Assam Current Affairs May 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam May 2022 Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam May  2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs May 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs May 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs questions and answers 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

• Must visit : Apply Latest & Upcoming Govt Jobs in Assam 2022

• Must visit : Assam Grade III & Grade IV Exam Syllabus 2022

• Must visit : Solved Question Paper of DHS Assam 2021

• Must visit : India Current Affairs GK Recent Appointments in India

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs Quiz of May 2022. They are :

1. Who has been appointed as the new Vice Chief of Army Staff? 

Ans : Lieutenant General Baggavalli Somashekar Raju

2. What is the GST revenue of April 2022?

Ans : Rs. 1.68 Lakh Crores, highest till date

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা মে ২০২২

Current Affairs of Assam May 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam May 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Which state government has started a music project to promote music? 

Ans : Meghalaya

2. Who has been appointed as the Chairperson of NASSCOM for 2022-23 ? 

Ans : Krishnan Ramanujam

3. Who has recently received the IBC Best Infrastructure Project Award? 

Ans : Atal Tunnel

4. Who has received the 'Pink Lady Food Photographer of the Year 2022' award? 

Ans : Debdutt Chakraborty

5. How many medals has India won in the Asian Wrestling Championship?

Ans : 17

6. Where has an ambulance service for sick and injured cow been inaugurated? 

Ans : Dibrugarh, Assam

7. Which Indian Bank launched the ‘Open-for-all’ Digital ecosystem for MSMEs?

Ans : ICICI Bank

8. Which institution launched the ‘Mandate document’ for National Curriculum Framework (NCF)?

Ans : Union Education Ministry

9. Which is the venue of the ‘Semicon India Conference-2022’?

Ans : Bengaluru

10. Atal New India Challenge is a flagship program of Atal Innovation Mission of which institution?

Ans : NITI Aayog

11. 'Whitely Gold Award’ is presented to people who contribute in which field?

Ans : Wildlife and Bio-diversity Conservation

12. Which infrastructure project won the ‘Indian Building Congress’ (IBC) ‘Best Infrastructure Project’?

Ans : Atal Tunnel

13. What is the rank of India in global production of Coal?

Ans : Second

14. At what rank is India in 2022 Press Freedom Index?

Ans : 150 out of 180

15. At which international event will India become the Country of Honour for the first time?

Ans : International Cannes Film Festival 2022

16. Which has become first public sector bank to go live on Account Aggregator framework?

Ans : Union Bank of India

17. Who has been charge as India’s new Foreign Secretary ?

Ans : Vinay Mohan Kwatra

18. Which medal has been won by PV Sindhu at Asian Badminton Championships 2022 ?

Ans : Bronze

19. Which state government has announced to start mobile veterinary health services?

Ans : Tripura

20. Who will officially become the new CEO of Amazon? 

Ans : Andy Jassy

• Must visit : Indian Geography PDF for Competitive Exams

21. Who has topped the GST revenue collection growth in April 2022? 

Ans : Arunachal Pradesh

22. Who has won the title of Spanish Football League 'La Liga 2022'? 

Ans : Real Madrid

23. Who has been appointed as Welfare Commissioner by the Government of India?

Ans : Vivek Rusia

24. Who has represented India in the 2nd India Nordic summit? 

Ans : Narendra Modi

25. Which company has launched M15 petrol with a 15% blend of methanol with petrol?

Ans : IOCL

26. Who has been appointed as the new head of public policy of Google? 

Ans : Archana Gulati

27. Who launched 'Operation Vigilant' to stop smuggling in trains? 

Ans : RPF

28. Who has been appointed as the Director General of IAF? 

Ans : Sanjeev kapoor

29. Who has released 'The State of World Forest Report'? 

Ans : FAO

30. In which country the world's longest glass bridge 'White Dragon' has been opened?

Ans : Vietnam

31. Which country was scheduled to host Asian Games 2022?

Ans : China

32. Who has become the first Indian woman to scale five peaks above 8,000m?

Ans : Priyanka Mohite

33. What is the name of India's first Venus Mission?

Ans : Shukrayaan

34. Who is the author of the new book titled “Leaders, Politicians, Citizens”?

Ans : Rasheed Kidwai

35. Who has been appointed as Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?

Ans : Sangeeta Singh

36. Who has broken 30 year old record in 5000 meters race? 

Ans : Avinash Sable

37. Which country's prime minister has resigned recently?

Ans : Sri Lanka

38. Who won the Miami Grand Prix 2022 title?

Ans : Max Verstappen

39. Which state's Poumai Naga region has been declared a "Drug-Free Zone? 

Ans : Manipur

40. Who has received the British Empire's highest honor 'MBE'? 

Ans : Guruswamy Krishnamoorthy

41. Recently in which country the world's largest glass bottom bridge 'Bach Long Pedestrian Bridge' has been opened? 

Ans : Vietnam

42. Who has been elected as the President of Association of Asian Election Authority recently? 

Ans : India

43. Who has been appointed as the Vice President of Maritime Anti Corruption Network?

Ans : Rajesh Unni

44. When is 'National Technology Day' celebrated? 

Ans : 11 May

45. Where has the first Khadi Center of Excellence been inaugurated? 

Ans : New Delhi

46. Which company has become the first Indian company to achieve annual revenue of US$ 100 billion? 

Ans : Reliance

47. Who has written the book titled The Struggle for Police Reforms in India? 

Ans : Irwin Allen

48. Which Indian architect has been awarded the prestigious Royal Gold Medal 2022?

Ans : Balakrishna Doshi

49. Who has presented the President's Colour to the Assam Police? 

Ans : Amit Shah

50. Which Asian country has become the first to join the NATO Cyber Defense Group? 

Ans : South Korea

51. Who has become the Chief Election Commissioner of India recently? 

Ans : Rajiv Kumar

52. Who has been awarded the Templeton Prize 2022? 

Ans : Frank Wilczek

53. Where was the 'UNCCD-COP-15' summit against deforestation held? 

Ans : Abidjan

54. Who has been named as the MD & CEO of Air India ?

Ans : Campbell Wilson

55. Who has taken over as new Director (technical) of Central Coalfields Ltd (CCL)?

Ans : Ram Baboo

56. Who presided over the 2nd Global COVID Virtual Summit 2022?

Ans : Joe Biden

57. Which bank has launched cross-border trade finance service?

Ans : Union Bank of India

58. Who has recently taken over as the President of CII? 

Ans : Sanjeev Bajaj

59. Who has written the book 'Decoding the Yoga Sutra by Patanjali'? 

Ans : Jai Singhania & Acharya Kaushal Kumar

60. Who has recently inaugurated the country's first Amrit Sarovar? 

Ans : Mukhtar Abbas Naqvi

61. Who has been appointed as the new Prime Minister of Sri Lanka?

Ans : Ranil Wickremesinghe

62. Who has been appointed as the chairperson of the Central Board of Secondary Education (CBSE)? 

Ans : Nidhi Chibber

63. Who has been named as new chief minister of Tripura?

Ans : Manik Saha

64. Who has been elected as the President of UAE?

Ans : Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan

65. Which wins the Thomas Cup title for the first time ever with a stunning 3-0 win over powerhouse Indonesia in the final?

Ans : India

66. Who has been elected a new Chair of the Association of Asian Election Authorities for 2022-24?

Ans : India

67. Which country becomes 1st Asian country join NATO Cyber Defence Group?

Ans : South Korea

68. Who has been appointed as Additional Secretary and Financial Advisor, Ministry of Environment, Forest and Climate Change? 

Ans : Pravir Pandey

69. Which state has become the first state in the country to restore the old pension scheme? 

Ans : Chhattisgarh

70. Who has been appointed as Additional Secretary, Department of Health and Family Welfare? 

Ans : S Gopalakrishnan

71. the scientists of which country have successfully grown plants in the soil of the moon for the first time? 

Ans : USA

72. Who has inducted two indigenously built warships into the Indian Army?

Ans : Rajnath Singh

73. Who has become the new director of 'Central Coalfields Limited'? 

Ans : Ram Babu Prasad

74. Recently Finland and which country have agreed to join NATO? 

Ans : Sweden

75. Who won the BWF Uber Cup title? 

Ans : South Korea

76. Who has won the women's singles title in the tennis tournament 'Italian Open 2022'? 

Ans : Iga Swiatek

77. Which organization has launched 'National Data and Analytics Platform'? 

Ans : NITI Aayog

78. Which country will import 500000 tonnes of wheat from India?

Ans : Egypt

79. Which state's Ramgarh Vishdhari Tiger Reserve has been declared the 52nd Tiger Reserve of India?

Ans : Rajasthan

80. Who has been named as a member of Bank of England?

Ans : Dr Swati Dhingra

81. Who will host the SCO RATS summit? 

Ans : New Delhi

82. Where has the 4th edition of Shirui Lily Festival 2022 started? 

Ans : Manipur

83. Which state government has adopted EV policy to convert 10% of vehicles to electric?

Ans : Tripura

84. Who represented India in the 7th meeting of BRICS Sanskrit Ministers? 

Ans : Meenakshi Lekhi

85. Who has been elected as the head of the World Health Organization? 

Ans : Tedros Adhanom Ghebreyesus

86. Where has India's first Olympic value education program been started?

Ans : Odisha

87. Which organization has recently released the 'Monitor on the world of work' report? 

Ans : ILO

88. India's first underwater Rail cum road tunnel will be built in which state? 

Ans : Assam

• Download Last 6 Months Current Affairs 2022 PDF from January 2022 to June 2022 - Click Here

Assam Current Affairs May 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs February 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022

Assam Current Affairs June 2022

Assam Current Affairs July 2022

Assam Current Affairs August 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

• 50 World Organizations General Knowledge

• SCERT Assam D.El.Ed Solved Question Paper 2022

• Indus Valley Civilization MCQ for UPSC

• Fathers of Important Subjects

Well if you like the Assam Current Affairs May 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

1 Comments

(Please do not enter any spam link in the comment box)

close