Assam Current Affairs September 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam September 2022 Questions and Answers

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২২

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam September 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs September 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs September 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 for Competitive Exams are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must Buy - GK e-Book by World_Polity [150 MCQs included]

• Must Buy : Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

Must visitIndian Government & Politics BA Political Science Book Free PDF

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs of September 2022. They are :

1. Who become the new AIFF President ?

Ans : Kalyan Chaubey

2. 

• Must visit : Download APSC CCE Previous Year Question Papers PDF

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ছেপ্টেম্বৰ ২০২২

Current Affairs of Assam September 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam September 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Who has been appointed as the new Chief Secretary of the state ?

Ans : Pawan Kumar Borthakur

2. Who has been appointed as the chairman of APDCL ?

Ans : Former Chief Secretary Jishnu Barua

3. Who has been appointed as the new managing director (MD) of the IDFC Limited?

Ans : Mahendra N Shah

• Mahendra N Shah will succeed Sunil Kakar and his appointment to the post will be effective from October 1, 2022 to September 30, 2023.

4. When will India's first indigenous aircraft carrier INS Vikrant be inaugurated?

Ans : 2nd September

• The ship will be inaugurated by Prime Minister Narendra Modi at the Cochin Shipyard Limited in Kochi.

5. Who won the 28th Abu Dhabi Masters Chess tournament ?

Ans : Indian Grandmaster Arjun Erigaisi 

• He defeated Spain’s David Anton Guijarro in the ninth and final round with 7.5 points.

6. Who has been appointed as a whole-time member of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) ?

Ans : Ananth Narayan Gopalakrishnan 

7. Which country holds the G20 Presidency in 2022?

Ans : Indonesia

8. Which regulatory body has notified a framework introducing a Social Stock Exchange (SSE) in India?

Ans : Securities and Exchange Board of India

9. India recently signed a MoU with which country on biodiversity conservation?

Ans : Nepal

10. Which two Union Ministries have signed MoU for the promotion of “One Herb, One Standard”?

Ans : Union Health Ministry- Union AYUSH Ministry

11. Who has been named as CMD of NHPC ?

Ans : Yamuna Kumar Chaubey

12. Who has been named Indian-origin executive Laxman Narasimhan as CEO?

Ans : Sturbucks

13. Who Surpasses UK to Become World’s 5th Largest Economy?

Ans : India

14. Who are the Ramon Magsaysay Awardees of 2022?

Ans : The 2022 Ramon Magsaysay Awardees are Sotheara Chhim (Cambodia), Bernadette Madrid (Philippines), Tadashi Hattori (Japan) and Gary Bencheghib (Indonesia).

• The award is regarded around the world as ‘’Asia’s Nobel Prize’’. The prize is annually presented in a ceremonial ceremony in Manila, Philippines on August 31. The first Ramon Magsaysay Awards ceremony was held on 31st August 1958.

15. Whose statue has been unveiled by Lok Sabha Speaker Om Birla in Mexico?

Ans : Swami Vivekananda

16. Who has become the first Indian woman to reach World Junior Swimming Championship Finals?

Ans : Apeksha Fernandes

17. Which portal has been launched by Amit Shah for CAPF and Assam Rifles?
Ans : e-Awas Portal

18. Which portal has been launched by the UGC for student grievances?

Ans : 3-Samadhan Portal

19. Where has AEDA launched the Online Geospatial Platform in collaboration with WRI?

Ans : Guwahati, Assam

20. Who has been named as the interim new Chairman of ONGC?

Ans : Rajesh Kumar Srivastava

21. India’s first-ever ‘Night Sky Sanctuary’ is set to come up in which state/UT?

Ans : Hanle in Ladakh

22. Bharat Jodo Yatra by the Congress party will cover how many states?

Ans : 12

23. The Government of India has decided to rename Rajpath as?

Ans : Kartavyapath

24. India’s first Bio-Village has been set up in which state?

Ans : Tripura

25. India collaborated with which country to conduct the Cyber Security Exercise for 26 countries?

Ans : United Kingdom

26. Which company has entered into an agreement to supply Renewable Energy Power to the armed forces (Military Engineering Services)?

Ans : NTPC

27. Which bank has signed an MoU with the Institute of Economic Growth (IEG) to fund a chair to carry out independent research?

Ans : HDFC Bank

28. Who has been conferred with the annual Sahitya Puraskar of the Lok Nayak Foundation?

Ans : Tanikella Bharani 

29. Who has won Italian F1 Grand Prix 2022?

Ans : Max Verstappen

30. Who has won the US Open Men’s Single title?

Ans : Alcaraz Garcia

31. The birth anniversary of Acharya Vinoba Bhave has observed on which day?

Ans : 11 September

32. How many teachers will be awarded the National Award for teachers?

Ans : 46 teachers

33. Who has been appointed as the new CMD of Shipping Corporation of India?

Ans : Captain BK Tyagi

34. Who has been appointed as the new CMD of Bharat Electronics Limited?

Ans : Dinesh Kumar Batra

35. Which title has Neeraj Chopra won becoming the 1st India to do so?

Ans : Diamond League Finals Title 2022

36. What is the estimated cost of building Ram Mandir in Ayodhya?

Ans : Rs. 1800 crores

37. Which military exercise has been conducted by the Indian Army and Indian Air Force jointly?

Ans : ‘Gagan Strike’ in Punjab

38. Who won Asia Cup 2022?

Ans : Sri Lanka

39. Who won US Open Title 2022 in Women’s Singles?

Ans : Iga Swiatek

40. Which indigenous vaccine has been announced by PM Modi?

Ans : Vaccine for Lumpy Skin Disease in Cattle

41. Who will be appointed as the 16th AG of India?

Ans : Mukul Rohtagi

42. Which portal has been recently launched by Meghalaya Chief Minister?

Ans : Residents Safety & Security Portal

43. Which program has been launched by the Ministry of Ayush to celebrate Ayurveda Day?

Ans : 6-week Ayurveda Day Programme

44. Which medical institute has installed high-end machine for cancer patients?

Ans : AIIMS Bhubaneshwar

45. Which organizations have launched a satellite internet service?

Ans : ISRO and Hughes

46. Which Indian city will become the first smart city with smart address?

Ans : Indore

47. Which medal did Vinesh Phogat win in World Wrestling Championship?

Ans : Bronze

48. Which zoo has been adjudged the best zoo in the country?

Ans : Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park (PNHZP) in West Bengal’s Darjeeling

49. Who has been appointed as the new Chairman & Managing Director of the India Trade Promotion Organization (ITPO)?

Ans : BVR Subrahmanyam (lAS)

50. Who has been appointed the next ambassador of India to Eritrea?

Ans : Senior diplomat Prakash Chand

51. Which state government launched Anti-Retroviral Therapy (ART) Dispensation Centres at six central jails across the state?

Ans : Assam

52. Which company has announced to build India’s first and one of the world’s largest Carbon Fibre plants at Hazira, Gujarat?

Ans : Reliance Industries

53. Who is the head of the Expert Committee constituted by the Ministry of Road Transport and Highways on EV battery safety standards?

Ans : Tata Narsingh Rao

54. Which state bagged the International Tourism award for ‘best destination for culture’?

Ans : West Bengal

55. Which businessperson was ranked first in the Fortune India’s list of ‘India’s Richest’ for 2022?

Ans : Gautam Adani

56. Which country holds the Presidency of G20 in 2023?

Ans : India

57. Who is set to be appointed as the 14th Attorney General of India?

Ans : Mukul Rohtagi

58. Who has been nominated to the Rajya Sabha from Jammu & Kashmir by President Droupadi Murmu?

Ans : Gulam Ali

59. First "Lithium Ion Cell Factory" has been inaugurated in which state? 

Ans : Andhra Pradesh

60. From which country have 8 cheetahs been brought to India after 70 years? 

Ans : Namibia

61. Which has become the third state to have “Food Security Atlas”? 

Ans : Jharkhand (1st – Bihar, 2nd – Odisha)

62. Who has been appointed as the member of advisory committee of FCI? 

Ans : Piyush Goyal and Abhishek Mishra

63. Which state remained the only one in the implementation of “Mission Amrit Sarovar”?

Ans : Uttar Pradesh

64. Where was the first 'Zero Forum' of NITI Aayog organized? 

Ans : New Delhi

65. Which became the most valuable brand of India?

Ans : TCS

66. Ahmedabad Medical College was renamed as – 

Ans : Narendra Modi Medical College

67. Who became the 76th Chess Grandmaster of India .................

Ans : Pranav Anand

68. Which zoo was declared the best zoo in India?

Ans : Darjeeling Zoo

69. Who became the first smart city of the country with digital address ?

Ans : Indore

70. Who won the title of Under-17 SAIF football competition?

Ans : India

71. Where did NITI Aayog host the first Zero Forum?

Ans :New Delhi

72. Who has been appointed as the new Commerce Secretary of India ?

Ans : Sunil Barthwal

73. In the World Wrestling Championships in Belgrade Vinesh Phogat won which medal in 53 kg category?

Ans : Bronze medal

75. Which country built the Moon World Resort to set up the moon on Earth?

Ans : United Arab Emirates

77. When will NASA launch Artemis One Moon Mission?

Ans : 27 September 2022

78. Where was India's first forestry university established?

Ans : Telangana

79. Where will the SCO summit 2022 be held!

Ans : Uzbekistan

80. Where was the National Logistics Policy 2022 launched on September 17, 2022?

Ans : New Delhi

81. Which football club has won the Durand Cup by defeating Mumbai City FC 2-1 in the final?

Ans : Bengaluru FC

82. Which state has become the first state to digitize property registration?

Ans : Maharashtra

83. China and which country will partner on the Moon Rover mission?

Ans : United Arab Emirates

84. Recently who has become the CMD of LIC India Limited?

Ans : Prasanna Kumar Motupalli

85. Who has won the Formula One Italian Grand Prix at Monza?

Ans : Max Verstappen of Red Bull

86. Recently, which industrialist has been appointed by PM Modi as the new trustee of PM Cares Fund?

Ans : Ratan Tata - PM Cares Fund has appointed Ratan Tata as the new trustee. Along with this, former Supreme Court Justice KT Thomas and former Deputy Speaker of Lok Sabha Kariya Munda have been made trustees of PM Cares Fund.

87. Which Gujarati film has been nominated for the Best International Feature Film category for the Oscars 2023?

Ans : Chello Show - Gujarati movie Chhelo Show written and directed by Paan Nalin. The entire story of this film is woven on a village boy.

88. Who was honored with the crown of Mrs. India Titanic Beauty 2022 at the “Goa Carnival Mrs India Titanic Beauty” pageant?

Ans : Aarti Chittauda - Aarti Mehta Chittauda of Baran city was honored with the crown of Mrs India Titanic Beauty 2022 at the "Goa Carnival Mrs India Titanic Beauty" pageant held in Goa.

89. Which Bollywood actress has been honored with the Smita Patil Memorial Award?

Ans : Alia Bhatt - Indian Bollywood actress Alia Bhatt has recently been honored with the Smita Patil Memorial Award by the Priyadarshini Academy for her commendable contribution to Indian cinema.

90. Which country has been honored with the United Nations Hypertension Control Initiatives Award?

Ans : India - Union Minister of Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya recently India has received the 'United Nations Hypertension Control Initiatives Award' for its better infrastructure of health services.

91. Which competition was announced for the first time in the year 2023 in India?

Ans : Moto GP Grand Prix - Spain's Dorna Sports, which organizes the FIM World Championship Grand Prix (Moto GP), the FIM World Championship Grand Prix (Moto GP) organizers, recently announced the sports activity sector operating in the The MotoGP Grand Prix will be organized for the first time in the country in association with Indian company Fairstreet Sports.

• Download Arihant GK Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Download Manorama Year Book 2022 PDF in English - CLICK HERE

• Must visit : Download Assam Police Previous Year Question Papers

Assam Current Affairs September 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs May 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• Assam TET Syllabus 2022-23

• India GK Questions and Answers in English

• Solved Question Paper of DHS Assam

Well if you like the Assam Current Affairs September 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close