2023 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2023 for APSC and other govt exams 2023. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam March 2023 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ ২০২৩) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2023 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs March 2023 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs March 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2023 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2023. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2023 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2023 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2023

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2023. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : List of Best Guide Books for APDCL Exam 2022-23

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly four very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of March 2023. They are :

1. Which Indian has been selected as External Auditor of International Labour Organization (ILO)?

Ans : Comptroller and Auditor General, Girish Chandra Murmu

2. Who is the first woman officer in the Indian Air Force (IAF) to be appointed as the leader of a frontline combat unit?

Ans : Shaliza Dhami

3. Which country is the host of the ‘UN 2023 Water Conference’?

Ans : USA

4. Which state has the lowest ratio of police personnel per 1 lakh population?

Ans : Bihar

• Download Last 6 Months Current Affairs PDF 2022 from July to December

Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from July 2022 to December 2022 by World Polity

Click Here

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মাৰ্চ ২০২৩

Current Affairs of Assam March 2023

Here are the GK on daily Current Affairs of Assam March 2023 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2023 in order to answer the questions :

1. Which state has become the first state to pass the Right to Health Bill?

Ans : Rajasthan

2. Who won the title of Saudi Arabia Grand Prix 2023?

Ans : Sergio Perez

3. Which Indian American has been named as the Deputy CEO of the US Finance Agency?

Ans : Nisha Biswal

4. Who has been sworn in as the third Vice-President of Nepal?

Ans : Ram Sahay Prasad Yadav

5. Who has launched the new Artificial Intelligence Chatbot GPT-4?

Ans : Open AI

6. Which Indian-American has been appointed as the Assistant Secretary of the US Air Force?

Ans : Ravi Chaudhary

7. Who has been selected by the US Senate as the next US Ambassador to India?

Ans : Eric Garcetti

8. Who has become the first woman loco pilot of the Vande Bharat Express train?

Ans : Surekha Yadav

9. According to the report of the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), which is the world's largest importing country of weapons?

Ans : India

10. Who won the ICC Men's Player of the Month award for the month of February?

Ans : Harry Brook

11. Who has taken over as the 28th Controller General of Accounts?

Ans : SS Dubey

12. Who has been elected for the third term as the President of China?

Ans : Xi Jinping

13. Which country has decided to recruit women in the army for the first time in 25 years?

Ans : Columbia

14. Which country chaired the 19th BIMSTEC ministerial meeting?

Ans : Thailand

15. Who has taken oath as the First Woman Minister of Nagaland?

Ans : Salhoutuonou Kruse

16. Who took over as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Western Naval Command?

Ans : Dinesh K Tripathi

17. In which city is the G20 Foreign Ministers' meeting being held?

Ans : New Delhi

18. Who has become the first woman legislator elected to the Nagaland Legislative Assembly?

Ans : Hekani Jakhalu

19. Which country has been honoured with the Government Leadership Award 2023 by the GSM Association?

Ans : India

20. Who is the author of the book - ‘Bipin: The Man Behind the Uniform’?

Ans : Rachna Bisht Rawat

21. What is the target for India’s overall exports for the financial year 2022-2023?

Ans : 900 billion USD

22. Who has taken over as the President of ASSOCHAM ?

Ans : Ajay Singh

23. Which bank has recently issued its first electronic bank guarantee?

Ans : Yes Bank

24. How many crore rupees have been approved by the central government to set up public EV charging stations?

Ans : 800 Crore

25. Which country has recently launched the National Genome Strategy?

Ans : UAE

26. Who has been elected as the Vice President of the International Boxing Association (IBA)?

Ans : Ajay Singh

27. In which state the World Bank approved a loan of US $ 363 million for clean drinking water?

Ans : Karnataka

28. Which Ministry took the initiative of the flagship program ‘PM SHRI’?

Ans : Ministry of Education

29. Who has been selected as the new head of the New Development Bank (NDB)?

Ans : Dilma Rousseff

30. ISRO launched how many satellites of Network Access Associated Limited (OneWeb) simultaneously?

Ans : 36

31. Who became the second Indian to win more than one gold medal in the Women's World Boxing Championships?

Ans : Nikhat Zareen

32. Who has been honoured with the Highest Civilian Award of Assam for the year 2023 'Assam Baibhav'?

Ans : Dr Tapan Saikia

33. Which team has won the Women's Premier League 2023 title?

Ans : Mumbai Indians

34. Which Union Minister launched the Vedic Heritage Portal?

Ans : Amit Shah

35. Which country has become a new member of the BRICS New Development Bank?

Ans : Egypt

36. Who has been appointed as the Chairman and Managing Director of BPCL?

Ans : G Krishna Kumar

37. PM Mitra Mega Textile Park will be set up in how many states?

Ans : 07

38. Who has been promoted to the Managing Director of LIC recently?

Ans : Tablesh Pandey

39. Who has taken oath as the Chief Minister of Tripura for the second time?

Ans : Manik Saha

40. Who has been elected unopposed as the Speaker of the 11th Legislative Assembly in Meghalaya?

Ans : Thomas A. Sangma

41. Who has taken oath as the CM of Meghalaya for the second consecutive term?

Ans : Conrad Sangma

42. Who has taken oath as the Chief Minister of Nagaland?

Ans : Neiphiu Rio 

43. Which team won the 76th edition of the Santosh Trophy?

Ans : Karnataka

• Assam Current Affairs March 2023 in Assamese - CLICK HERE

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

Assam Current Affairs January 2023

Assam Current Affairs February 2023

Assam Current Affairs April 2023

Assam Current Affairs May 2023

Assam Current Affairs June 2023

For Monthly Current Affairs of Assam 2022

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

Assam Current Affairs September 2022

Assam Current Affairs October 2022

Assam Current Affairs November 2022

Assam Current Affairs December 2022

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Assam History MCQ

Well if you like the Assam Current Affairs March 2023 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close