Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam | Assam GK for Assam Police Exam

Assam History GK for DHS exam 2022 | General Knowledge MCQ Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam Set 3

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Assam GK MCQ & Assam History GK for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Assam Gk mcq for the upcoming exams like Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police, Irrigation, PNRD, JAA exam. Infact the Assam GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz) will be a key topic in the Assam GK section for the upcoming exams. So the Assam Gk for Assam Police Exam will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam | Assam Gk for Assam Police Exam

Assam GK Quiz

Assam GK Questions for Assam Public Service Commission

In this article we have provided you Assam GK Questions for Assam Public Service Commission. So, read all these important Assam GK for APSC Prelims 2022 for the as well as other Assam govt exams. These GK Multiple Choice Questions and Answers On Assam History are extremely important and should be a part of your preparation.

Best General Knowledge Questions For Assam Police Exam

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the Best General Knowledge Questions of Assam. Specially the toppers of Assam Police exam recommend that candidates start their preparation with the best general knowledge questions for upcoming Assam Police Exam.

Assam History GK for DHS exam 2022 | General Knowledge MCQ Questions on Assam for Grade III & Grade IV Exam

There are mainly five very important Assam GK on Assam History GK for DHS exam 2022. Mark this general knowledge mcq questions on assam for Grade III & Grade IV Exam :

1. Who is the first Assamese women to be awarded by the Sangeet Natak Academy? 

Ans : Pratima Barua Pandey

2. The title of overall administration head of the lower Assam Region during the Ahom rule was..... 

Ans : Borphukan

3. Moamoria Rebellion started during the reign of which Ahom ruler?

Ans : Lakshi Singha

4. In which year, the High Court of Assam and Nagaland, was renamed as Gauhati High Court?

Ans : 1971

5. Under whose charge lower Dhansiri river valley place after talking from the Kacharis during Ahom rule?

Ans : Marangikhowa Gohain

• Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Download 1200+Indian Geography MCQ PDF

• Must Read : Latest Current Affairs Topics for APSC 2022

Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam | Assam GK for Assam Police Exam

Here are the most important best Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam. Also check all these important Assam History MCQ GK for Assam Police Exam in order to answer the questions : 

26.Who had established the 'Barpeta Satra' in Barpeta?

A) Sankardev

B) Madhabdev

C) Damodardev

D) Gopal Ata

Ans : B) Madhabdev

27.Who had established the Varman dynasty in Assam?

A) Pushya Varman

B) Samudra Varman

C) Mahendra Varman

D) Bhuti Varman

Ans : A) Pushya Varman

28.Which Swargadeo shifted the capital of theAhom Kingdom from Garhgaon to Rangpur?

A) Gadadhar Singha

B) Sukhrangpha

C) Siva Singha

D) Rudra Singha

Ans : D) Rudra Singha

29.Which Ahom king is also known as 'Bamuni Konwar'?

A) Sutuphaa

B) Sudangphaa

C) Susenphaa

D) Suphakphaa

Ans : D) Suphakphaa

30.Who had discovered Tea plants in Assam in the year 1823?

A) Raymond W. Beaver

B) Nathan Brown

C) Oliver Thomas Cutter]

D) Robert Bruce

Ans : D) Robert Bruce

31.Who had conferred Gopinath Bordoloi with the title "Lokapriya"?

A) Jayram Das Daulatram

B) Saiyid Fazal Ali

C) Vishnu Sahay

D) Braj Kumar Nehru

Ans : A) Jayram Das Daulatram

32.Which one is the second most populous city in Assam?

A) Jorhat

B) Dibrugarh

C) Nagaon

D) Silchar

Ans : D) Silchar

33.In which of the districts, the 'Jonbeel Mela' held every year?

A) Kamrup

B) Nagaon

C) Morigaon

D) Karbi Anglong

Ans : C) Morigaon

34.Jatinga village is located in which district

A) Dima Hasao

B) Cachar

C) Karimganj

D) Karbi Anglong

Ans : A) Dima Hasao

35.In which month, Ambubachi Mela is celebrated in Kamakhya Temple?

A) Bohag

B) Magh

C) Ahaar

D) Kati

Ans : C) Ahaar

36.Who is also known as 'Kala Guru' of Assam?

A) Parvati Prasad Baruva

B) Bishnu Prasad Rabha

C) Bhupen Hazarika

D) Jyoti Prasad Agarwala

Ans : B) Bishnu Prasad Rabha

37.Who is also known as 'Geetikavi' of Assam

A) Parvati Prasad Baruva

B) Pratima Barua Pandey

C) Bhupen Hazarika

D) Phani Sarma

Ans : A) Parvati Prasad Baruva

38.Who was the founder editor of the Assamese magazine 'Prantik'?

A) Pradeep Baruah

B) Birendra Kumar Bhattacharya

C) Homen Borgohain

D) Bhabendra Nath Saikia

Ans : D) Bhabendra Nath Saikia

39.Who is the writer of the novel 'Halodhiya Soraye Baudhan Khai'?

A) Homen Borgohain

B) Nirupama Borgohain

C) Mahim Bora

D) Rebati Mohan Dutta Choudhury

Ans : A) Homen Borgohain

40.In which year, Bhupen Hazarika was elected the President of the Asam Sahitya Sabha?

A) 1988

B) 1990

C) 1993

D) 1995

Ans : C) 1993

41.Which one is the first film directed by Bhupen Hazarika?

A) Era Bator Sur

B) Shakuntala Sur

C) Chik Mik Bijuli

D) Pratidhwani

Ans : A) Era Bator Sur

42.Which one is the first film directed by Bhupen Hazarika?

A) Era Bator Sur

B) Shakuntala Sur

C) Chik Mik Bijuli

D) Pratidhwani

Ans : A) Era Bator Sur

43.During whose regin, chinese traveler Hsuan-tsang visited Assam?

A) Nara Narayan

B) Bhaskar Varman

C) Susthita Varman

D) Rudra Singha

Ans : B) Bhaskar Varman

44.From which year, the Asom Divas or the Sukaphaa Divas is celebrated on 2nd December?

A) 1994

B) 1995

C) 1996

D) 1997

Ans : C) 1996

45.Who was the creator of the imaginary character named 'Kripabor Borua'?

A) Lakshminath Bezbaroa

B) Devakanta Baruah

C) Hemchandra Goswami

D) Chandrakumar Agarwala

Ans : A) Lakshminath Bezbaroa

46.Who was the second President of Assam Sahitya Sabha?

A) Kaliram Medhi

B) Chandradhar Barua

C) Amrit Bhushan Dev Adhikari

D) Rajanikanta Bordoloi

Ans : B) Chandradhar Barua

47.In which year, Lakshminath Bezbaroa presided over the Assam Sahitya Sabha session

A) 1920 Tezpur

B) 1923 Jorhat

C) 1924 Guwahati

D) 1925 Nagaon

Ans : C) 1924 Guwahati

48.In which year 'O Mur Apunar Desh' was officially adopted as the Assam's state song

A) 1927

B) 1934

C) 1942

D) 1950

Ans : A) 1927

49.Which one is the epicenter of the Assam silk industry?

A) Majuli

B) Mangaldoi

C) Sualkuchi

D) Tangla

Ans : C) Sualkuchi

50.Under whose guidance the Vrindavani vastra was woven by Assamese weavers

A) Sankardeva

B) Madhvadeva

C) Chilarai

D) Rudra Singha

Ans : A) Sankardeva

Assam GK Questions and Answers Set 1

Assam GK Questions and Answers Set 2

India GK Questions and Answers Set 1

Assam GK Questions and Answers 2022 (Assam GK Quiz)

We hope that the given Assam GK MCQ for upcoming exams is very helpful and useful at the time of preparation. To get more GK MCQ Questions & Answers on Assam, visit our site www.worldpolity.com

• Must visit : 50 General Knowledge for Assam Direct Recruitment 2022

• Must visit : Assam History Notes for APSC Prelims & Mains

APSC, Assam Direct Recruitment 2022 Grade III and Grade IV Exam, DHS, Assam Police is considered as one of the toughest exams in Assam and is conducted with tight security. So to grab a job it's always all about how well you have read & how much revisions you have done. Thank you. Best of Luck. 

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• List of Best Guide Books for Assam Direct Recruitment

• Assam GK - Awards and Honours of Assam 2022

Well if you like this article on Assam GK MCQ Questions and Answers for Assam Direct Recruitment 2022 Exam | Assam Gk for Assam Police Exam, do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close