India GK Questions and Answers in English Language | GK India Questions for Assam Police Exam

India General Knowledge Questions and Answers in English for DHS exam 2022 | GK Questions And Answers about India for Grade III & Grade IV Exam Set 1

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important India GK for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the India GK Questions and Answers in English Language for Assam Direct Recruitment 2022 Exam. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important India Gk for the upcoming exams like Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police, Irrigation, PNRD, JAA exam. Infact the India GK Questions and Answers 2022 (India GK Quiz) will be a key topic in the India GK section for the upcoming exams. So the GK India Questions for Assam Police Exam will be a pedestrian to crack your exam. 

India GK Questions and Answers in English Language | GK India Questions for Assam Police Exam

Gk Questions India Quiz

India GK Questions for Assam Public Service Commission

In this article we have provided you India GK Questions for Assam Public Service Commission. So, read all these important India GK for APSC Prelims 2022 for the as well as other Assam govt exams. These GK Multiple Choice Questions and Answers On India are extremely important and should be a part of your preparation.

Best General Knowledge Questions For Assam Police Exam

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Best General Knowledge Questions of Indua. Specially the toppers of Assam Police exam recommend that candidates start their preparation with the best general knowledge questions for upcoming Assam Police Exam.

• Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

India General Knowledge Questions and Answers in English | GK Questions And Answers about India for Grade III & Grade IV Exam

There are mainly five very important India GK Q&A for DHS exam 2022. Mark this general knowledge questions about India for Grade III & Grade IV Exam :

1. Where was the first Post Office opened in India?

(A) Kolkata in 1727

(B) Asaam in 1827

(C) Madras in 1928

(D) Delhi in 1230

Ans : (A) Kolkata in 1727

2. Name of the first Aircraft Carrier Indian Ship?

(A) I.N.S. Vikrant

(B) Sukhoi

(C) HAL Tejas

(D) SEPECAT

Ans : (A) I.N.S. Vikrant

3. Name of First Indian who reached south pole?

(A) Col. I K Bajaj

(B) R.N. Shukla

(C) V.R. Gill

(D) D.B. Mahawar

Ans : (A) Col. I K Bajaj

4. First Indian recipient of Oscar Award?

(A) D.B. Mahawar

(B) R.N. Shukla

(C) V.R. Gill

(D) Bhanu Athaiya

Ans : Bhanu Athaiya

5. Name of the first Indian to win Magsaysay Award?

(A) R.N. Shukla

(B) Acharya Vinoba Bhave

(C) V.R. Gill

(D) D.B. Mahawar

Ans : (B) Acharya Vinoba Bhave (in 1958) 

• Download General Knowledge E-book for Competitive Exam - Click Here

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Download 1200+Indian Geography MCQ PDF

• Must Read : Latest Current Affairs Topics for APSC 2022

India GK Questions and Answers in English | GK India for Assam Police Exam

Here are the most important best India GK Questions and Answers in English for Assam Direct Recruitment 2022 Exam. Also check these important GK India for Assam Police Exam in order to answer the questions : 

1. Which is the largest national park in India? 

Ans : Hemis National Park, Jammu and Kashmir

2. Who first used the term ECOLOGY?

Ans : German scientist Ernst Haeckel

3. From which language does the word ECOSYSTEM come from?

Ans : Greek

4. Who proposed the situational pyramid concept?

Ans : Charles Elton

5. When was the Kaziranga Elephant Festival first held?

Ans : In 2003

6. Which is the green planet?

Answer: Uranus

7. In which year was Pluto denied as a planet?

Answer: In 2006

8. In which year UNESCO declared Kaziranga a "World Heritage Site"?

Ans :1985

9. Which is the largest lake in Assam?

Ans : Chanbil, Karimganj

10. Where is Jatinga located?

Ans : Dima Hasao

11. Who is called the kidney of nature?

Ans : Wetlands

12. Which project is Namdapha involved in the North East?

Ans : Elephant

13. Who is called as Bird men of India"?

Ans : Salim Ali

14. Which sanctuary is famous for its Golden Monkeys?

Ans : Chakrashila

15. When did India adopt the Noise Pollution Act?

Ans : In 2000

16. Which gas is called "laughing gas"?

Ans : Nitrous oxide

17. In which year was the World Wildlife Fund established?

Ans : In 1961

18. When was the "Right to Education Act" passed in India?

Ans : In 2009

19. The border between India and which country is called the "McMohan Line"?

Ans : China

20. The border between India and which country is called the "Redcliffe Line"?

Ans : Pakistan

21. When was the National Defense Academy (NDA) established?

Ans : In 1954, December

22. Where is Central Electronic Engineering Research Institute located?

Ans : Pilajit (Rajasthan)

23. Where is the Mechanical Engineering Research Institute located?

Ans : In Durgapur

24. Where is the Indian Space Research Institute located?

Ans : Thumbat (Kerala) 

25. Where is Central Indian Medical Panthers Organization located?

Ans : In New Delhi

26. Where is the Indian Petroleum Institute located?

Ans : In Dehradun

27. Where is the Tata Institute of Fundamental Research located?

Ans : In Mumbai

28. Where is the Chaha Institute of Nuclear Physics located?

Ans : In Calcutta

29. Where is the Physical Research Laboratory located?

Ans : In Ahmedabad

30. Where is Birbal Sahani Institute of Pelacobotany located?

Ans : In Lucknow

Assam State GK for APSC

India GK Questions and Answers 2022 (India GK Quiz)

We hope that the given India GK for upcoming exams is very helpful and useful at the time of preparation. To get more GK MCQ Questions & Answers on India, visit our site www.worldpolity.com

• Must visit : 100+ Important Government Schemes and the Implementing Ministries

• Must visit : India Current Affairs 2022 for UPSC

APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police is considered as one of the toughest exams in Assam and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

Heads of Important Offices in India 2022

List of National Organisations & their Headquarters

Well if you like this article on India GK Questions and Answers in English Language | GK India Questions for Assam Police Exam, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close